Eski CİA ajanından öneri

CİA eski görevlisi Reuel Marc Gerecht, Wall Street Journal'da yayımlanan "Esad'ı Devirmek İçin CİA'yı Salıverin" başlıklı makale kaleme aldı.

Eski CİA ajanından öneri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.07.2012 - 10:44

Halen Demokrasilerin Savunması Vakfı'nda kıdemli uzman olarak görev yapan, CİA eski görevlisi Reuel Marc Gerecht, Wall Street Journal'da yayımlanan "Esad'ı Devirmek İçin CİA'yı Salıverin" başlıklı makalesinde "ABD'nin ciddi olduğunu göstermesi halinde Türkiye'nin, Suriyeli muhaliflere yardım edeceği" savını dile getirdi.

Gerecht,ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim kaygılarının, ABD'nin Esad rejimini düşürme çabalarını önemli ölçüde sınırlandırdığını belirtirken "Ankara'da Esad rejimine karşı sinirler giderek geriliyor ancak Türk sivil ve askeri liderler, hala, Türkiye'nin sınırının kendi tarafında destek verdiği isyancılar ve mülteciler için Suriye'de 'güvenli bölgeleri' oluşturmak için tank göndermek istemiyor" dedikten sonra şunları da yazdı:

"Ancak, Esad rejimini yıkabilecek bir seçenek var. Bu da, Türkiye, Ürdün ile Irak Kürdistan'ından bile başlatılabilecek kuvvetli bir CİA operasyonudur. Washington'un yapması gereken, bu işe, büyük ölçüde, yeterli sayıda (CİA) görevlileri konuşlandırıp, en kısa süre içinde isyancılara felç ettirici silahları teslim etmektir."

Gerecht, medya haberlerinin basit, küçük örtülü bir CİA eyleminin var olduğunu gösterdiğini belirterek "Ancak, muhtemelen resmen onaylanan bu Beyaz Saray sızmaları, kendini angaje etmemek için çabalayan bir yönetimi ortaya koyuyor" değerlendirmesini de yaptı.

Suudi ve Katarlıların gereken ölçüde bir operasyonu yürütme kabiliyetlerinin olmadığını öne süren Gerecht, "istihbarat yetkilileri, bana Beyaz Saray'ın CİA merkezi Langley'ye silahları harekete geçirme talimatını vermediğini söylüyorlar" dedi.

Gerecht, Başkan kararlı olsa da CİA'nın örtülü bir operasyona girişme konusunda her zaman tereddütlü olduğunu ancak yine talimatlara uyduğunu, teşkilatın başında halen emekli general David Petraeus'un bulunmasının yardımcı olacağını da belirtti.
Makalede sınırdan tank ve uçaksavar silahların geçilmesini sağlayacak koordine edilmiş, CİA'nın öncülüğündeki bir çabanın gerçekleşmesinin zor olmayacağı savunulurken çok sayıda CİA görevlisinin yer almasının da gerekli olmayacağı öne sürülerek Suriye'deki "agresif bir operasyonun" 50'den az CİA elemanı ile gerçekleştirilebileceği hesabı da yapıldı. Makalede şöyle devam edildi:

"Daha önemlisi, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad ile ilişkilerini dönülmez biçimde kesti. Suriye muhalefetine, küçük miktarda silah gönderilmesi dahil, sınırda giderek artan bir manevra serbestisi tanıdı. Başbakan Erdoğan'ın, Amerika öncülüğündeki daha büyük bir yarı askeri programı desteklemesi için Beyaz Saray'dan çok büyük bir ikna çabası gerektirmez ancak Sayın Obama'nın bu iş içinde 'tam' olarak olup olmadığını bilmek isteyecek."

"Türkiye vazgeçilmez"

Reuel Marc Gerecht, Kuzey Iraklıların da muhtemelen CİA'ya destek sağlayacağını belirtikten sonra "Yine, Irak Kürdistanı, ABD'nin liderliğindeki bir Suriye operasyonu için esas olmaz, bir tek Türkiye vazgeçilemezdir. Ancak, Türkiye'nin, artan biçimde Ankara'yı bir stratejik müttefiki olarak gören Iraklı Kürtler için en önemli faktör olması muhtemel. Esad'a karşı kuvvetli bir Türk-Amerikan yarı askeri ittifak teşkil edilirse, durdurulamaz üç cepheli bir operasyon ulaşılabilir hale gelebilir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon