EMO Başkanı Çeçen'den AKP'ye suçlama
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen gözünü enerjiye diken AKP Hükümeti'nin özelleştirmeler yoluyla enerji sektöründe yandaş sermaye gruplarına rant aktarımı yaptığını iddia etti.
EMO, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde yaşanan çarpık ilişkileri ve hukuki sorunları, hazırladığı rapor ve bugün düzenlediği basın toplantısı yoluyla kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda konuşan EMO 41. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen AKP Hükümeti'nin gözünü enerjiye diktiğini söyleyerek, enerji alanında özelleştirmeler yoluyla yandaş sermaye gruplarına rant aktarımının yapıldığını ileri sürdü.
Adıyaman Kahramanmaraş elektrik dağıtım hizmetinin, 24 Kasım 1996 tarihli ihaleye dayanılarak AKEDAŞ Adıyaman Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye devredilmeye çalışıldığına dikkat çeken Musa Çeçen, devir öncesinde ise şirketin ortaklık yapısının değiştirilmeye çalışıldığını vurguladı. Bir hafta önce özel sektöre devredilen Konya, Karaman, Ereğli, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir ve Akşehir'i kapsayan Meram elektrik dağıtım bölgesinde de aynı şeyin yapıldığını vurgulayan Çeçen, burada da ihaleyi kazanan şirketin devir öncesinde değiştiğini kaydetti.
"Yandaş grup devreye sokulmaya çalışılıyor"
Adıyaman-Kahramanmaraş elektrik dağıtımının 13 yıl önceki ihaleyle devredilmeye çalışılması aşamasında yandaş sermaye grubunun alıcı şirkete sokulması için uğraşıldığının tespit edildiğini belirten Çeçen, benzer uygulamaların diğer dağıtım özelleştirmelerinde de yaşandığının görüldüğünü kaydetti. Bu hükümet döneminde yapılan özelleştirmelerde, ihale şartnamesi yoluyla, "alıcı şirketin ortaklık yapısına müdahale edilebilmesinin", kural haline getirildiğinin ortaya çıktığına değinen Çeçen, son devredilen Meram Elektrik Dağıtımı'nda ihalede en yüksek teklifi veren ve ÖYK kararıyla bölgeyi devralmasına karar verilen şirketin başka, alıcı şirketin ortaklık yapısının ise başka hale getirildiğine dikkat çekti. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen, öncelikle Adıyaman-Kahramanmaraş elektrik dağıtım özelleştirmesinde yaşanan gelişmeleri şu şekilde sıraladı:
"Adıyaman-Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım Bölgesi, Necmettin Erbakan'ın başbakan olduğu Refahyol Hükümeti döneminde yapılan 24 Kasım 1996 tarihli işletme hakkı devir ihalesiyle 20 elektrik dağıtım bölgesi için alıcı şirketler belirlenmiş, ancak bu şirketlerin tümünün görevlendirmesi iptal edilmişken; yalnızca Kahramanmaraş-Adıyaman bölgesi 13 yıl sonra devredilmeye çalışılmaktadır. Kahramanmaraş-Adıyaman bölgesi için o dönemde 60 milyon dolarla en yüksek teklifi veren AKEDAŞ Adıyaman Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş ile sözleşme tadilat çalışmaları yürütülmektedir. Elektrik Mühendisleri Odası tarafından devir öncesinde alıcı şirketin ortaklık yapısına müdahale edilmeye çalışıldığı belirlenmiştir. Bu şirkete yeni bir şirketin ortak yapılmaya çalışıldığı, yeni ortak olacak ASEL şirketinin sahiplerinin ise Deniz Feneri e.V. davası sanıkları, Aykut Zahid Akman ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ticari ilişkileri olduğu saptandı."
"Devir işleminde hülleye başvuruldu"
Musa Çeçen, devir işleminde hülleye başvurulduğunun altını özellikle çizerek şu noktalara değindi: "AKEDAŞ şirketine yeni ortak alımının, 7 Ocak 1999 tarihinde imzalanmış olan imtiyaz sözleşmesine aykırı olduğu belirlenmiştir. İmtiyaz sözleşmesindeki yasağı delmek için de hülle yöntemine başvurulduğu ortaya çıkmıştır. Rekabet Kurulu'nun 14 Ocak 2009 tarihli devir işlemi için izne gerek olmadığına ilişkin kararı, hülleli devir işlemi yapılmaya çalışıldığını belgelemiştir. Şirket adına kuruma yapılan başvuruda, 7 Ocak 1999 tarihli imtiyaz sözleşmesine göre Hazine Müsteşarlığı ile Rekabet Kurumu'nun uygun görüşü ve Enerji Bakanlığı'nın izni olmadıkça ortaklık paylarının değiştirilemeyeceği ve şirkete yeni ortak alınamayacağı bildirilmiştir. Bu nedenle şirketin sermaye artırımına gideceği, ortakların sermaye artırımına katılmayacağı ve böylece şirket hisselerinin yüzde 20'sinin Asel'e teslim edileceği anlatılmıştır. Bu durum Rekabet Kurulu kararında da yer aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile AKEDAŞ arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesinin yetki devri başlıklı 30'uncu maddesinde '... Hazine Müsteşarlığı ile Rekabet Kurumu'nun uygun görüşü ve bakanlığın izni olmadıkça, şirket ortaklarının ortaklık payları değiştirilemez ve şirkete yeni ortak alınamaz' hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm uyarınca yapılan bildirimde yapılacak sermaye artırımı sonrası ortakların rüçhan hakkını kullanmaması nedeniyle AKEDAŞ hisselerinden 2000 adedinin (yüzde 20 oranında) ASEL tarafından satın alınacağı ifade edilmektedir."
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu