Erdoğan'a kapalı toplantı talebi
AKP'li çok sayıda milletvekili kritik konularda bilgilenmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan görüşme talebinde bulunacaklar.
AKP içinde çok sayıda milletvekili, iç ve dış politikada yaşanan gelişmeler hakkında Hükümet yetkililerinden bilgi edinmek istiyor. Bu çerçevede yine AKP içinden çok sayıda milletvekili, Başbakan Erdoğan'dan görüşme talebinde bulunacak.
Milletvekilleri Anayasa değişikliği ve TBMM tatile girmeden çıkması gereken yasalar için Meclis'te yoğun mesai yaptıklarını ve uzun süredir, Erdoğan Başbakanlığında kapalı bir toplantı yapılamadığı sıkıntılarını dile getiriyorlar.
Milletvekilleri özellikle son günlerde Türkiye'nin dış politikası konusunda bilgilenmek, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından partinin ne yapacağı ve kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen açılım yasasının gündeme yeniden gelmesinin sakıncalı olacağı görüşlerini Erdoğan'a iletecekler.
Dış politikada izlenen yol
Erdoğan'ın, milletvekilleri ile kapalı bir toplantı yapması halinde; milletvekilleri İsrail ile kopan ipler, İran'la yapılan takas anlaşması konusunda Hükümet yetkililerinin kendilerini bilgilendirmesini isterken, İran'la yapılan takas anlaşmasının Türkiye'ye getiri ve götürüsünün neler olacağını ayrıntılı bir şekilde öğrenmek istiyor. Bu konuda milletvekilleri kendi görüş, düşüncelerini de anlatmak isteyecekler. Bazı milletvekilleri dış politika konusunda endişe ve eleştirilerini de Hükümete iletecek.
Açılım zamanlaması partiye zarar verebilir
Öte yandan, AKP içinde bazı milletvekilleri bir süre önce rafa kaldırılan ve kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen "Demokratik Açılım" sürecinin ilk yasal düzenlemesinin yeniden değiştirilerek Meclis gündemine taşınmasından rahatsız oldular. Düzenlemenin "sakıncalı" bir düzenleme olduğu görüşünü savunan bazı milletvekilleri kamuoyunda terör saldırılarının arttığı bir zamanda getirilmesinin partiye zarar vereceği kanaatinde. Muhalefet partileri MHP ve CHP'nin bu düzenlemeyi iyi kullanacağını ve referandum arifesinde de partiye oy kaybettireceği endişesi taşıyan milletvekilleri açılım yasalarının bu dönem ertelenmesini istiyor.
Anaysa Mahkemesi'nin kararı ve referandum
Milletvekilleri kapalı bir toplantının gerçekleşmesi halinde gündeme getireceği bir diğer konu da, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği konusunda vereceği kararın ardından, partinin nasıl bir yol izleyeceği konusu olacak. Parti içinde, Anayasa Mahkemesi'nin aleyhte bir karar vermeyeceği ve paketi referanduma sunacağı görüşleri hakim.
AKP'nin özellikle hukukçu kurmayları bu kez Anayasa Mahkemesi'nin, "doğru karar" alacağını ve paketin tamamını ya da bir kısmını iptal etmeden referanduma sunacağı görüşünde. Başbakan Erdoğan'ın da aynı görüşleri paylaştığı ifade ediliyor.
Karar ne olursa olsun erken seçim olmayacak
Başbakan Erdoğan'ın, bir grup AKP yöneticisine, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ne olursa olsun erken seçimi kesinlikle gündemlerine almayacakları ve genel seçimin birkaç ay öne alınarak yapılacağını söylediği ifade ediliyor. Seçimin, Mayıs 2011'de yapılması konusu da tartışılıyor.
AKP, 5 Temmuz'da Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği konusunda kararını vereceğini beklerken, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar ne olursa olsun, her halinin partiye yarayacağı görüşleri hakim.
Kapalı toplantının 5 Temmuz'dan sonra yapılması bekleniyor
Başbakan Erdoğan'ın, Haziran'ın sonunda Kanada ve Küba'ya yapacağı ziyaretin ardından milletvekillerinin talebini değerlendireceği, dönüş tarihinin de 5 Temmuz tarihlerine rastladığı kaydediliyor. 5 Temmuz'da ise Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği konusundaki kararının da vermesiyle birlikte, kapalı toplantının da Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra yapılması bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği