"Enerji ihtiyacı artıyor"
Giresun Üniversitesi'nce düzenlenen ''Enerji Güvenlileştirmesi, Nedenler ve Sonuçlar'' konulu konferansa, İsviçre'nin Lozan Federal Politeknik Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Matthias Finger katıldı. Finger, yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun artması ve teknolojinin gelişimi ile birlikte enerji ihtiyacının sürekli arttığını belirtti.
Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi Konferans Salonu'nda ''Enerji Güvenlileştirmesi, Nedenler ve Sonuçlar'' konulu konferans düzenlendi. İsviçre'nin Lozan Federal Politeknik Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Matthias Finger, yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun artması ve teknolojinin gelişimi ile birlikte enerji ihtiyacının sürekli arttığını belirtti.
Prof. Dr. Finger, dünyanın giderek büyüyen yapısının, enerji tüketimini kaldıramaz hale getirdiğini söyledi. Çeşitli enerji üretim alanları olduğunu ifade eden Finger, ''Bunlardan biri de elektrik enerjisidir. Elektrik üretirken iki katı enerji harcıyoruz. Çoğu yerlere elektrik santrali yapamıyoruz. Çoğu ülkelerde ekonomik sıkıntılardan dolayı elektriğe yeterli yatırım yapılmamaktadır'' dedi.
Elektrik enerjisinde tüketimin fazla olduğunu, elektrik üretimine yeterince yatırım yapılmadığı için fiyatının sürekli arttığını kaydeden Finger, şunları söyledi:
''Dünyanın giderek büyüyen yapısı, enerji tüketimini kaldıramaz hale getirmiştir. Şu anda fosil yakıtlara dayanmış durumdayız. Gelecekte kömür çok önemli bir yakıt haline gelip çok değer kazanacaktır. Kömürde jeopolitik olarak riskli ülkeler de mevcuttur. Örneğin geçen sene petrol fiyatları arttı. Enerji gerçekten riskli bir durum altındadır.''
Enerji işlerinin bölgesel bir mantık ile yapılması gerektiğini belirten Finger, ''Enerji problemleri fiyat artışları bundan sonra kaçınılmazdır. Kömürü, petrolü ithal edip sonra ülkenizde elektrik üretiyorsunuz. 1970'li yıllara kadar enerjide bir sorun yaşanmayacağına inanıyorduk. Şu an enerjide kriz olmasa bile 10 ile 15 yıl sonra enerji krizi yaşanacaktır'' diye konuştu.
Enerji ve bununla ilgili yatırımların küreselleştirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Finger, şöyle devam etti:
''Dünyada doğalgaz Norveç, Cezayir ve Rusya'da bulunmaktadır. Türkiye enerjiyi Ukrayna'dan alıyor. Bu enerjinin bir piyasa fiyatı var. Doğru fiyatı belirleyici bir unsur bulunması gerekiyor. Ben İsviçre'de elektrik enerjisini düzenleyici komisyon üyesiyim. Teorik olarak bu çok uluslu şirketin pratikte elde ettikleri güç sayesinde enerji sahibi gibi görünüyorlar. Şirketlerin birleşmesi ile entegre oluşturmuşlar. Bu doğrultuda bu gücü kırmak o kadar zor ki AB bile bunlar üzerinde düzenleme yapamamaktadır.''
Konferansa Rektör Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı