Emekliye vekil darbesi

Anayasa Mahkemesi'nin kararları sonucunda sıkışan hükümet, milletvekillerinin maaşını arttıran yasada, Emekli Sandığı'na tabi çalışırken herhangi bir nedenle ayrılmış ve diğer sosyal güvenlik kurumlarına bağlı çalışarak emekli olanların, ödenmemiş olan ikramiyeleri sorununu gündemine aldı. Ancak Anayasa Mahkemesi kararı gereğince ödenmesi gereken ikramiyelerin o tarihteki değerleri üzerinden ödenmesi öngörüldü.

Emekliye vekil darbesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.12.2011 - 07:58

Emekli milletvekili maaşlarını yüzde 100 oranında arttıran düzenlemenin eklendiği, “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa” emeklinin ödenmemiş ikramiyesini vurdu. DİSK/Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, hükümetin, Emekli Sandığı’na tabi çalışırken herhangi bir nedenle ayrılmış ve diğer sosyal güvenlik kurumlarına bağlı çalışarak emekli olanların, ödenmemiş olan Emekli Sandığı ikramiyelerini o tarihteki değerleri üzerinden ödemeye hazırlandığını söyledi.

Yasanın hazırlanış sürecini anlatan Beysülen, farklı sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmetlerin birleştirilmesi sonucunda yaşlılık aylığı bağlandığı halde, son defa Emekli Sandığı’na bağlı çalışmayanlara, Emekli Sandığı’na bağlı kurumlarda geçen hizmet süreleri için emekli ikramiyeleri ödenmediğini anımsattı. Beysülen, mahkemelerin başvurduğu Anayasa Mahkemesi’nin bir kamu kurumunda Emekli Sandığı’na tabi çalışırken herhangi bir nedenle ayrılıp, başka bir sosyal güvenlik kurumuna tabi işten emekliye ayrılanların, Emekli Sandığı’na tabi çalışmalarına karşılık emekli ikramiyesini alamamalarını anayasaya aykırı bularak iptal ettiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi kararının ardından hak sahiplerine ödeme yapılması gerekirken hükümetin anayasaya aykırı olarak yeni bir düzenlemeyle ödeme yapılmasını engellediğini kaydeden Beysülen, bunun üzerine ana muhalefet partisinin yüksek mahkemeye başvurduğunu anımsattı.

Beysülen, Anayasa Mahkemesi’nin hükümetin ödemeleri engelleyen düzenlemesini iptal ettiğine dikkat çekerek, “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına rağmen, hak sahibi emeklilere ödeme yapmamakta direnen iktidar, emeklilerin idari mahkemelerde dava açmaları ve davaların emeklilerin lehine sonuçlanacağının anlaşılması üzerine, şimdi de başka oyunlarla karara uyuyormuş görüntüsü vererek emeklilerin haklarını gasp etmeye çalışıyor” dedi. Hükümetin, TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece kabul edilen yasayla ödemeyi öncelikle 15 yıl çalışma koşuluna bağladığına işaret eden Beysülen, oysa Anayasa Mahkemesi’nin Emekli Sandığı’na tabi 1 yıldan fazla hizmeti olan herkese ödeme yapılması gerektiğini karara bağladığını vurguladı. Beysülen, yasaya göre, İş Kanunu’nun 14. maddesine göre iş akdi sona ermemiş olanların, örneğin kendi isteği ile işten ayrılmış olanların bu haktan yararlanamayacaklarını, bunun da anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler