Enerji sektöründeki sübvansiyonlar kaldırılacak
İran'da enerji sektöründeki sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılması süreci bugünden itibaren başladı.
Uzun süredir üzerinde çalışılan plana göre, benzin, mazot, doğalgaz ve elektrik için ödenen sübvansiyonlar beş yıl içinde aşamalı olarak kaldırılacak. Sübvansiyonlar yerine her bir vatandaşa ayda 405 bin riyal (40 dolar) para ödenecek. İran'da enerji tüketiminin dünya ortalamasının dört katı olduğunu hatırlatan yetkililer, uygulamayla enerji tüketimindeki israfın da önünün alınmasının amaçlandığını belirtiyor. Enerji sektöründeki sübvansiyonların ülke ekonomisine yıllık maliyetinin 100 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.
Adil gelir dağılımının da hedeflendiği uygulamayla elde edilecek gelirin, konut yapımı, işsizlik ve dar gelirlilerin durumunun iyileştirilmesi gibi sorunların çözümünde kullanılacağı kaydediliyor. Bugünden geçerli uygulamayla benzinin litresi kota sistemine göre ayda 1000 riyalden 4000 riyale, aylık 60 litre kotanın aşılması halinde ise 7000 riyale satılacak.
Doğalgaz, elektrik ve su için yeniden düzenlenecek tüketim miktarının aşılması halinde de ödenen sübvansiyonlar faturalara yansıtılacak. Ülke tarihin en büyük ekonomi planlarından biri olarak kabul edilen uygulamadan yana olanlar, ekonominin üzerindeki ağır yükün kaldırılmış olacağını savunurken, plana karşı çıkanlar fiyatların ve enflasyonun artacağı görüşünü dile getiriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke