Erken seçim konut satışlarını düşürecek

Bu yıl karamsar bir tablo çizen konut satışlarının erken seçim kararı ile birlikte düşüş eğilimini sürdürebileceği ifade ediliyor.

Yayınlanma: 27.04.2018 - 22:39
Abone Ol google-news

Konut satışları her ay düşerken, inşaat maliyet endeksi (İME), 2018 Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.20 arttı. Konut sektörü, son yıllarda ekonominin dinamiği haline gelirken, satışların ve fiyatların düşmesi sektör oyuncularını endişelendiriyor. İnşaatçılar ve alacaklar faizin inmesini beklerken faizlerin yükselmesi de satışları aşağıya çekiyor.

Yıla iyi başlayan konut satışları şubat-mart aylarında sırası ile yüzde 5 ve yüzde 14 düşüş gösterdi. Sektörde genel kanı ise 2018’de 5 yıldır art arda yakalanan rekor satış rakamının tekrar yakalanamayacağı. Emlak Konut öncülüğünde hayata geçirilen ‘84 ay 0 faiz’ kampanyasının geçtiğimiz yılki kampanyalara oranla sönük kalması da buna bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Bu çerçevede sektör temsilcilerinin hükümetten bazı beklentileri oluştu. Bu kapsamda önceki yıllardaki teşvik adımlarının tekrar atılması, yabancılara konut ediminde vatandaşlık hakkı sınırının 300 bin dolara indirilmesi ve KonutBank kurulması gibi talepleri sıralamak mümkün. Fakat sektör temsilcileri bu taleplerin hayata geçirilmesinin 24 Haziran’daki seçimin sonrasına kalacağını dile getiriyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya’ya göre, konut satışlarında nisan ayında mart ayındakine benzer bir tablo ile karşı karşıya kalınabilir, seçime kadar geçen 2 aylık sürede de Ramazan ayının da etkisi ile bir miktar daha yavaşlama söz konusu olabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler