Erdoğan, bayram sabahı herkese sert çıktı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı'nın ilk gününde "Danıştay kararı ideolojik. Bahçeli'ye küfretmedim, bu onların seviyesi. Medya domuz gribini gündeme getirmesin. Biz Sami Evren'in, şunun bunun Başbakan'ın sözlerine baş eğmesini değil, hukukun önünde baş eğmesini bekliyoruz" diyerek sert çıkıştı.

Yayınlanma: 27.11.2009 - 09:16
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bayram Namazı'nı Eyüp Sultan Camii'nde kıldı. Başbakan Erdoğan'ın namaz çıkışında gazetecilerin sorularını eleştirel bir tonla yanıtlaması dikkati çekti. Erdoğan, Danıştay'ın üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran düzenlemeyi iptal etmesinin ideolojik olduğunu belirterek, "Danıştay'ın almış olduğu bu karar, kendi içinde ne denli çelişki içinde olduğunu gösteriyor" dedi.


SİYASİLERİN BAYRAM GÜNÜ

 

Başbakan Erdoğan Üsküdar Kısıklı'daki evinden ayrılarak sabah saatlerinde Eyüp Sultan Camii'ne geldi. Erdoğan'dan sonra İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da camiye geldi. Erdoğan Bayram Namazı'nı beraberindekilerle burada kıldı. Eyüp Sultan Camii Bayram Namazı dolayısıyla dolup taşarken, bazı yurttaşlar Cami bahçesinde yer buldu. Namaz'dan sonra cemaatle sohbet eden Başbakan Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yurttaşların Kurban Bayramı'nı kutlayan Başbakan Erdoğan, "Bayram'ın İslam dünyası için birliğe beraberliğe, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İnsanlığın barışı için, sevgiye dayalı bir dünya için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Dini bayramlarımız birlik ve beraberlik için iyi fırsatlardır. Kurban bayramımızı böyle bir fırsat olarak görüyorum. Özellikle milli birlik ve kardeşlik projemizin ağırlıklı gündemde olduğu bir dönemde, demokratik açılım projemizin gündemde olduğu bir dönemde Kurban Bayramı'nın buna farklı bir ivme kazandırmasını umut ediyorum" dedi.

Herkesi eleştirdi

Başbakan Erdoğan, Danıştay'ın YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararını iptal etmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken "Danıştay'ın almış olduğu bu karar Danıştay'ın kendi içinde ne denli çelişki içerisinde olduğunu gösteriyor. Yani bu konuda yetkili merciin YÖK olduğunu söyleyen bir Danıştay'ın aynı yıl içerisinde tamamen o aldığı kararı mesheden, yeni bir karar alması hiçbirşeyle izah edilemez. Bu karar tamamiyle ideolojik karardır. Dolayısıyla böyle bir ideolojik kararı anlamakta ben şahsen zorlanıyorum. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Yargı organıdır, kararını almıştır, ama inanıyorum ki, muhatabı olan YÖK de bununla ilgili öyle zannediyorum ki itirazını yapacaktır, tavrını belirleyecektir. Ama biz de bu ülkede mağdurların hakkını arama noktasında bir siyasi iktidar olarak yargı karşısında yapılması gerekenleri aramızda bayramdan sonra biz de değerlendireceğiz tabii ki" dedi.
 

'Küfür MHP'nin seviyesi'

Başbakan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye küfür ettiği iddiasıyla kendisine dava açılacağı yönündeki açıklamalarla ilgili soruya,, "Bizde küfür etmek gibi bir şey olmaz. O seviye onların seviyesidir. Biz o seviyeye düşmeyiz. Onlar çok çok kabiliyetli olduğu için dudak okumaya devam etsinler" karşılığını verdi.
 

'Domuz gribi gündemden düşürülsün'

Erdoğan domuz gribiyle ilgili soruları da yanıtladı. Başbakan Erdoğan, "Geçen yıl normal gripten kaç kişi ölmüş onu bir araştırırsanız herhalde yol gösterici olursunuz. Zaten bu yıla kadar bu ülkede domuz gribi diye bir şey yoktu. Medya bu konuda yardımcı olsun. Yardımcı olması dedim gündemden düşürülmesidir. Zaten gerekli olanı sağlık bakanlığımız bunlar yapıyorlar, şu anda gerekli olan aşı temin noktasında bunlar da yapılıyor. Bırakın ben kendimle ilgili olanı da kendim istediğim gibi uygulayayım" dedi. Erdoğan, bu konuda basın soru sorduğu için yanıt verdiğini kaydederken, "Cevap vermeyedebilirim. Gerekli planı Sağlık Bakanlığı yapıyor. Kimseye illa aşı olacaksın diye dayatamayız. Bilim adamları da farklı düşünceler ortaya koyuyor. Bu iki kere iki dört" dedi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, bir soru üzerine ailesinde şu ana kadar kimsenin aşı olmadığını bildirdi.
 

'Hukukun önünde baş eğmeyenler yasa önünde baş eğerler'

Erdoğan, KESK Başkanı Sami Evren'in memurların uyarı greviyle ilgili açıklamalarının sorulması üzerine de, "Biz zaten Sami Evren'in, şunun bunun Başbakan'ın sözlerine baş eğmesini değil, hukukun önünde baş eğmesini bekliyoruz. Hukukun önünde baş eğmeyenler yasa önünde baş eğerler. Yasa önüne baş eğilmediğinde bu ucu açık bir şekilde devam eder. Bunun bedelini öderiz. KESK yapısı itibari ile kendi yasal haklarını kullansın" yanıtını verdi. Erdoğan, memurların greve katıldıkları için soruşturulmaları konusundaki soruya ise "Yaptırım olacak tabi yasal olmayan bir durumla ilgili olarak o kurumların yöneticileri gerekli olan neyse bunu tabi ki takip edecekler. Eğer yasaların çiğnendiği bir ülkede yasaların çiğnenmesine müsaade edilirse bu süreç böyle devam edilirse ülke yolgeçen hanına döner" karşılığını verdi.

Taksici jestine yanıt yok

Başbakan Erdoğan son olarak dün taksi durağı ziyaretinde bir taksicinin "Sizi Cumhurbaşkanı olarak görmek isteriz" sözlerine tebessümle karşılık verdiğini soran gazeteciyi yanıtlamadan Cami'den ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler