Eroğlu: HES'ler dereleri kurutmaz!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallere karşı yapılan muhalefeti eleştirdi ve "Bu santrallerin çevreyi kirlettiği yönünde kuyruklu yalan söyleyenler var" dedi.

Yayınlanma: 12.08.2013 - 15:43
Abone Ol google-news

Bakan Eroğlu, Ramazan Bayramında geldiği memleketi Afyonkarahisar’da Çay ilçesinde gerçekleştirilen bayramlaşma törenine katıldı. Buradaki törenin ardından gazetecilere çevre kirliliği oluşturduğu için yine gündemde olan hidroelektrik santralleri hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, iddiaların asılsız olduğunu, santrallerin çevre tahribatı yaptığının doğru olmadığını söyledi.

Türkiye’de hidroelektrik santraller ile ilgili gelişmelerin gündeme gelince enerji pastasından pay alanların çok rahatsız olduklarını anlatan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü uluslararası sermayenin Türkiye’de kurduğu termik santraller ve diğer santraller var. Enerjide payda büyük, biz bu işe hızla devam ettikçe bundan rahatsız oldular. Bir takım kurum ve kuruluşlarla basını harekete geçirdiler. Bazı sivil toplum örgütlerini kandırdılar. Peki bunlar ne diyor? ‘Dereler kuruyor’ diyorlar. Dereler kurusa, zaten yazın kuruyor. Ama bizim yaptığımız barajlarla yaz vakti bile onlara cansuyu verme imkanımız var."

Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Karadeniz’e gidip diyorlar ki, ‘tribünlerden, hidroelektrik santrallerden çıkan su zehirli sizin çay bahçelerinizi kurutacak’. Oysaki tribüne giren su tertemiz su, üstelik suyun tribünün kanatçıklarına zarar vermemesi için su tribüne gelmeden önce çakıl, kum gibi bir takım zararlı maddeler alınıyor. Dolayısı ile çıkan suda daha çok oksijen kazanmış tertemiz su olarak çıkıyor. Yani suda kimyasal madde yok. Sonra diyorlar ki, ‘efendim bu santraller çevreyi kirletiyor, ormanları yok ediyor.’ Bir hidroelektik santrali koca bir alandaki konumu bir nokta gibidir. Dolayısı ile bizim ormanlık alanlardan hidroelektrik santral yapılması için verdiğimiz alan binde bir buçuk bile değil, binde 1’dir. Halbuki taş ocakları ve madenler için daha fazla alan veriyoruz. Bunu taş ocakları ve madenlere karşı olsun diye söylemiyorum demek ki burada maksat başka. Bugün Türkiye’de her 4 ampulden biri bizim getirdiğimiz elektik ile aydınlanıyor".


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler