Ensar'ın kitaplarını 'rehber' yaptılar
MEB’in Öğretmen Adayları Yetiştirme Programı’nda okunmasını önerdiği ve aralarında Ensar Vakfı’nın kitaplarının da bulunduğu dini kaynaklara öğretmenler tepki gösterdi. Adaylar, “Mesleğimizi hakkıyla yapabilmek için İslam ahlakı ile ilgili kitaplar okumamıza gerek yok” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Öğretmen Adayları Yetiştirme Programı’nda önerdiği dini kaynaklar öğretmen adaylarını kızdırdı. “Mesleğimizi hakkıyla yapabilmek için İslam ahlakı ile ilgili kitaplar okumamıza gerek yok” diyen öğretmen adayları, kaynaklarını kendilerinin seçmesi gerektiğini, görünüşte zorunlu tutulmasalar bile bunun dayatma olduğunu söylediler. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, ataması yapılan 20 bin 125 öğretmene uygulanacak “Öğretmen Adayları Yetiştirme Programı” ile ilgili yazıyı milli eğitim müdürlüklerine gönderdi. Sözleşmeli olarak atanan aday öğretmenler, 654 saatlik bir programa katılacak. Bu program çerçevesinde öğretmen adaylarına önerilen kitaplar arasında Ensar Yayınları’ndan “Ana Hatlarıyla İslam Ahlakı”, “Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi”, “İslam Ahlak Felsefesine Giriş” gibi kitaplarda var. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda, “Bu faaliyeti başarı ile tamamlayan her kursiyer; Varlık, hayat, bilgi, insan ve değer ilişkisini eğitim açısından bütünsellik boyutu ile açıklar. Eğitimde duygu, düşünce ve davranış uyumunun önemini fark eder. Millî, evrensel, ahlaki ve kültürel değerleri açıklar. Değerlerin insan eğitimindeki etkisini ve kazanımlarını bilir. Öğretmenlik mesleğinin etik ilkelerini bilir. Öğretmenlik mesleği ile bağdaşmayan davranışları örneklendirir. Eğitimde sevgi, şefkat ve merhamet temelli yaklaşımı kavrar. Temel değerlerin bireysel ve toplumsal kazanımlarını fark eder. Temel ahlâkî ve insânî değerlerin derslerde, okulda ve okul dışındaki eğitim faaliyetlerinde öğrencilere nasıl kazandırılacağını bilir” ifadelerini kullanıldı. Öğretmen adayları hem kendilerine kitap önerilmesine hem de kitapların seçimine tepki göstererek, “Öğrencilerimize araştırmayı, sorgulamayı, özgür düşünceyi öğreteceğiz ama kendi kaynaklarımızı seçme özgürlüğümüz bile yok. Milli Eğitim Bakanlığı doğru kaynakları seçeceğimize güvenmiyor olmalı ki bize kitap listesi hazırlamış’” dediler. Milli Eğitim Bakanlığı ögretmen adaylarına her ay bir kitap okumalarını, iki film izlemelerini de öneriyor.
Önerilen kaynaklar
Öğretmen adaylarına önerilen kaynaklar da şunlar: Millî Kültür Meseleleri ve Maarif Davamız/Samiha Ayverdi, Kubbealtı Neşriyat, Değerler Eğitimi ve Okul Etkinlikleri/ Muhammet Yılmaz, DEM Yayınları, Okul Öncesinde Değerler Eğitimi Etkinlikleri/ Zeynep Özli Özdemir, DEM Yayınları, Ahlak ve Değerler Eğitimi/ Recep Kaymakcan, Hasan Meydan, DEM Yayınları -Psikoloji, Din ve Eğitim Yönüyle İnsani Değerler/ Hayati Hökelekli, DEM Yayınları, Karakter Okulu Kitaplığı/ Perese Serisi, EDAM Yayınları, Ana hatlarıyla İslam Ahlakı/ Mustafa Çağrıcı, Ensar Yayınları, Ahlak Psikolojisi ve Sosyal Ahlak/ Erol Güngör, Ötüken Yayınları, Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi, DIB Yayınları, İslam Ahlak Felsefesine Giriş/Cafer Sadık Yaran, Dem Yayınları, Türkiye’nin Maarif Davası/ Nurettin Topçu, Dergâh Yayınları.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!