Erzurum termal turizmin de merkezi olmak istiyor

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile birlikte adını dünyaya duyuran Erzurum'un, bu kez de termal turizmin merkezi olması için çalışmalara başlandı.

Yayınlanma: 01.04.2011 - 08:54
Abone Ol google-news

Kayak merkezlerinde, turistlere kış turizmiyle termal turizmini birarada sunmayı planlayan yetkililer, il genelinde termal su kaynağı arama çalışmalarına başladı. Pasinler ilçesi Hamam Deresi mevkisinde bulanan termal su kaynakları da Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerine borularla taşınacak. İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, turizmin son yıllarda Erzurum'un lokomotifi haline geldiğini belirterek, turizm çeşitliliğini artırmak için farklı çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile Erzurum'un uzun süre dünya gündeminde kaldığını anımsatan Öztürk, Erzurum'un 12 ay sürdürebilir turizm yapabilecek hem doğal hem de kültürel zenginliklere sahip olduğunu vurguladı.

Kış turizmi başta olmak üzere, termal turizm, doğa ve su sporları, doğa turizmi gibi çok değişik alanlarda turizm faaliyetinin yapılabileceğini anlatan Öztürk, ''Erzurum'da yeni bir çalışmaya girildi. Kış ve termal turizmini aynı mekanda sunabilmek için bir çalışma içerisindeyiz. Termal sularını kış turizmi merkezlerine taşıyarak, gelecek misafirlerimize kış ve termal turizmini aynı mekanda sunacağız'' dedi.

İki farklı turizmin aynı tatil sürecinde, aynı mekanda yapılabileceğini anlatan Öztürk, şunları kaydetti: ''Kış ve termal turizmini birarada sunabilecek dünyadaki çok nadir turizm merkezlerinden biri konumundayız. Şuanda fizibilite çalışmaları yapılmış durumda. Pasinler yolu üzerinde 52 derecelik termal su kaynağı mevcut ve bunun kış turizmi merkezlerine aktarılması için İl Özel İdaresi bir çalışma yürütüyor. Mevcut kış turizmi merkezleri olan Konaklı ve Palandöken'e termal suyu taşıyarak, gelecek misafirlere iki farklı turizmi birlikte sunacağız.''

Termal turizmin sıcak su kaynaklarıyla yapılan bir turizm çeşidi olduğunu anımsatan Öztürk, termal turizminin sadece sıcak suda yüzme faaliyeti olmadığını vurgulayarak, termalin aynı zamanda şifa, sağlık alanında da kullanılan bir turizm faaliyeti olduğunu kaydetti.
 

Sağlık Bakanlığı bünyesinde özel birim kuruldu

Erzurum'da Aziziye ve Pasinler termallerinin yüzlerce yıldır şifa yönünden kullanıldığını hatırlatan Öztürk, şöyle konuştu: ''Termal turizmi sağlık alanında da önemli bir yere sahip. Sağlık Bakanlığımız bu konuda genel olarak çalışıyor ve 'Sağlık Turizmi Birimi' diye yeni bir birim kurdu. Şuan Bakanlık sistemi adı altında. Daha sonra bunu geliştirerek, Medikal Turizm, Termal-Spa Wellness Turizm, Yurt Dışı Koordinasyon Şubeleri ve İleri Yaş ve Engelli Turizm birimleri oluşturuldu. Şuan hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı arasında mevzuat çalışması yürütülüyor. Yakında çalışma bittiği zaman bu termal ve sağlık, ikisi bir arada daha kolay sunulabilecek. Bu çalışma Türkiye'nin bütün bölgelerinde yürütülecek.''

Erzurum'da termal sularının şuana kadar çermik olarak kullanıldığını dile getiren Öztürk, ''Termal turizm konusunda bunu Afyon başardı. Türkiye'deki ikinci örnek inşallah Erzurum olacak. Üstelik dünyadaki çok nadir mekanlardan biri olacak. Havaalanı, kış sporları ve kayak merkezi birbirine çok yakın mesafede. Bunları bir avantaj olarak değerlendirip, termal turizmde de başarı sağlayacağımıza inanıyorum'' dedi. Pasinler'deki mevcut termal kaynak üzerinde çalışmaların devam ettiğini anlatan Öztürk, Pasinler yolu üzerinde yeni bulunan termal kaynağın borularla Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerine taşınacağının belirtti.

'Erzurum, önemli termal su kaynaklarına sahip'

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saliha Koday da, termal turizmin gelişmesi için Erzurum'un önemli termal kaynaklara sahip olduğunu söyledi. Suyun yeraltına her 33 metrede 1 derece ısındığını anımsatan Koday, yer yüzünden sızan suların yerin altındaki magmada ısınarak, kendine zayıf bir nokta bulduğu zaman yer yüzüne çıktığını belirtti. Bunlara fay hattı, tektonik hatlar dediklerini ifade eden Koday, ''Tabii termal sular bazen volkanik de olabilir. Her zaman tektonik kökenli değildir'' ifadesinde bulundu.

Erzurum'un termal su kaynakları bakımından çeşitli avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Koday, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Erzurum olarak önemli termal su kaynaklarına sahibiz. Bu sular, eriyik madde, mineraller bakımından da zengin. Sıcaklıklarına bakıldığı zaman Pasinler'deki termal suyun sıcaklığı 39-42 civarındadır. Yine Köprüköy'deki sıcaklık değerleri yüksektir. Bunun dışında Erzurum bir deprem ovası, yani çökme sonucu oluştuğu için Palandöken ve Dumlu dağlarının eteklerinde fay hatları boyunca sıcak ve soğuk su kaynakları çıkmaktadır. Kısacası, Erzurum'un birçok bölgesinde termal su kaynakları bulunuyor. Erzurum'un en sıcak termal suyu Pasinler'dir. Üstelik burası Osmanlı döneminde de kullanılmış. Bugün maalesef turizm anlamında değerlendirilemediğini görüyoruz. Bütün termal su kaynakları, hem turizm hem de sağlık için değerlendirilmelidir.''

Erzurum'un son yıllarda kış turizminde yıldızının parladığına dikkati çeken Koday, termal turizmin; terletmediği için kışın daha çok tercih edildiğini vurgulayarak, kış turizm merkezlerinde termal turizm hizmetinin de verilebileceğini sözlerine ekledi.
 

Pasinler yolundaki termal su, Palandöken ve Konaklı'ya nakledilecek

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Mücahit Ercoşkun ise İl Özel İdaresi olarak Palandöken Dağı Hınıs Boğazı mevkisinde ve Konaklı'da sıcak su arama çalışmaları yapacaklarını belirtti. Pasinler Hamam Deresi mevkisinde termal su kaynağının bulunduğunu anımsatan Ercoşkun, ''50 litre debisi olan bu suyu şartlar uygun olursa Palandöken ve Konaklı'ya nakledeceğiz. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Suyu oraya getirirken, ısı kabını önlemek ve kimyasal yapısından dolayı soğumadan götürebilmek için borularda oluşabilecek kabuklanmalardan dolayı fizibilite çalışması yapıyoruz'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler