"Et fiyatlarını gerekçe göstererek ithalata yönelmeyin"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, et fiyatları gerekçe gösterilerek et ithalatının gündeme getirilmesinin kısır bir döngü olduğunu belirterek ''İthalat yerine hayvancılık politikaları yeniden gözden geçirilmeli ve tarım destekleme oranları değiştirilmelidir'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2010 - 08:21

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ülkelerin gelişmişlik ölçütlerinden birinin de fert başına yıllık et tüketim oranlarının oluşturduğunu, her devletin halkına sağlıklı ve yeterli kırmızı et tüketebileceği şartları oluşturması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin, 1980-1984 yılları arasında toplam ihracatı 5 milyar dolar iken, Orta Doğu ülkelerine yılda 300-400 milyon dolarlık kırmızı et ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Alkan, 1980'li yıllardan günümüze özellikle küçükbaş hayvan sayılasında çok daha fazla olmak üzere hayvan sayılarında hızlı bir düşüş yaşanarak günümüzün şartlarının oluştuğunu ifade etti.

Alkan, 1991 yılında 60 milyonun üzerinde olan küçükbaş hayvan sayısının 2009 yılında 30 milyonun altına düştüğüne dikkati çekerek, ''Nüfusumuzun 2009 yılında 72 milyon olduğu dikkate alındığında, bu rakamlar kişi başına düşün küçükbaş birim hayvan sayısının dramatik şekilde azaldığını göstermektedir'' dedi.

Bunun yanında son yıllarda süt fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle büyükbaş damızlık hayvanların kesime gönderilmesinin de hayvan sayılarının azalmalarına önemli bir etkin olduğunu kaydeden Alkan, 300-400 bin arasında olduğu tahmin edilen damızlık materyal kesiminin ülke ekonomisinde telafisi zor zararlara açtığını belirtti.

Et fiyatlarında meydana gelen artışlarda fiyatları düşürmek gerekçesiyle ilk akla gelen şeyin et ithalatı olduğunu ifade eden Alkan, tüm olumsuzluklara karşılık Türkiye gibi ülkeler için ithalatın hiçbir zaman gündeme getirilmemesi gerekin bir konu olduğunu bildirdi.

Bugün tüm gelişmiş ülkelerde et ve et ürünlerinde fiyat istikrarı ve yetiştiricinin korunması desteklemelerle ve piyasa müdahalesi ile sağlandığına işaret eden Alkan, konuyla ilgili şu önerilerde bulundu:

''Bugün hayvancılık desteklemelerinin tarım destekleri içerisindeki payı yüzde 20 civarındadır. Hayvancılık desteklerinin hem oransal olarak yüzde 50'lere çıkarılması, hem de miktar olarak artırılması gerekir. Hayvancılığın en önemli girdisi olan yemle ilgili olarak; kaliteli kaba yem açığının giderilmesi için ekim alanlarının genişletilmesi, meraların ıslahı yapılmalıdır. Özellikle et açığının kapatılmasında küçükbaş hayvancılık ülkemiz açısından özel bir yere sahiptir. Bu nedenle küçükbaş hayvancılığın destekleri artırılmalıdır. Irk ıslahı ve hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmalarına hız verilmelidir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler