Eş seçiminde genler de etkili

Brezilyalı bilim insanları Viyana’da gerçekleştirilen bir konferansta eş seçiminde benzer değil farklı genlerin önemli olduğunu açıkladılar.

Yayınlanma: 16.06.2009 - 06:31
Abone Ol google-news

Evli insanlarda bağışıklık sistemi için önemli olan genler birbirinden daha farklı. Araştırmayı yöneten Parana Federal Üniversitesi’nden Maria da Graça Bicalho, insanların da diğer omurgalılar gibi aynı strateji izlediklerini söyledi.

Genetik açıdan birbirlerinden farklı olan çiftlerin çocuklarının, bağışıklık sistemi donanımları çok daha zengin ve bu durum onları enfeksiyonlardan korumakta. Bicalho ve arkadaşları araştırma için 55.000 Brezilyalının verilerini içeren veri bankasından yararlanmışlar. İlk önce doksan evli çiftin MHC genleri (Major Histocompatibility Complex genes) arasındaki farklılıkları incelemişler. Rasgele seçilen 152 kişi kontrol grubu görevini görmüş. Eğer MHC genleri eş seçiminde etkisiz olsaydı iki grupta da aynı sonuçlar elde edilecekti. Ancak araştırma sırasında evli çiftlerde MHC gen varyantlarının gerçekten de çok farklı olduğu görülmüş. Bu ve daha önceki araştırmalardan anlaşıldığı üzere sağlıklı çocuk isteği çiftleri bilinçsiz olarak farklı genetik yapıya sahip eşlere yönlendiriyor. Araştırmacılar, insanların da MHC donanımını tıpkı hayvanlar gibi beden kokusuyla algıladıklarını sanıyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler