Erkekler niçin daha kısa ömürlü?

Kadınlar genel olarak erkeklerden daha uzan yaşar. Üstelik bu durum birçok hayvan türü için de geçerli...

Erkekler niçin daha kısa ömürlü?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.08.2012 - 09:18

Avustralyalılar bu fenomenin teorik açıklamasını şimdi meyve sineğinde deneysel olarak kontrol etti. Açıklama, mitokondrilerdeki genlere uzanıyor. “Hücrenin enerji santralları”, spermanın döllenme anında yumurta hücresine mitokondri taşımaması nedeniyle sadece anneden çocuğa geçer. “Annenin laneti” hipotezine göre, evrim sürecinde bu organellerin kalıtımında erkeklerin yaşam sürelerini kısaltan ama kızlar üzerinde olumsuz etki yapmayan mutasyonlar birikebiliyor. Bilimciler şimdi bu cinsiyete bağlı etkiyi sirkesineğiyle gerçekleştirilen analizler ve deneylerle kanıtladı.

Current Biology dergisinde yayımlanan sonuçlar, kadın ve erkeğin farklı yaşam süreleri için de önem taşıyabilir. Evrimin “doğal ayıklanma” olarak bilinen kalite kontrol mekanizması, yalnızca annedeki mitokondriyal genlerin kalitesini kontrol ediyor. Erkeklere zarar veren ama kadınlarda herhangi bir etkisi olmayan mitokondriyal mutasyonların gerçekten var olup olmadığının öğrenilmesi içn mitokondrilerin DNA sekanslarındaki değişimler ve yaşam süresi arasındaki bağlantının istatistiksel olarak kanıtlanması gerekiyordu.

Biyologlar bunu incelemek için dünyanın farklı bölgelerinden topladıkları on üç Drosophila melanogaster soyuna ait mitokondriyal kalıtımı analiz etti. Farklı mitokondrilere sahip dişi ve erkek sineklerin yaşam sürelerinin ölçümü, genetik işaretten sadece erkek sineğin etkilendiğini kanıtlamakta, diyor Monash Üniversitesi’nden Damian Dowling. Ne kadar süre yaşadıkları ve ne hızda yaşlandıkları, mitokondriyal DNA üzerindeki çok sayıdaki mutasyona bağlı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler