'Engelsiz yaşam' sözde

Hükümetin 2005 yılında çıkardığı Özürlüler Yasası çerçevesinde tüm belediyelerin ve kamu kuruluşlarının Temmuz 2012'ye kadar engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak fiziki düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.

'Engelsiz yaşam' sözde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.01.2011 - 07:10

Ancak, belediyelerin tüm uyarılara karşın somut adımlar atmaması kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavafı isyan ettirdi. Kavaf, Bunu anlatıyoruz, ama hiç tınladığı yok belediyelerimizin. Fiziksel mekânları düzenlemek için harcamaya kıyamadıkları paralarını tazminat olarak verecekler. Toplantılar düzenliyoruz, protokoller düzenliyoruz, anlatıyoruz, anlatıyoruz ama herhalde duvara çarpmak gerekiyor dedi. Hükümetin 2005 yılında hazırladığı engelliler yasasının geçici 2. maddesi bu konuda kamu kurum ve kuruluşlarını sorumlu tutarken, geçici 3. maddede belediyelerin sorumluluğu Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişimine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilirşeklinde tanımlanıyordu.

Yeni yasa konusunda yerel yöneticilerin bilgilendirilmesi amacıyla Engelsiz Türkiye Projesihazırlanmış, konferanslar, tanıtım toplantıları düzenlenmişti. Ancak uyarılara karşın belediyelerin bu konudaki duyarsızlıkları bir türlü kırılamadı.

Türkiye çapındaki 81 il, 923 ilçeden çok sınırlı bir bölümü engellilere yönelik düzenlemeleri yaptı. Bu konuda somut ilerlemeler kaydedilememesi kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavafı da isyan ettirdi. Makamında bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kavaf, Bunu anlatıyoruz, ama hiç tınladığı yok belediyelerimizindedi. Kavaf, tablonun değişmemesi durumunda engellilerin belediyeler hakkında tazminat davası açma hakkı kazanacaklarını dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler