Erdoğan'a hakaret' davasında Özgür Mumcu'ya beraat
Gazetemizin Yazarı Özgür Mumcu'nun, 2015 yılının Mart ayında yayınlanan "Zalim ve Korkak" başlıklı köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme, unsurları oluşmayan suçtan sanık Özgür Mumcu'nun beraatine karar verdi.
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına tutuksuz sanık Özgür Mumcu katılmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı duruşmada Avukatı Hatice Özay temsil etti.
ERDOĞAN'IN AVUKATI: SANIĞIN CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ
Duruşmada söz alan Avukat Özay, "Önceki beyanlarımızı tekrar ediyoruz. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz. Hakaret suçunun unsurları oluşmuştur" dedi.
AVUKAT UTKU: MÜVEKKİLİMİN SUÇ KASTI YOKTUR, BERAATİNİ TALEP EDİYORUZ
Özgür Mumcu'nun Avukatı Bülent Utku da, "Müvekkilin yazısında yer alan sözlerden hangileri ile suçlandığı tam olarak iddianamede açıklanmamıştır. Ancak bir önceki celsede müdahil vekili açıklama yaparken müvekkiline acımasız davranan, halkına zülmeden, zalim kişi olarak tanımlanmasına suç olarak kabul ettiği yolunda bildirimde bulunmuştur. O halde müdahil bu yazıdaki başlıkta yer alan korkak ibaresinden bir şikayette bulunmamaktadır. Müvekkilin bu yazıyı hangi şartlarda yazdığının önemi vardır. Müvekkil, Gezi Olayları olarak bilinen olaylarda Hatay'da hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in annesinin yaptığı açıklamalar ve bu açıklamalar nedeni ile müdahil tarafından kendisinden şikayetçi olunması üzerine yazıyı kaleme almıştır. Bu konuda basında yer alan haberlere ilişkin delilleri dosyaya sunuyoruz. Müvekkilin yazısında sonuçta bir bağlam vardır. Dosyaya sunduğumuz Mondragon İspanya Davası'nda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) özetle siyasilerin olağan vatandaşa göre eleştiriye açık olması gerektiği, kaldı ki değer yargılarının bildirimlerinin korunacağını değer yargılarının dayanak olayları var ise ayrıca ispatın da aranmayacağını özetle bildirmektedir. Bu AİHM kararında da bir milletvekilinin devlet başkanına yönelik işkencecilerin başı sözü yargılama konusu edilmiştir. Ayrıntıları sunulan karar içerisinde mevcuttur. Mevcut davada da müvekkil anlatıldığı üzere kendi yorumlarını açıklamalarını yapmıştır suç kastı yoktur. Biz bu gerekçe ile müvekkilin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
"UNSURLARI OLUŞMAYAN SUÇTAN BERAATİNE KARAR VERİLDİ"
Davayı karara bağlayan mahkeme, yazının şekli, kapsamı ve anlatım biçimi çerçevesinde sanığın değer yargılarını ifade ettiğini belirterek, unsurları oluşmayan suçtan Özgür Mumcu'nun beraatine karar verdi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Özgür Mumcu'nun 18 Mart 2015 sayılı köşe yazısında eleştiri sınırlarını aşmak suretiyle küçültücü beyanlar kullandığı öne sürülmüştü . Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil-olgu isnat edildiği ve Cumhurbaşkanına hakaret suçunun işlendiği ifade edilen iddianamede Özgür Mumcu'nun "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyordu.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!