"Erken mesai"ye tepkiler çığ gibi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın çalışanların "gün ışıdıktan 1 saat sonra mesaiye başlaması ve Cumartesi günü de tam ya da yarım gün çalışılması" yönündeki önerisine işçi ve memurlardan tepki yağdı.

Yayınlanma: 15.10.2011 - 06:46
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamalarını "Gayri ciddi" bulduğunu ifade ederek, "Altı doldurulmamış iyice düşünülmeden ayaküstü yapılmış bir açıklamadır. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın çalışma alanına girmeyen bir yönü de vardır. Bu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile hükümeti doğrudan doğruya ilgilendiren bir durumdur. Bütün çalışanlarla ilgili bir düzenleme yapmaya çalışıyorsanız bir kere bunu önce hükümet içerisinde değerlendirip daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sendikalarla da görüşerek açıklamalısınız. Bu yönüyle de hatalı" dedi.

Dünyada insanların çalışma saatini azaltmaya yönelik bir eğilim olduğunu söyleyen Koncuk, "Mesela Fransa 43 saatten 35 saate düşürerek 650 bin kişiye istihdam yarattı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da bu konuda açıklamaları var 'çalışma saatlerinin düşürülmesi istihdam yaratacaktır' diye. Bu açıklamalarla da Taner Yıldız'ın açıklamaları çelişiyor. Birbirine uymuyor. Yani hükümetin bir üyesi çalışma saatini düşürürsek istihdam yaratırız derken bir diğeri ise çalışma saatini artırmaya hatta çalışma iş gününü 5 günden 6 güne çıkarmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

Koncuk, kamu çalışanlarının 8.30'da iş başı yaptıklarını söyleyerek, "Büyükşehirlerde ulaşım başlı başına problem 1.5-2 saatlik çileli bir yolculuktan sonra iş yerine ulaşabiliyor çalışanlar. Yani Sayın Bakan bunlardan haberdar değil" dedi.
 

İşçi tarafı: "Yukarıdan aldığı buyruğu bize uygulamasın"

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın bu tür önerileri daha önce de gündeme getirdiğini ifade ederek, "Bakan'ın açıklaması aslında çalışma saatlerinin artırılması yoluyla yine Türkiye'deki ekonomik problemlerin faturasının çalışanlara kesilmesi anlamına geliyor" dedi.

Bu girişimin çalışma saatlerinin artırılmasına yönelik olduğunu söyleyen Görgün, "Bu açıklamadan önce taraflarla görüşülmeliydi. Yukarıdan aldığı buyruklarla bu gibi bir uygulamayı kamuoyunun gündemine taşıyıp, çalışan kesimlere uygulamaya kalkışmanın amaçlanması yanlış" dedi.

DİSK olarak daha önce Çalışma Bakanlığı'na haftalık çalışma saatlerinin 1 saat kısaltılması halinde 230 bin kişiye ek istihdam sağlanacağı önerisinde bulunduklarını söyleyen Görgün, şimdi Enerji Bakanı'nın söz konusu uygulamayla çalışma saatlerini artırmayı planladıklarını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler