Ermenistan imzasını geri çekebilir

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kirakosyan, ülkesinin protokollerin altındaki imzasını geri çekmediğini anımsatırken bunun da bir seneçek olduğunu belirterek, "Bu değişkeni de, sonraki gelişmelere bağlı olarak kullanabiliriz" dedi. Kirakosyan, "Böyle bir senaryo kesinlikle mümkün" şeklinde konuştu.

Yayınlanma: 28.04.2010 - 08:23
Abone Ol google-news

Ermenistan, askıya aldığı Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin protokollerin altındaki imzasını da, sonraki gelişmelere bağlı olarak çekebileceğini bildirdi.

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Arman Kirakosyan, ABD Kongresince finanse edilen Özgür Avrupa Radyosu Ermenice Servisine yaptığı açıklamalarda protokolleri askıya alan ülkesinin, Ankara'nın protokolleri ön koşulsuz olarak onaylamayı reddetmesine rağmen süreçten tümüyle çekilmeme kararını savundu.

Kirakosyan, "İmzalarımızı çekme seçeneğimizin de olduğunu unutmayalım. Bu bir değişken. Bu değişkeni de, sonraki gelişmelere bağlı olarak kullanabiliriz" dedi.


"İmza çekme senaryosu kesinlikle mümkün"

Normalleşme sürecinin çıkmazda olmaya devam etmesi halinde böyle bir senaryonun "kesinlikle mümkün olduğu"nu ifade eden Kirakosyan, Ermenistan'ın daha ne kadar beklemeye hazır olduğu konusunda ise herhangi bir şey söylemedi.

Öte yandan, protokolleri askıya alan Ermenistan, Türkiye'ye elektrik satma umudunu koruyor. Ermenistan Atom Enerji Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık eden Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türk-Ermenistan sınırının açılmasının bölgedeki enerji işbirliğine büyük bir ivme kazandıracağını vurguladı.

Sarkisyan, "Süreç, Türk hükümetinin hareketsizliği nedeniyle askıya alınmış olsa da Türkiye'ye elektrik ihraç etme potansiyelini görüyoruz" dedi.

Ancak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "futbol diplomasisi" çerçevesinde Eylül 2008'de Erivan'a yaptığı ziyaret sırasında üzerinde mutabakat varıldığı belirtilen enerji işbirliği ve Ermenistan'dan enerji alımı konularının, protokollerin dondurulması nedeniyle daha "problematik" hale geldiği belirtiliyor.

Ermenistan Enerji Bakanı Armen Movsisyan, geçen Ekim ayında iki ülke arasında enerji mutabakatının, "Türkiye'de siyasi sorunlar" nedeniyle uygulanamadığını da öne sürmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler