Erdoğan başkanlığı öne çekti

AKP’de tartışmaları süren olağanüstü kongrenin, Erdoğan’ın talebi doğrultusunda 21 Mayıs’ta yapılması bekleniyor. Erdoğan’ın 50 kişilik MKYK listesini değiştireceği belirtiliyor. Erdoğan’ın seçilmesiyle Binali Yıldırım’ın genel başkanlığı 1 yıl sürmüş olacak.

Yayınlanma: 27.04.2017 - 22:32
Abone Ol google-news

AKP’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın genel başkan olması için olağanüstü kongrenin toplanıp toplanmayacağına ilişkin çelişkili açıklamaların ardından ‘olağanüstü kongre’ kararı büyük oranda netleşti. Erdoğan’ın talebi doğrultusunda, olağanüstü kongrenin büyük bir olasılıkla 21 Mayıs’ta yapılması bekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın önümüzdeki hafta MKYK’yi toplayarak ‘olağanüstü kongre’ kararını açıklayacağı belirtiliyor. Erdoğan, 50 kişilik MKYK listesini de kongrede değiştirecek. Erdoğan’ın genel başkan olmasıyla Başbakan Binali Yıldırım’ın genel başkanlığı 1 yıl sürmüş olacak. AKP’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın olağanüstü kongreyle mi olağan kongreyle mi genel başkan olacağına ilişkin bir süredir yaşanan tartışma sona erdi.

Referandumun hemen ardından Başbakan Binali Yıldırım, olağanüstü kongrenin söz konusu olmadığını, olağan kongre sürecinin başlatılacağını açıklamış, Erdoğan ile görüşmesinin ardından “Ben daha önce ‘olağanüstü kongre olmaz’ demedim. Kongre sürecini, ne zaman kongre yapılacağını anlattım. Bunlar normal şartlarda olacak şeyler. Ama bu takvim her zaman değişebilir. Buna yetkili kurullar karar verir” açıklamasını yapmıştı. Partide, Erdoğan’ın hemen genel başkan olmak için acele etmeyeceği, 12 Eylül 2017 tarihinde başlayacak olağan kongre sürecini bekleyeceği beklentisi dile getiriliyordu. Bazı parti yöneticileri, “Acele etmeye gerek yok. Başbakan Binali Yıldırım’ın da konumu açısından hızla olağanüstü kongreyi toplamak şık olmayabilir. Bunun için sayın Cumhurbaşkanımız olağan kongreyi bekler” görüşünü dile getirirken; bazıları da “Önümüzde olağan kongre süreci var. İlçe ve il kongreleriyle yeni yönetimler belirlenecek.

Cumhurbaşkanı’nın partinin başına geçerek bizzat bu süreci yönetmesi daha iyi olur” değerlendirmesini yapıyordu. Olağan kongre süreci beklenirken birkaç gün önce bu beklentinin ‘olağanüstü kongre’ eğilimine döndüğü basına yansımış, Ramazan ayı başlamadan mayıs ayı içinde olağanüstü kongrenin toplanacağı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel başkan olacağı kulislere yansımıştı. Ancak AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş’ın, olağanüstü kongrenin söz konusu olmadığı, partinin olağan kongre sürecini başlattığını açıklaması kafaları karıştırmıştı.

Yıldırım Antalya’daydı

Mustafa Ataş, Başbakan Yıldırım’ın “Ben olağanüstü kongre olmaz demedim” ifadelerine karşın önceki gün yaptığı açıklamada, olağanüstü kongre yapılacağına ilişkin haberlere şaşırdıklarını, partinin yetkili kurullarında böyle bir karar alınmadığını, hatta konuyu AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ve Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ya da sorduğunu, onların da bilgisinin olmadığını dile getirdi. Parti kulislerindeki bu çelişkili açıklamaların ardından dün, kongre tarihinin büyük ölçüde belirlendiği basına sızdı. Partide, olağanüstü kongre için 21 Mayıs ve 27 Mayıs tarihleri konuşulurken, 27 Mayıs’ın Ramazan ayının ilk günü olması nedeniyle 21 Mayıs tarihi öne çık
tı. Başbakan Yıldırım’ın, önümüzdeki hafta içi MKYK’yi toplayarak kongre tarihini açıklayacağı kaydediliyor. Başbakan Yıldırım dün Ankara değil Antalya’da bir programa katıldı. Olağanüstü kongre tarihinin Başbakan Ankara’da değilken basına sızdırılması dikkat çekti. Olağanüstü kongrede, Binali Yıldırım’ın genel başkan seçildiği olağanüstü kongrede olduğu gibi MKYK seçiminin yeniden yapılması bekleniyor. Erdoğan’ın, MKYK ve ardından da MYK’yi büyük oranda değiştireceği kaydediliyor. Bu süreçte kabinede de revizyon olacağına dikkat çekiliyor. Bazı parti yöneticileri, kabineye 2019 yılındaki seçimlerin garantiye alınması için MHP’den de isimlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki önceki gün gerçekleştirilen görüşmenin bu anlamda önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Yıldırım ‘genel başkanlık’

Erdoğan’ın genel başkan olmasıyla Yıldırım’ın AKP Genel Başkanlığı yalnızca 1 yıl sürmüş olacak. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, MKYK’deki yetki krizinin ardından parti yöneticilerine sitem ederek olağanüstü kongre kararı almıştı. Yıldırım, 22 Mayıs 2016 yılında yapılan olağanüstü kongreyle genel başkan seçilmişti.
Çelişkilerin


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler