Enerjide TMMOB devredışı kalacak

Yayımlanan yeni yönetmeliğe göre Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu’nun üyelerini tek başına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı belirleyecek.

Yayınlanma: 26.07.2017 - 19:24
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu Hakkında Yönetmelik”i yayınladı. Yönetmeliğe göre oluşturulacak komisyona girecek üyelerin belirlenmesinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı odaları devre dışı bırakıldı. Komisyon, mühendislerde aranacak ‘kriter ve nitelikleri’ belirleyecek ayrıca buna göre ‘yetkinlik’ belgesi verecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yönetmeliği ile Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu’nun (UMREK) kuruluşu, üyelerinin seçimi ve görevleri belirlendi. Yönetmeliğe göre, komisyona seçilecek mühendis üyeleri TMMOB öneremeyecek. Bunun yerine yönetmeliğe göre komisyona üye olarak seçilmek isteyen meslek odalarına üye maden, jeoloji, jeofizik, harita, metalürji mühendisleri direkt MİGEM’de oluşturulan yeterlilik ve seçim komitesine başvuracak. Komite de komisyon için 4 aday önerecek. Bu adaylar arasından komisyona 2 üye seçilecek. Komisyon üyelerinin seçiminde tek yetkili ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olacak. Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, üniversite mezunu, proje yapabilen mühendislerin ayrıca komisyon tarafından yetkilendirilmesinin ‘diplomayı yok sayan’ bir anlayış olduğunu söyledi. Yönetmeliğin dayandığı yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürdüklerine dikkat çeken Yüksel, komisyonun oluşumunun da dünyadaki örneklerine uygun olmadığını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler