Erken rezervasyon fırsatı devam ediyor

İç turizmi canlandırmayı, yurttaşlara avantajlı ödeme sağlamayı ve Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin daha uygun ödeme koşullarıyla seyahat ettiklerine dair yaygın algıyı değiştirmek amacıyla 20 Ocakta başlayan ''Erken Rezervasyon Kampanyası'' sürüyor.

Yayınlanma: 16.03.2011 - 08:52
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve TÜROFED'in önderliğinde başlatılan kampanyanın hedeflenen düzeyde gerçekleştiği, Antalya'da yoğunlaşan rezervasyonların bu yıl tüm bölgelere yayıldığı bildirildi. TÜROFED İkinci Başkanı Seçim Aydın, erken rezervasyon kampanyasının Türk tatilcisi tarafından benimsendiğini ve sistemin oturduğunu söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda bahar aylarında başlatılan kampanya sürelerinin gittikçe yılın başına çekilmeye başlandığını kaydeden Aydın, ''Yani Nisan ayında başlatılan kampanyalar bugün Ocak ayına çekilmiş bulunmakta. Bundan tatilcinin bilinçli bir şekilde tatil almayı istediğini anlıyoruz'' dedi.

Bu yıl Ocak ayında başlatılan kampanyanın şu ana kadar hedeflenen seviyelerde devam ettiğini anlatan Aydın, şöyle konuştu: ''Kampanya başarılı bir şekilde yürütülüyor. TÜROFED olarak erken rezervasyon kampanyalarının geçmişte Antalya'da yoğunlaştığını görmekteydik. Yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda bunun tüm bölgelerimize yayıldığını izliyoruz. Erken rezervasyonun birinci döneminin bitmesi tatil tercih döneminin sona erdiği anlamında değerlendirilmemelidir. Tur operatörlerinin satışları farklı indirim oranlarıyla bütün yıl devam eden bir süreçtir. Gelecek yıldan itibaren Avrupa'da da olduğu gibi kış tatilleri için de bir erken rezervasyon dönemi başlatabiliriz.''

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu da erken rezervasyonun oda stokları bitene kadar devam edeceğini belirterek, ''Yüzde 40 indirimle başlayan kampanya her ay yüzde 5 düşerek devam edecektir. Eğer stok odalarımızda önemli bir azalma yoksa yeterli satış yapamazsak bir önceki ayın indirim oranları devam eder. Satışlarımız normal gözüküyor. Tüketici bu yıl yabancı turist akımı olacağından habersiz gibi davranıyor. Açıkçası ben yakın çevreme indirimlerden faydalanmalarını öneriyorum. Temmuz ayına yer kalmama olasılığı çok yüksek'' dedi.
 

'Ocak Şubat aylarında yoğun talep'

Etstur Yurt içi Turlar Müdürü Suat Özbek, 2011 yılı erken rezervasyon kampanyasının bu yıl Ocak ayında başladığını ve 5 kademede gerçekleşeceğini bildirdi. İndirim oranlarının her ay 5 puan geri çekilerek yeni döneme geçildiğini anlatan Özbek, ''Ocak ayında yüzde 40 ile başladığımız kampanyalarımızda, Şubat ayında yüzde 35, bu ay yüzde 30 indirimle devam ediyoruz. Nisanda yüzde 25 ve en son Mayıs ayında yüzde 20 indirimler uygulanacak. Bu kademeli geçişlerden de anlaşılacağı üzere Ocak ayında satın alma yapan bir misafirle Mayıs ayında rezervasyon yaptıran misafir arasında yüzde 20 fark söz konusu olacak'' diye konuştu.

Etstur olarak ''Erken Rezervasyon Sigortası''nı uygulamaya devam ettiklerini kaydeden Özbek, ''Bu sigorta kapsamında erken planlama yapamayan misafirlerimiz en azından kampanya avantajlarından yararlansınlar istedik ve herhangi bir olumsuzlukta ödedikleri konaklama ücretinin tamamını garanti altına almalarını sağladık. Bunun için misafirimizin konaklama bedelinin yüzde 1'ini sigorta maliyeti olarak ödemesi yeterli. 'Belirlediğim zamanda seyahate çıkamam' endişesi taşıyan misafirlerimiz, konaklama tarihlerine 3 gün kalaya kadar koşulsuz iptal hakkına sahip oluyor ve ödedikleri bedeli geri alabiliyorlar'' dedi. Rezervasyonların Ocak ve Şubat aylarında yoğun olduğunu belirten Özbek, geçen yıla oranla ilk 2 ay kıyaslamasında yüzde 12'lik bir artış gördüklerini kaydetti.
 

'Kampanya Mayıs'ta bitecek'

Erken rezervasyon kapsamında gelen ilk 2 aylık talebe göre Mayıs ayında sona erecek kampanyada 200 bini aşkın kişiye ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kampanya Mayısta bitecek. Bu yıl yaz sezonu için ülkemize gelen yabancı turist taleplerinde de yoğun artış gözleniyor. Bu doğrultuda görüyoruz ki 2011 yazı otellerimiz için talebin çok yüksek olacağı ve haliyle doluluklarda ciddi artışlar yaşanacağı bir sezon olacak. Bu ön görüyle yola çıkarak iç pazarda planlamalarımızı erken satışlar alabilmek ve doluluk sıkıntılarıyla karşılaşmamak amacıyla 1 ay erkene çektik. Talebin yüksek olması ortalama bazda 2010 senesi ile kıyaslandığında otel fiyatlarının bu yaz sezonu için yüzde 15 civarı arttığını görüyoruz. Erken planlama yapabilen misafirler bu artışlardan minimum derecede etkilendiler. Fakat kampanyanın geri kalan döneminde satın alma yapacak misafirlerimiz yine de belli oranda avantajlara sahip olacaklar. Son dakikayı bekleyen Türk misafirlerimiz ise diledikleri tarihte ve diledikleri tesiste yer bulmakta güçlük çekeceği gibi yüksek rakamlarla tatillerini planlamak zorunda kalacaklar. Mart ayı sonuna kadar takribi 3 haftalık bir şansımız olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz. 2011 yaz sezonunun çok dolu geçeceğinin gelen ilk taleplerle gözlendiği bugünlerde, misafirlerimiz gerek yer bulabilmek, gerekse erken rezervasyon kampanyalarından faydalanarak avantajlı ödeme koşulları ve uygun fiyatlarla seyahatlerini planlayabilmeleri için ellerini çabuk tutmalılarını öneriyor, kampanya bitimine az vakit kaldığını hatırlatıyoruz.''
 

'Tüm kampanya döneminde yüzde 50 artış bekliyoruz'

Hey Travel Trends Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Bektaş, istenilen tatili yapmanın yolunun erken rezervasyondan geçtiğini söyledi. Kampanyanın her geçen yıl oturmasının hem sektör hem de tatilciler açısından olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren Bektaş, şunları kaydetti: ''Erken rezervasyon istediğiniz ve gönlünüzden geçen tesislere gidebilmek için de önemli avantajlar sağlar. Aksi halde ancak müsait olanlara gidebilmek mümkün olacaktır. Yani bulduğunuz değil umduğunuz ve arzuladığınız tesiste tatil yapmak istiyorsanız erken davranmakta fayda var. Erken rezervasyon taleplerinde tüm kampanya döneminde, geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 artış yakalayacağımızı düşünüyoruz. Kampanya bitimlerine yakın satışlar her zaman artar. Türk tatilcinin bu özelliği bir ölçüde hala devam ediyor. Erken rezervasyon kampanyamızda şu anda yüzde 35'lere varan indirimlerimiz mevcut. Otellere göre indirim oranlarının değiştiğini belirtmek gerekir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler