Erdoğan: 138 ölü, 350 yaralı

Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kent merkezinde birçok bina çöktü. En büyük hasar Erciş'te. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada Van merkezde 93, Erciş'te 45 kişinin öldüğünü söyledi.

Yayınlanma: 23.10.2011 - 10:57
Abone Ol google-news

Van'da, saat 13.42'de merkez üssü Tabanlı köyü olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bölge iller ve Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedilen depremin büyüklüğü daha sonra Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünce 7.2 olarak güncellendi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, bu depremin ardından bölgede büyüklükleri 2.9 ile 5.5 arasında değişen artçı sarsıntılar meydana geldiğini bildirdi.
 

Başbakan Erdoğan: 138 ölü

Van'ı vuran şiddetli depremin ardından gece geç saatlerde açıklama yapan Başbakan Erdoğan şu ana kadar 138 kişinin hayatını kaybettiğini, 350 kişinin de yaralı olduğunu söyledi.

Erdoğan, özellikle Erciş'te enkaz altında kalanlara dikkat çekti ve köylerdeki yıkımın büyük olduğunu dile getirdi.

Erdoğan özetle şunları söyledi:

"Merkezde 93, Erciş’te 43 ölü var. Merkezde 350 yaralı var. Amaç özellikle Erciş’te enkaz altında kalanlara ulaşabilmek ve kaç kişi olduğunu bilmiyoruz. Köylerde de kerpiç evler tamamen yıkılmış durumda..."

 

 

Binalar yıkıldı

Iğdır’dan Hakari’ye Van’dan Şanlıurfa’ya kadar bütün yerleşim merkezlerinde hissedilen depremde bazı binalar yıkıldı, çok sayıda bina hasar gördü. Yaralanan çok sayıda kişi hastaneye kaldırılırken, enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

Depremde can kaybının fazla olmasından korkuluyor. Van Havaalanı'nın da depremde zarar gördüğü ve uçakların Erzurum'a yönlendirildiği belirtiliyor.

 

Deprem can aldı: Erciş'te 100'den fazla ölü

Depremde en büyük zarar Erciş ilçesinde yaşandı. İlçede 80 binanın yıkıldığı ve ilk gelen bilgilere göre 100'den fazla ölü olduğu bildirildi.

Erciş’ten gelen ilk bilgilere göre aralarında öğrenci yurtları, hastaneler ve hükümet binaları ve otellerin de aralarında bulunduğu çok katlı binalar depremin şiddetiyle yıkıldı.

Yurttaşlar kendi imkanları ile enkaz altında kalanlara yardım etmeye çalışıyor. Enkazın altındaki yaralıların imdat çığlıkları duyulurken, yurttaşlar yaralılara ulaşmaya çalışıyor. Civar belediyelerden Erciş’e gönderilen ambulanslar aracılığı ile yaralılara müdahaleler yapılıyor.

Telefonların sustuğu, elektriklerin kesildiği Erciş’te bazı yollar kapandı. Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, "Çok sayıda bina yıkıldı, ölümüz yaralımız var" dedi.

Yurttaşlar kurtarma çalışmalarında

Van'da meydana gelen depremin ardından, Erciş ilçesinde enkaz altında kalan yaralıları, yurttaşar kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor.

Depremin ardından Erciş Kaymakamı Ramazan Fani başkanlığında kriz masası oluşturuldu. İlçede çok katlı binaların bir kısmının yıkıldığı gözlenirken, yurttaşlar enkaz altında kalan yaralıları iş makineleriyle kurtarmaya çalışıyor.

Elektrik ve su verilemeyen ilçede, iletişim altyapısının da çöktüğü belirtildi. Yaralılar, Ağrı, Hakkari ve Muş gibi çevre illerden gelen ambulanslarla taşınıyor.

Zaman zaman artçı sarsıntılarında devam ettiği ilçede, yıkılan binaların civarında emniyet ekipleri çevre güvenliğini sağlamaya çalışırken, bir yandan da kan merkezi kurulması için çalışma başlatıldı.

Bu arada, evlerinde hasar olmayan birçok vatandaş, Erciş Kaymakamlığı önünde gönüllü yardım ekipleriyle birlikte yapılan çalışmalara destek olmak amacıyla toplandı.
 

 

Artçılar sürüyor

7,2'lik büyük depremin ardından 4.0 büyüklüğünün üzerinde toplam 19 artçı sarsıntı meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi internet sitesindeki son deprem verilerine göre, saat 13.41'de gerçekleşen büyük depremin ardından Van ve çevresinde sarsıntılar devam ediyor. Büyük yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki deprem sonrası en büyüğü 5.5 olmak üzere 4.0 büyüklüğünün üzerinde toplam 19 yüksek şiddetli artçı sarsıntı meydana geldi.

Uzmanlar Van'daki depremin ardından artçı depremlerin 3-4 gün sürebileceğini bildirirken, şu an itibariyle bölgede toplam 33 artçı sarsıntı oldu.

 

Yaklaşık 500 yaralı hastanelere götürüldü

Van'daki deprem nedeniyle yaralanan yaklaşık 500 kişi civar hastanelere götürüldü. Depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı.

Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor. İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara yurttaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

 

25 apartman 1 öğrenci yurdu yıkıldı

Van'da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremden en çok zarar gören Erciş'de 25 apartmanın ve 1 öğrenci yurdunun ayrıca 2 otel binasının yıkıldığı öğrenildi. Kızılay ekipleri yıkılan binaların içinden onlarca yaralıyı çıkardı.

Öte yandan Van Havalimanı'nın da depremde zarar gördüğü için kapatılırken, bölgeye yardım için inecek uçaklar Erzurum Havalimanı'na yönlendiriliyor.

 

Deprem çevre illerde de hissedildi

Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem, Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı'da da hissedildi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi, saat 13.56'da 5.6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildiğini bildirdi.

Van'daki depremin ardından, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki il ve ilçelerinde hissedilen sarsıntı nedeniyle yurttaşlar evlerinden dışarı çıktı. Iğdır'da sarsıntı sırasında bir dershaneden çıkmayan çalışan öğrencilerden ikisi bayıldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Iğdır Valisi Amir Çiçek, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.

Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.

Van'daki deprem, Erzurum merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle yurttaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.

Öte yandan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi ile sağlık ekiplerinin Van'a doğru yola çıkarıldığını söyledi. Vali Öztürk, ayrıca ikinci ekibin hazırlandığını, havalimanında ise hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

 

Bitlis'te de evler yıkıldı

Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem, Bitlis merkezde ve ilçelerinde de hissedildi. Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz yaptığı açıklamada, ''Panikleyen vatandaşların balkondan atlaması nedeniyle yaralanmalar var. Adilcevaz ilçemize bağlı Aydınlar beldesinde de iki köyde evler çöktü. Oraya Vali Yardımcımızı gönderdik. Henüz bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Bitlis'ten 4, Muş'tan iki ambulans ve iş makinelerini Van'ın Erçiş ilçesine gönderdik'' dedi.

Sarsıntılar nedeniyle Bitlis'te yurtaşlar büyük bir panik içerisinde evlerini terk ederek sokağa çıktı. Binalarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerinin yardımıyla balkondan çıkarıldı. Sarsıntıda Bitlis kalesinin arka duvarı ve bazı camilerin minareleri yıkılırken, çok sayıda binada da çatlak meydana geldi.

Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ise binanın zarar görmesinden dolayı dışarı çıkarıldı. Öte yandan ilçede birçok mahallede elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.

 

Bitlis Valisi: Bir kız çocuğu öldü

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, merkez üssü Van olan 7.2 büyüklüğündeki depremde, Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı Aydınlar Beldesinde enkaz altında kalan bir kız çocuğunun hayatını kaybettiğini bildirdi. Bitlis Vali Nurettin Yılmaz, Van'da meydana gelen ve Bitlis'te de şiddetli şekilde hissedilen depremde, Adilcevaz ilçesine bağlı Aydınlar Beldesinde 8 yaşında bir kız çocuğunun enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini söyledi.

Yılmaz, Arapköprüsü mevkisinde yolda seyreden bir aracın üzerine deprem sırasında kayaların yuvarlandığını ve araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığını belirtti. Nurettin Yılmaz, ''Köylerde maddi hasar olduğu ve evlerin yıkıldığı bilgisini aldık. Öte yandan iş makinelerini ve ambulansları Van'a gönderdik. 4 ambulans yola çıktı. 2 ambulans da Van'a gitmek üzere Muş'tan hareket etti. Sivil savunma ekiplerimizi de Aydınlar beldesine gönderdik'' dedi.

Öte yandan deprem Tatvan, Bitlis merkez, Ahlat, Adilcevaz, Güroymak, Hizan ve Mutki ilçelerinde de şiddetli şekilde hissedildi. Depremde panikleyen yurttaşlar, kendilerini evlerinin dışına attı. İl merkezi ve ilçelerde yüzlerce vatandaş sokaklara doldu. Depremin etkisiyle bazı camilerin minarelerinin yıkıldığı gözlendi. Özellikle Van'da yakınları bulunan birçok yurttaşın Van'a hareket ettiği görüldü.
 

Muş'ta iki caminin minareleri evlerin üzerine yıkıldı

Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem Muş'ta da hissedildi. Muş Valisi Ali Çınar, kendilerine ulaşmış herhangi bir olumsuz durum olmadığını belirterek, ''Bize ulaşan can kaybı yok. Yalnızca Bulanık ilçesinin Sarıpınar beldesinde bir caminin minaresi evlerin üzerine yıkıldı. Bu olayda da şans eseri ölen ve yaralanan olmadı'' dedi.

Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez ise Adıvar köyünde bir caminin minaresinin yıkıldığını, bu nedenle bazı ev ve iş yerlerinin zarar gördüğünü ifade etti.

 

Sağlık Bakanı'ndan açıklama

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AKP Olağan İl Gençlik Kolları Kongresi'ne katılmak üzere geldiği Erzincan'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen depremi Erzincan'a gelirken duyduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Genel müdürümüzle ve Beşir Atalay ile görüştüm. Bizim acil ambulans uçaklarından biri Ankara'dan havalanmak üzere. Yanında uzman arkadaşlarımızla birlikte Erzincan'a gelecek, ben de havaalanında hazır olacağım. Van'a intikal edeceğim. Ne kadar hasar var, durum nedir şu anda bende de sağlam bir bilgi yok. Zaten bu bilgileri bizim Başbakanlık Kriz Merkezi bildirir. Beşir Atalay bakanımız da şimdi süratle Van'a hareket edecek. Biz Sağlık Bakanlığı açısından olaya baktığımızda bölgedeki helikopterlerimizi süratle oraya hareket ettiriyoruz. Beni götürecek ambulans uçakla birlikte başka bir ambulans uçak daha hareket edecek. Çevre illerden de ulusal, tıbbi kurtarma ekiplerimiz Van'a doğru hareket etmiş durumdalar. Helikopterle biliyorsunuz gece uçuşu yapamıyor. Gündüz yapabileceği kadar hizmet edecek onun dışında karayoluyla gerekirse nakilleri yapacak. Biz bölgeye süratle sağlıkla ilgili güçlerimizi intikal ettiriyoruz. Ama nedir durumun büyüklüğü bizim de şu anda net bir haberimiz yok.''

Bir basın mensubunun Erciş belediye başkanının ilçede hastanelerin yetersiz kaldığıyla ilgili bir açıklamasının olduğunu belirtmesi üzerine Bakan Akdağ, ''Bu gibi durumlara biz hazırlıklıyız tabii ki. Erciş buna yeterli olamaz. Bir deprem varsa oradan yaralılar başka yerlere nakledilecek. Şimdi süratle bunun hazırlığı içerisindeyiz'' dedi.

 

Elektrik ve telefonlar kesildi

Yüzeye yakında olması nedeniyle yıkıcı etkisi büyük olan deprem sırasında telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Depremle birlikte sokağa fırlayan halk, artçı şokların devam etmesiyle paniğe kapıldı. Bir çok kişi araçlarla kenti terk etmeye başladı.

 

'Bölgeye kontrollü olarak elektrik veriyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Van'daki deprem bölgesine kontrollü olarak elektrik verdiklerini, hastanelerin elektrik ihtiyacını karşıladıklarını bildirdi. Bir dizi programa katılmak için Kayseri'de bulunan Bakan Yıldız, Van'daki 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye kontrollü olarak elektrik verdiklerini söyledi.

Yıldız, ''Şu an için bölgeye kontrollü şekilde elektrik veriyoruz, hastanelerin elektrik ihtiyacını karşıladık. Bölgeye şu anda ekip ve donanım takviyesi yapıyoruz. Jeneratörler göndermeye devam ediyoruz. Bölgeye kontrollü şekilde elektrik vermeye devam edeceğiz'' diye konuştu. Bakan Yıldız, Kayseri'deki programını yarıda keserek Ankara'ya hareket etti.

 

Kızılay, bölgeye yardım malzemesi göndermeye başladı

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesi bölgeye ulaştı.

Bölgedeki kan merkezlerinin de yaralılara gerekli kanı ulaştırmak için çalışmalarına başladığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: ''İlk olarak Erciş'te büyük hasar olduğu 25 apartmanın ve bir öğrenci yurdunun çöktüğü tespit edildi. Kızılayın yerel ekipleri çöken öğrenci yurdundan çok sayıda yaralı çıkardı. Bölgede arama kurtarma ekipleri, iş makineleri ve içme suyu ihtiyacı bulunuyor. Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı da bölgeye doğru yola çıktı. Yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıklar tamamlandı. Türk Kızılayı bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmektedir.''

Öte yandan; ilk planda sevk edilen bin 163 çadır, 4 bin 250 battaniye, 100 katalitik soba, bin 40 gıda kolisi ve 500 kumanya bölgeye ulaşmaya başladı. Bölgeye 2 mobil fırın gönderilirken, Türk Kızılayının Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkaracak.

Erciş'e ulaşan ilk 50 çadırın kurulumuna da başlandı. Bölgedeki Türk Kızılayı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırılıyor. İhtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de tüm hazırlıklar tamamlandı.

Öte yandan; İstanbul, Gümüşhane, Kocaeli, Samsun, Konya, Sivas, Kars, Diyarbakır. Rize ve Tunceli'den çok sayıda kişinin katıldığı arama kurtarma ekipleri bölgeye gitti.

 

Genelkurmay'dan 3 nakliye uçağı tahsis edildi

Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, iki uçak Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'nda, 1 uçak da Diyarbakır'da hazır bekletildi.

Nakliye uçakları, AFAD'ın belirleyeceği acil yardım malzemelerini Van'a ulaştıracak. Uçakların, tıbbi yardım malzemeleri ve arama kurtarma malzemeleriyle Van'a ulaşması planlanıyor.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde eğitime 1 hafta ara verildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ), kentte yaşanan 7.2'lik depremin ardından eğitime bir hafta ara verildi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, sadece kampüs içinde 3 binada hafif çaplı hasar olduğunu, yaralanma veya can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Eğitime 1 hafta ara verildiğini belirten Battal, ''Öğrencilerimizin hepsinin durumu iyi aileleri rahat olsun. Çevre merkezlerle görüşüyoruz. Öğrencilerimizin mağdur olmamaları için elimizden geleni yapacağız. İsteyenleri buradaki emniyetli binalara yerleştireceğiz. İsteyenler için çadır kuruyoruz uygun yerlere. Çevre illerin yetkilileriyle görüşüyoruz, isteyenleri oraya yönlendireceğiz. Aileler merak etmesin. Hiçbir öğrencimizin burnu bile kanamadı'' diye konuştu.

Battal, ''YYÜ Tıp Fakültesi hastanesi bahçesine seyyar hastane oluşturuyoruz. Vatandaşlarımıza, ülkemize büyük geçmiş olsun'' dedi. Deprem sonrası, bazı hastanelerdeki hastalar ile depremde yaralananların bir kısmı buradaki hastanede tedavi altına alındı.

Van'ın Erciş ilçesinde gönüllü hekim ve sağlık personelinden oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), arama ve kurtarma çalışmalarına destek verirken, kentteki özel hastanelerde çalışan hekimler ve sağlık personeli de boş arazilere kurulan sedyelerde yaralılara müdahale ediyor.

Öte yandan, doğalgaz boru hattında meydana gelen sızma nedeniyle doğalgaz akımı da kesildi. Polis, şehir merkezinde yaptığı anonslarla sigara içilmemesi yönünde uyarılarda bulunurken, bazı mahallelerde su boru hatlarında meydana gelen patlama nedeniyle şehrin bazı kesimlerine su verilemiyor.

 

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler