"Ergenekon davası siyasi bir dava"
CHP Lideri Deniz Baykal, Ergenekon davasıyla ilgili olarak "Biz diyoruz ki; bu dava siyasi bir davadır. Siyasi talimatla siyasi yönlendirim ile emniyet güçleri harekete geçmiştir. Bu talimatı verenlerin başında bizzat Başbakan vardır. Bu talimatı şimdiki Cumhurbaşkanı ve o dönemin Dışişleri Bakanı (Abdullah Gül) vermiştir" dedi.
CHP Lideri Deniz Baykal, Ergenekon soruşturmasının son dalgasında yaşananları anlatırken şunları kaydetti:
"Çarşamba günü bu gözaltılar gerçekleşti ve o günün akşamında toplumun heyecanı kendisini hissettirmeye başladı. Komutanlar bir araya geldiler ve 5 saatlik bir toplantı yaptılar. O toplantıdan sonra ertesi gün; Genelkurmay Başkanı Başbakan'ı ziyaret etti. Arkasından Cumhurbaşkanı'nı ziyaret etti. Bu ziyaretlerden sonra Adalet ve İçişleri bakanlarını çağırdı. Ardından memnun edici gelişmeler oldu. Ardından Genelkurmay açıklaması kamuoyuna duyuruldu. Memnuniyetle görüyoruz ki bir muhtıra verilmedi"
Baykal, Meclis'te partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltıları ve son gelişmeleri değerlendirdi.
Son operasyonlarla birlikte ortaya çıkan tablo ile Türkiye'nin derinden sarsıldığını söyleyen Baykal, şöyle dedi:
"Birden bire yeni bir aşamaya gelindi. Çarpıcı gözaltına almalar gerçekleştirildi. emekli orgeneraller gözaltına alındı. Cumhuriyet Başsavcısı'nın evi arandı. Eski YÖK Başkanı gözaltına alındı. Tüm bunlar karşısında tüm Türkiye derinden sarsıldı. İnsanların kafası karıştı. 'Bu saygıdeğer insanlar niçin gözaltına alındılar, nasıl aldatıldık, bu saygı değer insanlar evlerinden alınarak ağır suçlamalara maruz kaldılar, En kritik yerlerde görev yapmış, görev yaparken herhangi bir suçlamayla karşı karşıya kalmamış bu saygıdeğer insanlar meğer bizi kandırmış' diye toplum derin bir kaygının içine sürüklendi.
Çarşamba günü bu gözaltılar gerçekleşti ve o günün akşamında toplumun heyecanı kendisini hissettirmeye başladı. Biz bir basın toplantısıyla bu durumun ne kadar kaygı verici olduğunu söyledik ve alarm uyarısı yaptık.Komutanlar bir araya geldiler ve 5 saatlik bir toplantı yaptılar. O toplantıdan sonra ertesi gün Genelkurmay Başkanı Başbakan'ı ziyaret etti. Arkasından Cumhurbaşkanı'nı ziyaret etti. Bu ziyaretlerden sonra Adalet ve İçişleri bakanlarını çağırdı. Ardından memnun edici gelişmeler oldu. Ardından Genelkurmay açıklaması kamuoyuna duyuruldu. Bir muhtıra verilmedi bir önemli kriz haline dönüştürülmedi."
"Vites yükseldi, ani fren durdu"
Gözaltıların ardından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı görüşmeyi hatırlatan Baykal, "Gözaltına alındıktan üç gün sonra, gözaltına alınan üç generalin tahliyesine tanık olduk. YÖK Başkanı serbest bırakıldı. Başsavcının evinde yapılan inceleme sonuçlandırıldı ve Ergenekon davasıyla ilgili olarak birden bire bir vites yükseltme kararının ciddi bir frenle durdurulduğuna tanık olduk" şeklinde konuştu.
"Ne oldu o üç gün içinde, ne değişti?"
Baykal, söylediklerinin çok ciddi irdelenmesi gereken bir tablo olduğunu savunarak, soruşturmanın seyrine dikkat çekti. Baykal konuşmasına şöyle devam etti:
"Herhalde bunu başlatanların elinde çok sağlam bir dosyanın bulunması gerekir. Ciddi bir hazırlıkla bütün işaretler toplanarak bu konuda bir karar alınması gerekir. Türkiye'yi sarsacak bir düğmeye basacaksanız, bunun sorumluluğunu da alıyorsunuz demektir. Niçin gözaltına alındığını çok iyi bileceksiniz. Hukuki dayanaklarınız olacak. Öyle bir dosyanız varsa gözaltı yapacaksınız. Bu gözaltılar uygulanırken sağlam kanıt ve deliller vardı madem, 3 güç içinde daha hakimin önüne dahi götürülmeden bu insanlar niçin serbest bırakılmıştır. Serbest kalmalarından mutluluk diyorum. Fakat bunun irdelenmesi gerekir. Ne oldu, o üç günde? O üç gün neyi değiştirdi."
"Gözaltılar bir cezalandırma olarak kullanılıyor"
Ergenekon davasında hazırlanan 2 bin 500 sayfalık iddianameyi de eleştiren Baykal, söz konusu iddianamenin hukuki tanımına uymadığını savundu. Ortada çeşitli telefon dinlemeleri ve çeşitli ifadelerle iddianamenin hazırlandığını ileri süre Baykal, "Böyle bir iddianame olamaz, olabilemez. Kim yazmış, mantığı belli değil. 2500 sayfalık bir iddianame olur mu? İddianame tam bir karmaşadır. 2500 sayfalık iddianame olur mu? İnsanlar uzun bir süredir tutuklu tutuluyor. İkinci iddianame ortada yok. Gözaltılar bir cezalandırma olarak kullanılıyor." şeklinde konuştu.
"Şahin ile Kanadoğlu nasıl aynı örgütte olabilir"
Susurluk Davası'nda yargılanan kişi ile Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu'nun aynı örgütte olabilme ihtimalini de değerlendiren Baykal, şunları söyledi:
"İbrahim Şahin ile Sabih Kanadoğlu nasıl aynı örgütte olabilir? O silahlar kimin silahları. O silahları oraya kim koydu? Sabih Kanadoğlu'nun o silahlarla ne ilgisi var? CHP'nin tavrı bu bakımdan çok açık. Birisi 6 yıldan mahkum olmuş. Şimdi bazı şeyleri çıkmış. Oradan silah çıkıyor. Bu memleketin aydınlarının dürüst insanlarının bu olayla ne alakası var? İnsanlar birbirlerini görmemiş sen onları ilişkilendiriyorsun. Eğer senin amacın suç örgütleriyle mücadele etmekse; adam gibi yap o mücadeleyi. Zaten o mücadeleyi geçmişte adam gibi yapmamıştınız. Şimdi de yapmanız zor görünüyor."
Başbakan Erdoğan'ın ergenekon soruşturmasında bir kez daha müdahil olduğunu ifade eden CHP Lideri Deniz Baykal, "Bu davanın hukuk ötesi anlayışlarla yürütülmekte olduğunu, fırsat bulunduğu zaman yürütüldüğünü, fırsat bulunamadığı zaman yürütülemediğini gördük. Benim gözümde bu dava o yaşananlar olayla inandırıcılığını bir kez daha kaybetmiştir." şeklinde konuştu.
Deniz Feneri dosyası ne oldu?
Başbakanın gücünün ancak, MGK Genel Sekreterine geçtiği suçlamasında bulunan Baykal, "Ne oldu Deniz Fenere Davası? Ne oldu o dosya? Hala dosya Almanya'dan gelemedi. Önüne geleni tutukluyorsun, gücün hiç olmasa üç günlüğüne MGK Genel Sekteri'ne geçiyor, Türkiye'deki Deniz Feneri sanıklarına neden gücün yetmiyor? RTÜK Başkanı hesabını versin" dedi.
Baykal, Ergenekon davasının hukuki bir dava olmadığını, siyasi bir dava olduğuna yönelik iddialarını tekrar ederek, "Bu davanın iç yüzü görülüyor. Çok açık, çok net. Siyasi bir davadır. Bu dava ile ilgili son zamanlarca ciddi açıklamalar yapıldı. Eskiden sadece biz konuşuyorduk. Şimdi ciddi hukuk çevreleri de düşüncelerini söylemeye başladılar. Türkiye'deki bütün barolar bir araya gelip çok önemli değerlendirmeler yaptı. YARSAV önemli hukuki tespitler yaptı. Bunlar fevkalade önemlidir. Olay artık hukukçularında gündemine gelmiştir" diye konuştu.
Başbakan'ın boyunu aşar
Başbakan Erdoğan'ın, CHP'ye yönelik "muhalefet ve medya panik içinde" şeklindeki sözlerini de hatırlatan Baykal, "Eğer gerçekten vatandaşlar panik içindeyse senin bununla iftihar etmen değil, bundan kaygı duyman gerekir. Demek ki sen bir korku ortamı yaratmışsın. Panik içinde derken, 'bunlar suçludur. Bunlar da işin içindedir. Falan filan...' Biz bu işi çok iyi biliyoruz. CHP bu ülkede, gerçek bir demokrasi ve gerçek bir hukuk devleti için en içten mücadeleyi vermiş partisidir. Büyük söz söylemek istemiyorum ama CHP ile uğraşmamasını tavsiye ediyorum. CHP'nin nerede olduğu bellidir. CHP'yi suçlamak Başbakan'ın boyunu aşar" dedi.
Ekonomik gelişmeler kaygı verici
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin yaşanan ekonomik kriz karşısında hala bir önlem almadığını savunarak, "Türkiye hala ekonomik sorunlar karşısında bütüncül bir program ortaya koyamadı.Gelişmeleri iktidar seyrediyor. Gelişmeler de kaygı verici şekilde seyrediyor" dedi.
Baykal, Meclis'te partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını ve ekonomik krizin kaygı verici boyutta olduuğunu söyledi.
Baykal, yaşanan olumsuz ekonomik gelişmeleri, hükümetin sadece seyrettiğini belirterek, "Her gün açıklanan yeni rakamlar, ekonominin iyi gitmediğini gösteriyor." dedi.
IMF'nin program karşılığında Türkiye'ye tahsis edeceği kaynakları hükümetin son çaresi olarak göründüğünü ifade eden Baykal, şöyle dedi:
"IMF ülkeleri krizden çıkarmak için, kalkınmalarını hızlandırmak, sanayilerini arttırmak için program ortaya koymaz. Halbuki Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Başlangıçta IMF'ye söylemedik laf bırakmadı, 'ekonomik kriz yoktur' dedi. Şimdi Türkiye çok büyük bir ekonomik durgunluğa girmiştir. Bu krizden en çok biz etkileniyoruz. Hani Türkiye ekonomisi sağlamdı?"
"Türkiye atılan adımın içinde yok"
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısına da değinen Baykal, şunları söyledi:
"Gazze'de bu saldırı hiçbir olumlu gelişme sağlanamadan sürüyor. BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar İsrail ve Hamas yetkilileri tarafından reddedildi. Bu tabi üzüntü verici tablodur. Bu konu siyasi istismar malzemesi olarak, iç politika malzemesi olarak kullanılmak istenilmiştir. Ateşkes çağrısı, Fransa ve Mısır sayesinde çıkarılmıştır. Türkiye atılan somut tek önemli adımın içinde bile yoktur. Türkiye işi polemik konusu, siyasi suçlama konusu olarak ele almıştır ve bu da Türkiye'yi etkisizleştirmiştir. Gazze'de maalesef geride bıraktığımız hafta içinde de hiçbir olumlu gelişme sağlanamadı. Bunu büyük bir üzüntüyle tespit ediyorum. BM'nin aldığı karar hem İsrail hem de Hamas tarafından reddedildi. Çatışmaların sürmesi için ortak irade ortaya konuldu."
Ateşkesin reddedilmiş olmasını çok üzüldüğünü söyleyen Baykal, ateşkes çağrısının 13 gün sonra yapıldığını, en ağır suçlamalar yapan Türkiye'nin ne yazık ki, bu süreç içerisinde etkin bir rol oynayamadığı eleştirisini getirdi. Baykal, "Bu süreçte kullanılan ifadeler dile getirilen anlayışlar maalesef Türkiye'nin etkin bir rol oynama şansını da ortadan kaldırmıştır. Türkiye iktidarıyla muhalefetiyle kamuoyuyla gayret gösterdiği halde, bizim adımız esamemiz geçmemiştir" diye konuştu.
Başından beri Türkiye'nin gerçekleştirilebilir somut diplomatik önerilerinin olmadığını da öne süren Baykal, "Bu da Türkiye'yi etkisizleştiren bir sonuç yaratmıştır. Hala Türkiye oradaki yaralıları Türkiye'ye aktaracak bir hava köprüsü kuramamıştır. İlk andan itibaren insani yardımı hedef almamız lazımdı. Ateşkes kararının alınması için daha hızlı bir çalışma yapmak durumundaydık Umut ediyorum bu süreç bir an önce çözülür. Sorunun çözümünün nereden geçtiğini hepimiz biliyoruz" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Urla'da hasat 1 ay gecikme ile başladı:
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması