Erken kalkan formda kalıyor

Gençlerin gece ve gündüz ritimlerini beden ağırlıklarıyla karşılaştıran Avustralyalı bilim insanları, sürpriz sonuçlara ulaştı. Akşamları erken yatan ve sabahları erken kalkan gençler zayıf kalıyor.

Yayınlanma: 14.10.2011 - 07:24
Abone Ol google-news

Gündüz ritmi, uyku süresinden daha ağır basıyor. Bunun nedeni akşamların hareketsiz geçirilmesi diyor araştırmacılar Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi’nin “Sleep” dergisinde.

Adelaide Güney Avustralya Üniversitesi’nden Carol Maher, yaşları dokuz ila on altı arasında değişen 2200 gencin gündüz ritmini öğrendikten sonra bu verileri beden ağırlıklarıyla karşılaştırmış. Geceleri geç saatlere kadar oturan ve sabahları geç kalkan gençlerde şişmanlık riskinin bir buçuk misli fazla olduğu ortaya çıkmış. Bu gençler gün içinde bedensel olarak yarı yarıya daha az etkinler ve sabahları aktif olan gençlere kıyasla ekran karşısında üç misli fazla vakit geçiriyorlar.

Son yıllarda geç yatan gençlerin bir dizi sağlık problemiyle karşı karşıya kaldıklarını saptamışlardı. Fakat son araştırma iki grubun da eşit miktarda uyku aldıklarını gösteriyor. Bu günü daha uzun yaşamanın, uyku süresinden daha önemli olduğu anlamına geliyor. Önemli olan zamanın nasıl geçirildiği diyor bilim kadını. Geç yatanlar genel olarak bilgisayar ve te-levizyon karşısında oturarak, günde ortalama olarak yarım saat daha az hareket ediyorlar. Gençlerin gündüz ritminin çocuklardan ve yetişkinlerden farklı olduğu bilinen bir gerçek. Geç yatmak onlar için normal, fakat bu ritim onları çoğunlukla sağlıksız davranışlara doğru itiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon