Erzurum Kongresi'nin 93. yıl dönümü

Erzurum Kongresi'nin 93. yıl dönümü dolayısıyla siyasiler mesaj yayımladı.

Yayınlanma: 23.07.2012 - 09:35
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erzurum Kongresi'nin 93. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk milletinin Atatürk önderliğinde yürüttüğü İstiklal Savaşı'nı zaferle sonuçlandırarak tarihteki unutulmaz bağımsızlık mücadelelerinden birine imza attığını ifade etti.

Samsun'da başlayan, Amasya, Erzurum ve Sivas'ta alınan tarihi kararlarla sürdürülen Milli Mücadele dönemini, ''milletin kenetlenerek bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya güçlü biçimde ilan ettiği bir onur ve gurur abidesi'' olarak tanımlayan Gül, Erzurum Kongresi'nin de bu süreçte ayrı bir yeri ve önemi olduğunu vurguladı.

Bölgesel bir kongre olarak planlanmasına karşın Erzurum'da tüm ülkenin kaderini etkileyen kararlar alındığını ve milli mücadelenin esas programının oluşturulduğunu anımsatan Gül, mesajında şu ifadelere yer verdi:

''Milli egemenlik ve kayıtsız şartsız bağımsızlığın bu mücadelenin ana hedefi olduğu, vatanın bütünlüğü, milletimizin birlik ve beraberliği, her şart altında sonuna kadar mücadele edileceği Erzurum'da tüm dünyaya bir kez daha ilan edilmiştir. Kongre'de manda ve himaye altına girmenin kabul edilmeyeceği kesin bir kararlılıkla vurgulanırken, ilk kez bir hükümet kurma fikrinden söz edilerek, milli egemenliğin hayata geçirilmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır.
Erzurum'da kabul edilen ilkeler, tüm vatandaşlarımızın üzerinde birleştiği milli bir mutabakatı ortaya koymaktadır. Kurtuluş Savaşı'nı başarıya ulaştıran, millet iradesine dayanan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını ve bugünlere gelmesini sağlayan bu büyük güçtür, bu büyük iradedir.
Milletimiz birlik ve beraberliğinden aldığı güçle geleceğe de sağlam adımlarla yürüyecek, ülkemizi hem demokratik standartlar, hem ekonomik gelişmişlik bakımından dünyanın sayılı devletleri arasına sokacaktır.
Erzurum Kongresi'nin yıl dönümünde, başta Büyük Atatürk olmak üzere, Kongre üyelerini, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyor, vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum.''

Cemil Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, mesajında, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından imzalanan Mondros Mütarekesi hükümlerini gerekçe göstererek Anadolu'yu işgal eden düşman kuvvetlerine karşı verilecek mücadelede, dağınıklığı gidermek için başlatılan girişimlerin en önemli adımlarından birinin Erzurum Kongresi olduğunu belirtti.
Çiçek, şunları kaydetti:

''Anadolu'daki belirsizliğin giderilmesi, işgale karşı millette direniş bilincinin oluşturulması ve dağınık haldeki milli kuvvetlerin bir merkezde toplanması amacıyla Anadolu'ya geçen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 93 yıl önce topladığı Erzurum Kongresi ile Anadolu;da yepyeni bir dönemin de müjdesini vermiştir.
Milli mücadelenin en önemli dönüm noktalarından birini teşkil eden Erzurum Kongresi ile doğu vilayetlerinin irade merkezi tayin edilmiş, alınan kararlar ile milli sınırlar içinde vatanın bölünmez bütünlüğü vurgulanmıştır. Türk milletinin, vatanına her şart altında sahip çıkacağı ve hiçbir şekilde dayatmaların kabul edilmeyeceği, Türkleri Anadolu'da yok etme planlarının boşa çıkartılacağı mesajı da bütün dünyaya Erzurum'dan verilmiştir.
Verilen bu mesajların yarattığı heyecan dalgası, Anadolu'daki mücadele azmini pekiştirirken, modern Türkiye'nin kurucusu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da toplanması yolundaki irade de Erzurum'da tahkim edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, milli mücadelemizin en zor dönemlerinde yapılan bu çalışmalardan aldığı ilhamla, geleceğe ümit ve güvenle bakmaktadır. İstiklal mücadelemizdeki milli birlik ve kardeşlik ruhu, güven ve dayanışma anlayışı bizim için daima yol gösterici olacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle, Erzurum Kongresi'nin 93. yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kongreye katılan değerli üyeleri, Kurtuluş Savaşı'nın tüm şehit ve gazilerini saygı ve şükranla anıyorum.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler