Erkekte meme büyümesi hastalık belirtisi olabilir
Doç. Dr. Erdem Güven, erkekte meme büyümesi diye bilinen jinekomastinin, karaciğer hastalıkları, böbrek üstü bezi tümörleri ve beslenme bozukluklarında da gerçek jinekomasti görülebileceğini ve bazı kalp, tansiyon, mide ilaçları ile antidepresanların da bu soruna neden olabileceğini belirtti.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Güven, yaptığı yazılı açıklamada, jinekomastinin en sık görülen nedenini, "göğüs bölgesinde artan yağlanma" şeklinde tanımlarken, insan hayatında herhangi bir hastalık olmadan 3 ayrı dönemde karşılaşılan büyümenin, "yeni doğan", "ergenlik" ve "yaşlılık" olarak ayrıldığını anlattı.
Jinekomastinin, vücutta doğumsal veya sonradan kazanılan bir nedenle testosteron eksikliğine veya artmış östrojen yapımına bağlı geliştiğine işaret eden Güven, şu bilgileri verdi: "Erkekte meme büyümesi olarak adlandırılan jinekomasti, her zaman görüntü problemi yaratan masum bir durum olamayabilir. Önemli bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Karaciğer hastalıkları, böbrek üstü bezi tümörleri ve beslenme bozukluklarında da gerçek jinekomasti görülebilir ve bazı kalp, tansiyon, mide ilaçları ile antidepresanlar, meme büyümesine neden olabilir. Göğüs bölgesindeki yağlanma artışıyla görülen tip, özellikle gençlerde daha sık olmakla beraber her yaş grubunda görülebiliyor. Hastaların doktora ilk başvuru şikayetlerinin genellikle görüntülerinden rahatsızlık duymalarıdır. Yağlanma artışı zaman içinde oluştuğundan, özellikle tişört giyerken meme uçlarının görünmesinden duyulan rahatsızlık doktora başvurmanın ilk nedeni oluyor. Bunu takip eden ve sık olmayan diğer neden ise memede ele bir kitle gelmesi ile başvurulduğu durumlar oluyor."
Güven, bazı önemli hastalıkların sonucunda da görülebilen jinekomastinin, meme kanserinin çok nadir görüldüğü erkeklerin bu duruma aldırış etmemesi nedeniyle çok geç teşhis edilebildiğine değinerek, erkeklere kısa sürede gelişen sert, ele gelen kitle şeklinde ve özellikle tek taraflı meme büyümelerinde doktora başvurmalarını önerdi.
Özellikle obezlerde yağ dokusundan üretilen östrojenin, meme dokusunda büyümeye neden olabildiğini belirten Güven, "Kilolu kişilerin göğüslerinde biriken yağ dokusu da memeleri daha büyük ve dışarı çıkık gösterebilir. Aynı durum zayıf insanların meme bölgesinde de yağ birikimine sebep olup rahatsız edici bir görüntü oluşturabilir" ifadelerini kullandı.
Güven, memelerdeki büyümenin yağ hücrelerindeki artıştan veya meme dokusundaki hacim büyümesinden mi kaynaklandığının tespit edilmesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: "Yağ dokusu artışı olan meme büyümeleri bilimsel olarak derecelendirilir ve kişinin kilo vermesiyle düzelebilecek olanlara kilo vermesi tavsiye edilebilir. İleri evre kabul edilen büyümenin basit bir liposucton ile tedavi edilmesi mümkündür. Bu işlem geniş bir kesi olmadan, 2-3 milimetrelik küçük deliklerden gerçekleştirilir. Gerçek anlamda jinekomasti, ultrasonografik incelemeyle teyit edildikten sonra altta yatan nedenler araştırılır ve neden bulunursa tedavi o yönde devam ettirilir. Bu tedavi ile örneğin kullanılan ilaç bıraktırılarak, memelerin küçülmesi sağlanabilir. Altta yatan bir neden olmaması halinde, meme ucundan girilererek büyümüş olan meme dokusu çıkartılabilir."
Doç. Dr. Erdem Güven, yağ artışından kaynaklanan meme büyümesinin ideal tedavisinin liposuction, diğer bir yöntemin de meme dokusu artışı için yapılan doku çıkarma işlemi olduğunu kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı