En uzun güneş tutulması
21. Yüzyılın en büyük güneş tutulması bugün yaşandı. Sadece Asya'da izlenebilen tam güneş tutulması 6 dakika 39 saniye ile en uzun süren güneş tutulması oldu.
Hindistan'ın doğusundaki Taregna köyünde yerel saatle 06.24'te (TSİ 03.54) başlayan güneş tutulması TSİ 03.50'te tam güneş tutulması halini aldıktan sonra kuzey doğuya doğru hareket ederek, Nepal, Myanmar, Bangladeş, Butan ve Çin'den de izlenebildi.
Yaklaşık 250 kilometrelik bir koridorda izlenebilen tutulma, zirveye ulaştığında 6 dakika 39 saniye sürecek. En son Pasifik Okyanusu'na ulaşacak olan tutulma, TSİ 08.12'de sona erecek.
Tutulma, Hinduların kutsal kenti Varanasi'ye ulaştığında binlerce Hindu kutsal sayılan Ganj Nehri'nin sularına daldı. Tutulma sırasında Ganj Nehri'nin sularına dalmanın reenkarnasyon döngüsünden kurtuluşu sağladığına inanılıyor. El ele tutuşan ve Hindu ilahileri söyleyen binlerce kadın, erkek ve çocuk birlikte nehrin sularına dalıp çıktı ve tutulmadan kurtulan güneşe dua etti.
Meydana gelen güneş tutulması, 11 Temmuz 1991'de Havai ve Güney Amerika'dan izlenebilen 6 dakika 53 saniyelik güneş tutulmasından sonraki en uzun güneş tutulması.
2132 yılına kadar bugünkünden daha uzun bir güneş tutulması olmayacak, bu nedenle bugünkü güneş tutulması 21. yüzyılın en büyük güneş tutulması niteliğini de taşıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı