Ergenekon davası'nda 303. duruşma

Tutuklu sanık Mehmet Deniz Yıldırım, Aydınlık Dergisi'nde ses kayıtlarıyla ilgili 4 haber yayınladıkları için yargılandığını söyledi.

Ergenekon davası'nda 303. duruşma
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.05.2013 - 10:35

Tutuklu sanık Mehmet Deniz Yıldırım Aydınlık Dergisi'nde ses kayıtlarıyla ilgili 4 haber yayınladıkları için yargılandığını belirterek, "Haber yapmak örgüt üyeliği suçunu oluşturmaz. Olsa olsa propaganda olur. 4. Yargı Paketi bize uygulanması gerekirdi, ancak bizim dışımızda herkese uygulandı. KCK davasında 250 sanık tahliye edilirken, bu dava bir tahliye bile yok" dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 66'sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 303. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Gazeteci Tuncay Özkan ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 41 tutuklu sanık hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Bu davadan tutuksuz, başka davadan tutuklu yargılanan Sami Hoştan ve Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu.


Sanık Yıldırım mütalaayı eleştirdi

Mütalaaya ilişkin savunmasını yapan tutuklu sanık eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım, savcıların sunduğu 2 bin 271 sayfalık mütalaayı eleştirdi. Sanıkların 'Darbeye teşebbüs' iddiasıyla suçlandığına belirten Yıldırım, "Hangi darbe girişimi ne zaman oldu? Yıllar yılı süren darbe girişimi olur mu? Mütalaada her daim darbe olacakmış gibi bir suçlama var. Balyoz Davası'nda en azından bir iddia vardı. Çetin Doğan'ın 2003 yılında darbe yapacağı ancak rahatsızlandığı için darbenin yapılamadığı iddiası yalan yanlışta olsa tarih belirtilerek yazılmış. Ancak bu mütalaada yok. Hangi sanığın darbe teşebbüsüne katıldığının cevabı yok" ifadelerini kullandı. Yıldırım, davada 2 yıl boyunca 157 tanık dinlendiğini ancak tanıkların beyanlarına mütalaada yer verilmediğini belirtti. Yıldırım, aralarında Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün de bulunduğu tanıkların 'Ergenekon' isimli bir örgütü duymadıklarını ve bilgilerinin olmadıklarını söyledi.



"Haber yapmak örgüt üyeliği suçunu oluşturmaz''

Aydınlık Dergisi’nde ses kayıtlarıyla ilgili 4 haber yayınladıkları için yargılandığını söyleyen Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesine ilişkin kaydı haber yapmalarının ardından haklarında tazminat davası açıldığını anlattı. Yıldırım, davaya bakan mahkemenin, görüşme içeriğinde kamu yararı olduğu gerekçesiyle davayı reddettiğine dikkat çekerek, "Kamuya yararlı terör faaliyeti olur mu? Haber yapmak örgüt üyeliği suçunu oluşturmaz. Mahkeme, yargılama sonunda ‘Ergenekon örgütü, vardır’ demesi halinde bile haber yapmak bu suçu oluşturmaz. Olsa olsa propaganda olur. Şiddet çağrısı yoksa örgüt adına propaganda veya yayın yapanlara örgüt üyeliğinden ceza verilemeyeceği 4. Yargı Paketi ile yasalaştı. İddianame ve mütalaada basın faaliyeti dışında bana yöneltilen bir suçlama yok. 4. Yargı Paketi bize uygulanması gerekirdi, ancak bizim dışımızda herkese uygulandı. KCK davasında 250 sanık tahliye edilirken, bu dava bir tahliye bile yok" ifadelerini kullandı.

Dha'nın haberine göre, duruşma Yıldırım'ın savunmasını yapması ile devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon