Eren Erdem'den 'sarin gazı' kararı için ilk açıklama: Erdoğan'dan özür bekliyorum

Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi, sarin gazı malzemesi sağladığı için Hytham Qassap'ı 12 yıl hapse mahkum etti. İddiaları gündeme getirdiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'vatan haini' ilan edilen Eren Erdem, Cumhuriyet'e konuşarak 'Haklılığım tescillendi. Erdoğan'dan özür bekliyorum. Hesap verecekler' dedi.

Eren Erdem'den 'sarin gazı' kararı için ilk açıklama: Erdoğan'dan özür bekliyorum
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.12.2015 - 14:13
<video:450941>

Gazetemiz'de ve Meclis kürsüsünde gündeme getirdiği “sarin gazı” iddialarını Rus televizyonuyla da paylaştığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “vatan haini” ilan edilen CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem haklı çıktı.

Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi, sarin gazı yapımı için malzeme sağladığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan sanıklardan Suriyeli Hytham Qassap'a, 12 yıl hapis cezası verdi. Erdem, karar üzerine “Haklılığım tescillendi. Erdoğan'a en güzel yanıtı mahkeme vermiştir. Şimdi onrdan özür bekliyorum. Bundan sonra hesap vermesi gerekenler, mahkeme kararına rağmen linç operasyonu yürütenlerdir” dedi.

Kararın ardından Cumhuriyet'e konuşan Eren Erdem, “Meclis kürsüsünde söylediğim, basınla paylaştığım olay tam olarak da buydu. Savcımızın iddianamesine hakimin verdiği karar, hukukumuz açısından umut vericidir. En büyük temennim, 2013 yılında tahliye edip serbest bıraktıkları hükümlünün yakalanarak cezasını çekmesidir. Bu karar üzerine ben de diyorum ki, bu konuda linç operasyonları yürütenler, şapkalarını önlerine alıp düşünsünler” diye konuştu.

Erdem, “Cumhurbaşkanı'nın vatan haini ithamına, hakimimiz gereken cevabı vermiştir. Erdoğan'dan özür bekliyorum. Zaten o sözleri hakkında, mahkemenin bu kararını da emsal göstererek gereken davaları açacağım. Haklılığımın tescillenmesi, beni son derece mutlu etti. Bu anlayışın yalancı durumuna ilk defa düşmediği, geçmişte bunun gibi yüzlerce hadise yaşadığı bilinmektedir. Şimdi elimde haklılığımın belgesi olan mahkeme kararı var. Bundan sonra hesap vermesi gerekenler, bu mahkeme kararına rağmen linç operasyonu yürütenlerdir. Hepsi tek tek hesap verecek” dedi.

DAVANIN GELİŞİMİ

Suriye'deki El Kaide örgütüne bağlı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi'ne kimyasal bomba yapımında kullanılan bazı kimyasal maddelerin temin edilmeye çalışıldığı yönünde ihbar alan Adana polisi, 28 Mayıs 2013'te çeşitli adreslere operasyon düzenledi. Gözaltına alınan biri Suriyeli 5 kişi tutuklanırken 1 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Şüphelilerle birlikte ele geçirilen maddenin 'sarin gazı' olmadığı anlaşılınca da tutuklanan Türk vatandaşı sanıklar 17 Temmuz 2013'te tahliye edildi.

O dönem özel yetkili olan Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne 1'i tutukla 6 sanık hakkında dava açıldı. 132 sayfalık iddianamede, tutuklu sanık 'Abu Salah' kod adlı Suriyeli Hytham Qassap (37) 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütüne silah sağlamaya teşebbüs' suçlarından 25 yıla kadar, tutuksuz Halit Usta (54), Halit Ünalkaya (49), İbrahim Akça (52), Bekir Karaoğlan (45) ve Raif Ay (42) ise 'silahlı terör örgütüne silah sağlamaya teşebbüs' suçlamasıyla 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Tüm sanıklar suçlamaları kabul etmezken, tutuklu sanık Qassap, kendisinin Özgür Suriye Ordusu mensuplarına gıda ve insani yardım temin ettiğini ileri sürdü. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Hytham Qassap'ın tahliyesine karar verdi.

Davanın diğer duruşmalarında ise, laboratuvar incelemelerinde ele geçirilen kimyasal maddelerin birleştirilmesi halinde sarin gazı yapılabileceği ortaya çıkıp savcılık iddianamesinde de yer alınca, daha önce tahliye edilen Hytham Qassap hakkında bu sefer yakalama kararı çıkarıldı.

Özel yetkili mahkemeler kaldırılması üzerine dosyanın düştüğü 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, olay yerinin Hatay olduğu gerekçesiyle dosyayı Hatay Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Bu mahkeme de 'görevsizlik' kararı verdi. Davanın nerede görüleceğine ilişkin dosyayı inceleyen Yargıtay, suç yerinin Adana olduğunu belirterek dava dosyasını Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Böylece yaklaşık 2.5 yıl sonra yeniden başlayan davanın bugün yapılan 6'ıncı celsesine tutuksuz sanıklar katılmadı. Mahkeme heyeti, firari Suriyeli Hytham Qassap, gıyabında terör örgütü üyeliği suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Suriyeli ile ona yardım ettiği ileri sürülen tutuksuz 5 Türk sanık ise kimyasal madde temin etme suçundan ise suçun hazırlık aşamasında kalması ve fiilin kanunda suç olarak tanımlanmaması nedeniyle beraat etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon