Erdoğan: Anayasada herkesin emeği olmalı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin mutlu ve müreffeh geleceğine iyi bir zemin kazandıran yeni bir anayasa hazırlamak mecburiyetinde olduklarını belirtti. Erdoğan yeni anayasada tüm akademisyenlerin, gençliğin, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın emeğinin bulunması gerektiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, İstanbul Üniversitesi'nin yeni akademik yıl açılışı dolayısıyla Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin elbette halen çözüm bekleyen sorunları olduğunu belirterek, "Ancak bunları millet iradesine uygun olarak çözebilecek bir demokratik ortama da çok şükür sahibiz" dedi.
Bunun için yeni anayasada hiç ön koşul koymadıklarını ifade eden Erdoğan, AKP'nin 326 milletvekili olduğunu, "milletvekili sayısına göre komisyonda yer alınmalı" demediklerini söyledi. Erdoğan, "Bizim de 3, 29 miletvekili olanın da 3, 53 olanın da 3, 100 kişi olanın da 3. Biz bu millet üzümü yesin diyoruz, bağcı ile işimiz yok. Bunu anlattık" dedi.
Milletin bu büyük değişimine uyumlu, çağdaş yapıda, demokrasinin ve hukukun ruhuna uygun, özgürlükçü bir anayasa yapmak gibi bir sorumlulukları olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin mutlu ve müreffeh geleceğine iyi bir zemin kazandıran yeni bir anayasa hazırlamak mecburiyetindeyiz. Bu, sadece Hükümet olarak bizim değil, sadece siyasi partilerin değil, sadece TBMM'nin de değil, bu ülkenin her vatandaşının ortak sorumluluğudur. Tüm akademisyenlerimizin, gençliğimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, medyamızın emeğinin olması lazım. Buraya, hepimiz, inşaata harç taşır gibi bilgi ve düşüncemizi taşımak durumundayız. Elbette bu sorumluluk içinde üniversitelerimizin de özel ve son derece hayati bir rolü olmalı ve olacak. Geleceğin kuşaklarını yetiştirmek gibi son derece hayati bir göreve talip olan sizler, üniversitelerimizin, geleceğin aydınlık Türkiye'sine uygun bir anayasa için elbette söyleyecek çok şeyi vardır, olmalıdır. Bizler, hayatının belli dönemlerini geride bırakmış yetişkinler olarak, geçmişin üstümüzde bıraktığı ağırlıkların sıkıntısını yeterince taşıdık. Şimdi gelecek kuşaklara yük olacak değil; fikirleri, idealleri, hayalleri için onların gücüne güç katacak, önlerini açacak bir anayasa hazırlamak görevi bizi bekliyor. Bu bilinçle bu adamı attık."
Bu ülkenin yarınları demek olan o gençlerin fikirlerini, duygularını, beklentilerini de elbette bu anayasanın ruhuna katmak durumunda olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Üniversitelerimizin yeni anayasayı oluşturacak ortak aklın oluşmasında ne kadar önemli, ne kadar kritik bir rolü olduğu burada açıkça ortaya çıkmaktadır. Beklentimiz daha mutlu, daha aydınlık, daha adil ve daha özgür bir Türkiye heyecanıyla her insanımızın renginin bu bütün içinde temsil edilebilmesidir. Bizi bize yakın tutan tarihi tecrübelerimizden, ortak değerlerimizden, hukukun ve demokrasinin berrak ilkelerinden yola çıkacağız. Ön yargısız ve çözümden yana bir tutumla geçmişin yanlışlarını bugünün doğrularına çevireceğiz. Bunun için umutluyuz, samimiyetle o ortak aklı oluşturma gayreti ve hassasiyeti içinde olacağız. Bu önemli dönemin öncesinde, Türkiye'nin geleceği için son derece önemli gördüğümüz bu meselenin gündeme getirilmesi gereken belki de ilk yerin üniversitelerimiz olduğuna inandığım için bunları söylüyorum."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Urla'da hasat 1 ay gecikme ile başladı:
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması