Enflasyonda son beş yılın zirvesi

TÜİK’in açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) şubatta yüzde 0.81 artarken yıllık enflasyon yüzde 10.31’e çıktı. Enflasyon böylece Nisan 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyonun yükselişinde ulaştırma ve gıda fiyatlarındaki artış etkili oldu.

Enflasyonda son beş yılın zirvesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.03.2017 - 21:41

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) şubatta yüzde 0.81 artarken yıllık enflasyon yüzde 10.31’e çıktı. Enflasyon böylece Nisan 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. TÜFE ocak ayında ise yüzde 9.22 artış göstermişti.

Gecikmeli kur etkisiyle mart ayında enflasyonun çift haneye çıkması bekleniyordu. Bu beklenti bir ay erkenden gerçekleşti. Ekonomistlere göre enflasyon yıl içinde yüzde 11’e doğru gidebilir. Yılsonunda ise yüzde 9.5’in üzerinde gerçekleşebilir.

Ulaştırma ve gıda

Enflasyonun yükselişinde ulaştırma ve gıda fiyatlarındaki artış etkili oldu. Gıda fiyatlarının yıllık yüzde 8.72 arttığı şubatta TÜFE’de yıllık en fazla artış yüzde 21.72 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. Aylık en yüksek artış yüzde 2.82 ile ulaştırmada yaşandı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar aylık yüzde 0.84 artarken, ulaştırmada yıllık yüzde 17.96 artış gözlendi.

Ulaştırma kalemindeki artışta TL’deki değer kaybının gecikmeli etkisi ve otomobil fiyatlarında artışların, gıda tarafında ise olumsuz hava koşulları nedeniyle taze sebze ve meyve fiyatlarındaki yükselişin etkili olduğu belirtildi.

ÜFE’de rekor

Yurtiçi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ise şubatta yıllık yüzde 15.36 artarak dokuz yılın rekorunu kırdı. Şubatta artış yüzde 1.26 oldu. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, enflasyonun yıl içinde yüzde 11’e doğru gidebileceğini söyledi. ÜFE’nin de yüksekliğine dikkat çeken Erkan, “Kur etkisi maliyetler kanalı üzerinden diğer aylarda da etkisini sürdürecek. Bu da yıl sonuna kadar enflasyonun yüksek seviyelerde, hatta çift hanelerde kalmasına sebebiyet verebilir” diye konuştu.

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, “Kurdaki yükseliş ile birlikte girdi maliyetlerinin artması fiyatlara yansıyor. Enflasyondaki yukarı yönlü baskının sürdüğünü ve mart-nisanda TÜFE’nin yüzde 11’e doğru yükselebileceğini düşünüyorum” dedi.

Yoksul iki kat fazla yoksullaştı

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Şubat 2017 Dönem Raporu’nun sonuçlarına göre TÜİK tarafından yüzde 10.13 olarak açıklanan yıllık TÜFE’deki artış, kendi hesabına çalışanlar için yüzde 10.76, düzenli ücretlilerde yüzde 10.43 olarak gerçekleşti. Enflasyondan en az etkilenenler yüzde 10.07 ile çalışmayanlar olanlar belirlendi. Resmi olarak yüzde 0.81 olan şubat ayı enflasyonu ise en çok yüzde 1.1 artışla ücretsiz aile işçileri ve yüzde 1.07 ile profesyonel meslek sahiplerini etkiledi. Düzenli ücretliler için aylık enflasyon yüzde 1 sınırına geldi.

BİSAM, Şubat 2003-Şubat 2017’ye göre gizli yoksullaşma oranlarını da hesapladı. Gizli yoksullaşma enflasyon ile farklı grupların enflasyonlarının arasındaki farktan kaynaklanan yoksullaşma düzeyini ortaya koyuyor.

Buna göre son 13 yılda gizli yoksullaşmayı en yoğun yaşayanlar, işteki duruma göre yüzde 12.2 ile ‘yevmiyeliler’, mesleğe göre yüzde 11 ile ‘hizmet ve satış elamanları’, temel gelir kaynağına göre yüzde 11 ile ‘diğer transferlerle geçinenler’, gelir gruplarına göre yüzde 10.85 ile en yoksul yüzde 20’de yer alanlar oldu. Buna karşın en zengin yüzde 2o için yoksullaşma yüzde 5.9 oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler