Erdoğan'dan 'siber vatan' mesajı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resim Heykel Müzesi'nin restorasyon sonrası açılış töreninde konuştu. Erdoğan'ın "Vatan savunmamızı, denizde mavi vatanı olduğu gibi, dijital dünyada siber vatanı da içine alacak şekilde genişleteceğiz" ifadesi dikkat çekti.

Erdoğan'dan 'siber vatan' mesajı
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 15.01.2021 - 14:41

Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nde Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Resim Heykel Müzesi Restorasyon Sonrası Açılış Programı'nda konuştu. Türk dizilerinin dünyada gördüğü ilgiye dikkat çeken Erdoğan, "Kendi tarihimizi, kültürümüzü konu edinen dizilerimiz dünyanın dört bir yanında ilgiyle takip ediliyorsa doğru yolda ilerliyoruz demektir" dedi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi önümüzde yeni bir dönem başlıyor. Bu devrin adı dijital çağdır. Dijital çağın hammaddesi veridir. Biz ülkemizin karşı karşıya kaldığı kimi dayatmaları 'dijital faşizm' olarak tanımladığımızda birileri bundan rahatsız olmuştu. Son günlerde yaşananlar bu faşizmin cüretkarlığının nerelere kadar uzanabileceğini göstermiştir. Vatan savunmamızı, denizde mavi vatanı olduğu gibi, dijital dünyada siber vatanı da içine alacak şekilde genişleteceğiz. Önümüzdeki dönemde siber vatana hem teknik altyapımızı güçlendirerek hem ilhamını kendi medeniyetimizden aldığımız içerik üretimimizi artırarak sahip çıkmakta kararlıyız.

Siber vatana sahip çıkmanın bir tarafında teknik altyapı varsa diğer tarafında da içerik üretimi bulunuyor. Eğer biz kendi vatandaşlarımızdan başlayan siber dünyadaki her bireye hitap edecek, onları kendi mecralarımıza çekecek içerik üretemezsek bu savunma hattını korumakta başarılı olamayız. Kendi tarihimizi, kültürümüzü konu edinen dizilerimiz dünyanın dört bir yanında ilgiyle takip ediliyorsa doğru yolda ilerliyoruz demektir."

Cumhuriyet'in ilk yıllarından sonra plansız ve çirkin bir şehirleşme süreci yaşandığını ifade eden Erdoğan,  "Sanatın ve kültürün her alana yayılan çölleşme ile hep birlikte mücadele ettik. Son dönemde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin modern yorumunu ülkemizde yerleştirmeye çalışıyoruz" dedi. Erdoğan, iktidarları boyunca en çok hayıflandığı konunun ise kültür alanında arzu edilen gelişmenin gösterilememiş olduğunu söyledi. 

"ÜZERİNDE EN ÇOK DURMAMIZ GEREKEN HUSUSLAR KÜLTÜR, EĞİTİM VE AİLE"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

"533 eserin yer aldığı bu sergiyi ülkemizin zenginliğini göstermesi açısından önemli görüyorum. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki gayretlerin ardından uzunca bir süre özensiz, plansız ve çirkin bir şehirleşme süreci yaşadık. Sanatın ve kültürün her alana yayılan çölleşme ile hep birlikte mücadele ettik. Son dönemde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin modern yorumunu ülkemizde yerleştirmeye çalışıyoruz. Diğer alanlarda da benzer gayretler içindeyiz. Sanat eserleri bir medeniyetin asırlar boyunca ayakta kalan en önemli sembolleridir. Bu topraklarda yaşamış tüm medeniyetlerin geride bıraktığı eserler bizim zenginliğimizimdir.

Göbeklitepe de Efes de Ahlat’ta bizimdir, Söğüt’te bizimdir, İstanbul da Ankara da bizimdir. Hepsine de sahip çıkacağız. Sahip olduğumuz bu mirasa layık olabilmenin en güzel yolu da daha estetiğini, daha güzelini, daha görkemlisini yapmaktan geçiyor. Bize düşen görev resim alanındaki örneklerinin bir kısmını burada gördüğümüz bu birikimi daha ileriye taşıyacak kültür, sanat, medeniyet iklimini oluşturmaktır. Bunun için iktidarlarımız döneminde ne çok hayıflandığımız konulardan biri kültür alanında arzu ettiğimiz gelişmeyi gösterememiş olduğunu söylüyorum.

Dünyada siyasi ve ekonomik güç dengelerinin yeniden biçimlendiği bir döneme girerken üzerinde en çok durmamız gereken hususların kültür, eğitim ve aile olduğuna inanıyorum. Türkiye, maruz kaldığı fiziki saldırıların daha beterini medeniyetine yönelik yaşamıştır. Osmanlı döneminde başlayan, Cumhuriyet döneminde hızlanan bu süreci merhum yazarlarımızın eserlerinde görüyoruz. İçeriden ve dışarıdan bu derece uğraşılmış başka bir devlet var mı bilmiyorum. Bu süreçte aldığımız yaralar elbette oldu ama mayası sağlam bir millet olduğumuz için ayakta kalmayı başardık."

SİBER VATAN NEDİR?

Siber Vatan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telaffuz etmesinin ardından araştırılan terim olmaya başladı.

Siber Vatan Projesi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından oluşturulmuş ve 2014 yılından itibaren Proje Çerçevesinde çeşitli eğitim ve kapasite geliştirilme faaliyetleri yürütülmektedir. Bu proje ile ülkemizin ulusal stratejilerine hizmet ederken aynı zamanda yetişmiş insan gücünün artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca proje kapsamında teknik eğitimlerin yanı sıra inovatif düşüncenin artırılması çalışmaları yürütülmektedir.

SİBER VATAN EĞİTİMİNİN AMACI NEDİR?

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından girişimcilik kültürünün geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu nedenle Siber Güvenlik kapsamındaki teknik eğitimler, Girişimcilik Eğitimleri, Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimleri ve İnovasyon Eğitimi gibi inovatif fikirleri tetikleyen amaca yönelik özel eğitimlerle desteklenmektedir. Ayrıca siber güvenlik ve yazılım alanında yetkin firmaların bölgemizde yatırıma çekilmesi ve melek yatırımcı görüşmeleri de yapılmaktadır.

Bu sayede farklı düşüncesi olan yetenekli bireylerin hayallerini hayata geçirmeleri için uygun şartların oluşması sağlanmaktadır.

KİMLER KATILABİLİR?

Bu aşamada projeye Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde ikamet eden ya da öğrenim gören kişiler katılabilir. Gerçekleştirilecek her eğitim için bölge dışından başvurulara sınırlı sayıda kontenjan ayrılacaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler