Enerji Bir-Sen, özelleştirme raporu hazırladı

Enerji Bir-Sen, özelleştirmelerde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması, yapılacak özelleştirmelerin kamu yararı adına gerçekleştirilmesi ve ülke ekonomisine katkısının maksimum derecede olması amacıyla bir özelleştirme raporu hazırladı.

Enerji Bir-Sen, özelleştirme raporu hazırladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.09.2010 - 13:12

Enerji Bir-Sen Başkanı Hacı Bayram Tonbul, düzenlediği basın toplantısıyla özelleştirme raporu hazırladıklarını duyurdu. Tonbul açıklamasına 12 Eylül günü yapılan Referandumda çıkan sonucun Türk milletine hayırlı sonuçlar getirmesini dileyerek başladı. Tonbul, "İnanıyorum ki Türkiye artık dünya demokrasisinin önemli bir ülkesi haline gelecek. İnanıyorum ki; Türkiye artık vesayet zincirlerini kırmış ve özgürlüklerin hiçbir engel tanımadığı bir ülke haline gelecektir. Memur-Sen Konfederasyonu olarak biz yoğun bir katkı sağlama süreci yaşadık. Ben emeği geçen yönetici arkadaşlarımıza bütün üyelerimize, değerli halkımıza sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum" dedi.


"Özelleştirmeler Türkiye gündemine 80'li yıllarda geldi"

Özelleştirmelerin Türkiye'nin gündemine 1980'li yıllarda geldiğini ve Türkiye'de de uygulanmaya başlandığını ifade eden Tonbul, Özelleştirmelerin Kamu iktisadi Kurumlarının devlete yük olmaması temel felsefesiyle yapılan özelleştirme uygulamaları ile beraberinde birçok sorunu çalışma hayatına taşıdığını savundu.

Özelleştirmelerin insan merkezli olması gerektiğini ifade eden Tonbul, "Yaklaşık 20 yılı aşkın bir süredir pratiklerini yaşadığımız özelleştirme uygulamalarında bakış açımız özelleştirmelerin insan merkezli olarak yapılması ve çalışanların haklarının korunması ve özelleştirilen kurumun ülke ekonomisine sağlayacağı katkının daha fazla olmasıdır" diye konuştu.


"Özelleştirme mağduriyetini tespit ve analiz ettik"

Yaptıkları araştırmanın Türkiye'de özelleştirmelerdeki verimliliği ve yapılan özelleştirmelerden sonra ortaya çıkan mağduriyetleri tespit ve analiz etmeyi amaçladığını ifade eden Tonbul, şöyle konuştu:
"Özelleştirmelerin çalışma hayatında ortaya çıkartmış olduğu olumlu-olumsuz mesleki etkilerinin de değerlendirildiği analiz çalışmamızda, çalışan üzerinde özelleştirmelerin oluşturduğu psiko-sosyal etkiler de farklı bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Araştırmayla özelleştirmelerde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi, optimum faydası daha yüksek özelleştirmelerin gerçekleştirilmesi için somut öneriler ortaya konulmaya çalışılmıştır."

Özelleştirmelerin kişileri mağdur etmemesi için bazı gerekliliklerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Tonbul, "Kendi alanında uzman kişilerin kurumlarda kalmaları teşvik edilerek kamuya olan yükleri azaltılmalıdır. Yönetici ve uzmanların kendilerine nakil hakkı verildiğinde kurumlarında kalacaklardır" dedi.


"Personel başka kurumda verimli olamıyor"

Özelleştirme kapsamına alınan kurumun personelinin genelde bir başka kurumda verimli olamayacağını ve iş tatmini ve çalışma memnuniyeti açısından yetersiz kalacağına yönelik bir algısının bulunduğunu ifade eden Tonbul, "Özelleştirme sonrası kurum değiştiren personelin yeni başladığı kurumda fiziki çalışma ortamının hazır olmamasından kaynaklanan sorunlar yaşandığı ve kendisini cezalandırılmış gibi hissettiği görülmektedir. Özelleştirme sonrası kurum değiştiren personelin uzun bir süre iş kaygısı, gelecek endişesi ve çalışamama paranoyası yaşamaması için gerekli desteğin sağlanması ve yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

Sorunların önlenebilmesi için 2009 ve 2010 yılında mutabakata alınan özelleştirme uygulamalarıyla ilgili metnin, derhal hayata geçirilmesinin sağlanması gerektiğini ifade eden Tonbul, "Özelleştirmeyle birlikte iş ve sosyal çevreleri değişen personelin yaşayacağı olası sosyo-psikolojik sorunların çözümüne gerektiği düzeyde destek olunması personelin başlangıçta yeni iş alanın özellikleri ve niteliği ile ilgili olarak hizmet içi eğitim programına alınmasında yarar bulunmaktadır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler