"En büyük tehlike Müslümanlar"

Yabancı karşıtı ve ırkçı tutumuyla tanınan İsveç Demokrat Partisi'nin Genel Başkanı Jimmy Aokesson'un, ülkede yaşayan Müslümanları, "İsveç için en büyük dış tehlike" olarak göstermesi büyük tepkiye yol açtı.

Yayınlanma: 19.10.2009 - 13:31
Abone Ol google-news

İsveç Demokrat Partisi'nin Genel Başkanı Jimmy Aokesson'un makalesi, Aftonbladet gazetesinde bugün yayımlandı. Daha çok İsveç'te yaşayan Müslümanlara karşı görüşlerinin yer aldığı yazısında Aokesson, Müslümanların, "İsveç için en büyük dış tehlike" olduğunu iddia ederek, "iktidara geldiklerinde bu tehlikeyi önleyeceklerini" ifade etti.


"Açıklamaları yabancılar için tehdit"

Aftonbladet gazetesi, Aokesson'un makalesine gelen tepkilere de internet sayfasında yer verdi. İsveç'te büyük yankı bulan makaleye karşı çok fazla sayıda tepki yazısı geldiği bildirildi.

İsveçli yazar ve hukukçular, ırkçı partinin açıklamalarının ülkede yaşayan yabancılar için tehdit olduğuna dikkat çekerken, bu partinin Müslümanlarla ilgili görüşlerinin, Hitler'in görüşlerine benzediğini kaydetti.

Başbakan Fredrik Reinfeldt de yaptığı açıklamada, gazetede yayımlanan makaledeki görüşlerin yabancı düşmanı ırkçı partinin temel fikirleri olduğuna işaret ederek, "Ancak İsveç meclisinde hiçbir partinin İsveç Demokrat Partisi'ne destek vereceğini düşünmüyorum" dedi.

İsveç'in çok kültürlü bir toplum olduğunu belirten Reinfeldt, Müslüman, Hristiyan, inanan ya da inanmayanların ülkede birbirlerine saygı içinde yan yana yaşayabildiklerini söyledi.

İsveç'te Eylül 2010'da yapılacak genel ve yerel seçimlerde, İsveç Demokrat Partisi'nin ilk kez, yüzde 4 olan ülke barajını aşarak meclise girmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler