"Ermenistan ve Kıbrıs 'Sıfır Sorun' politikasını baltalıyor"

Financial Times Gazetesi, Kıbrıs sorununun çözümlenmesinin Türkiye'nin bölgesel diplomasinde başlıca bir aktör olma iddiası açısından gerekli olduğunu savunarak, "Ankara'nın, Kıbrıs ve Ermenistan ile sorunları çözememesi, 'komşularla sıfır çözüm' politikası ve bölgesel sorunlarda arabuluculuk yapma hedefini baltalıyor" görüşünü dile getirdi.

Yayınlanma: 20.04.2010 - 10:47
Abone Ol google-news

İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzasını taşıyan haberinde Rum Yönetiminin, KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden "milliyetçi lider" Derviş Eroğlu'nun galip çıkmasının, Kıbrıs müzakerelerinde "ciddi sorunları" yaratabileceği iddiasını yansıttığı haberinde Kıbrıs görüşmelerinin sonucunun Türkiye'nin AB üyeliği hedefi için "hayati" önem taşıdığını vurguladı. Gazete şöyle devam etti:

"Türkiye'nin aynı zamanda Kıbrıs'ta bir çözüm sağlanmasına, bölgesel diplomaside başlıca aktör olma iddiası açısından da ihtiyacı var. Ankara'nın, Kıbrıs ve Ermenistan ile sorunları çözmemesinin, 'komşularla sıfır çözüm' politikasını ve bölgesel çatışmalarda arabuluculuk yapma hedefini baltaladı."

Gazete, "Sayın Talat'ı tercih ettiğini pek saklamayan Ankara, Sayın Eroğlu'nu kutladı ve çözüme yönelik desteğin devam edeceğini vurguladı" derken, "Ancak Sayın Eroğlu'nun zaferi, seçmenlerin Sayın Talat'ın, Rum mevkidaşı Dimitris Hristofyas ile bir çözüme varmadaki başarısızlığından duydukları hayal kırıklığını mı yansıtıyor" yorumunu da yaptı.

Talat'ın başarısızlığında, AB'nin Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verme sözlerini yerine getirmemesinin de oynadığı rolüne dikkat çeken gazete, "En büyük öfke kaynaklarından biri, AB'nin, AB pazarlarına doğrudan erişimini sağlama yoluyla Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik izolasyonunu hafifletmedeki başarısız olmasıdır" diye yazdı.

Financial Times, daha önce Rumlarca bloke edilen ancak son dönemde Avrupa Komisyonu'nca yeniden gündeme getirilen "Doğrudan Ticaret Tüzüğü"nün onaylanmasından önce birçok engelle karşı karşıya bulunduğunu yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler