Elektrikli araç pillerinin geri dönüşümü 2 milyar Avro'ya ulaşacak

Büyüme Danışmanlığı ve Araştırma (Growth Consultancy & Research) kuruluşlarından Frost & Sullivan'a göre, 2022'ye kadar araç pillerinin geri dönüşüm pazarı 2 milyar Avro'ya ulaşacak.

Yayınlanma: 04.04.2011 - 10:08
Abone Ol google-news

Araştırmanın sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamaya göre, otomotiv sektörü için 2016 yılına kadar önümüzdeki beş yıl elektrikli araç pillerinin yeniden dönüşümü bakımından büyük önem taşıyacak. Elektrikli araçlarda kullanılacak olan lityum iyon pillerinin ekonomik açıdan hassasiyet gösterdiğine işaret edilen araştırmada, lityumun diğer elementlere göre daha az maliyetli olsa da rezervlerin yüzde 70'inin Bolivya ve Şili başta olmak üzere Arjantin ve Brezilya'da bulunmasının elektrikli araç üreticileri açısından önemli riskler taşıdığı vurgulandı.

Bununla birlikte, elektrikli otomobil sayısı arttıkça pillerin geri dönüşümü ve yeniden kullanımının kısa bir zaman diliminde büyük önem kazanacağı ve yeniden kullanım için dönüşümün, elektrikli araçların enerji ihtiyacını bir anlamda 'kapalı bir döngüde' sağlayarak önemli bir ekonomik kazancı da beraberinde getireceği kaydedildi. Araştırma, elektrikli araçlar için geri dönüşümle kazanılmış lityum iyon pil pazarının 2022 yılına kadar 2 milyar avroluk bir pazar payına ulaşacağını öngörüyor. Bununla birlikte geri dönüşümün, ithal bir ürün olan lityuma talebi azaltarak emisyonda düşüş yaratacağı ve Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacağı vurgulanıyor.

Öte yandan lityumun yüzde 100 geri dönüştürülebilir bir ürün olmasına rağmen, geri dönüşüm sürecinde pildeki lityum oranının ham lityumun doğrudan kaynak kullanımıyla elde edilmesine kıyasla daha pahalı olmasının sorun yarattığı görüşüne yer verilen araştırmada, yasal kısıtlamaların geri dönüşümü de bir ölçüde sınırladığı vurgulandı. Araştırmada görüşlerine yer verilen Frost & Sullivan endüstriyel analisti Aswin Kumar'ın lityumun petrol gibi otomotivin tek güç kaynağı olmaması, pillerde demir ve fosfor gibi düşük değerli elementlerin kullanımı için araştırma ve yatırımların teşvik edilmesi ve yakın ve orta vadede lityuma bağımlılığı azaltmak için diğer güç kaynaklarının geliştirilmesinin geleceğe yatırım olacağını vurguladığı kaydedildi.

Frost & Sullivan Türkiye yetkililerinin ise Türkiye'de bu yılın sonundan itibaren artan bir ivmeyle elektrikli araçların trafiğe çıkacağı ve yeniden kullanım için lityum iyon pillerin geri dönüşümünün Türk otomotiv üreticilerine ek pazar ve ek kar alanı yaratacağının altını çizdikleri belirtildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler