F tipinde 8 lise öğrencisi

YGS'deki şifre skandalını protesto etmek için eylem yapan liseli öğrenciler mayıs ayından beri tutuklu.

Yayınlanma: 15.12.2011 - 12:32
Abone Ol google-news

Dünyada gençlik hareketleri domino etkisiyle beş kıtada birçok ülkeye yayılırken Türkiye’de kanun karşısında reşit olmayan öğrenciler aylardır hapishanelerde özgürlüğüne kavuşmayı bekliyor.

Öğrenci eylemlerine karıştığı için tutukevinde bulunanlar sadece üniversiteli öğrenciler değil. İstanbul’da 8 lise öğrencisi Edirne, Tekirdağ ve Kandıra F Tipi Mardin’de bir öğrenci de Midyat M Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. YGS’de şifre skandalını 19 Nisan 2011 günü protesto eden Esenyurt, Samandıra, Bağcılar Lisesi öğrencilerinden 8’i, yasadışı örgüte üye olmak suçundan tutuklandı. Mayıs ayından beri tutuklu olan bu liselilerin suç aleti de taşıdıkları pankartlar. “Liseli Direnişçiler” adına pankart açtıkları için silahlı terör örgütü üyesi olmakla suçlanan Esenyurt Lisesi öğrencilerinden Mehmet Karabacak ve Erhan Gürçay, Esenyurt Fatih Sultan Mahmet Lisesi öğrencisi Bahattin Kartal 9 Haziran 2011, Samandıra Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Agit Tan 2 Mayıs 2011, Bağcılar Barbaros Lisesi öğrencisi Bayram Gümüşçay 21 Mayıs 2011, Bağcılar Orhan Gazi Lisesi öğrencisi Bilal Kandemir ve Bağcılar Lisesi öğrencisi Ferhat Döner 14 Şubat 2011 ve İdil Lisesi öğrencisi Mesut Atça 27 Aralık 2009 tarihinden beri hapiste yatıyor. Edirne ve Tekirdağ 2. No’lu F Tipi ve Kandıra F. Tipi cezaevlerinde bulunan bu öğrencilerin tamamı 18 yaşın altında.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin hazırladığı rapora göre, öğrencilere bir ceza da öğrencisi bulundukları okulları tarafından veriliyor. Haklarında disiplin soruşturması açılan öğrencilerin disiplinsizlik ve devamsızlıktan dolayı okullarıyla ilişkileri kesiliyor.

Özel yetkili savcıların iddialarının aksine seslerini duyuracak bir örgütleri de bulunmadığından sayıları Türkiye çapında 500’e yaklaşan tutuklu öğrencilere siyasi partiler, basın ve kamuoyu da ilgi göstermiyor.

Tutuklu öğrencilerin tamamına yakını silahlı örgüte üye olmak suçundan yargılanıyor. Özel yetkili savcılar, bazı öğrenciler için 17 yıldan 46 yıla kadar hapis cezası isteyebiliyor. Savcıların dayandıkları kanun ise TCK’nin 220/6 maddesindeki “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişilerin de örgüt üyesi gibi ceza alacağına” dair özel düzenleme. İddianamelerin birçoğunda üye olunduğu öne sürülen yasadışı bir örgüt adı bile zikredilmezken bazılarında ise öğrenciler, 1960 ya da 1970’lerde faaliyet gösteren “mütevvefa” örgütlere üye olmakla suçlanıyor.

En fazla İÜ’de

Çağdaş Hukukçular Derneği tarafından hazırlanan rapora göre, İstanbul ve Kocaeli’nde toplam 87, Ankara’da 21, İzmir’de 33, Adana’da 18, Erzurum’da 14 öğrenci tutukevinde bulunuyor. Tutuklu olan öğrencilerin üniversitelere göre dağılımına bakıldığında ise 26 öğrenci ile İstanbul Üniversitesi’nde. Onu 18 öğrenci ile Kocaeli, 11 ile Marmara, 10 öğrenci ile Ege, 8 öğrenci ile Ankara, 7 öğrenci ile Sakarya, 6 öğrenci ile Yıldız Teknik, 3 öğrenci ile Haccettepe Üniversitesi izliyor. Çukurova, Trakya ve Dicle Üniversitesi 2, Gazi, Uşak, Çanakkale 18 Mart, Balıkesir, Siirt, ODTÜ, Eskişehir ve Galatasaray üniversitelerininse birer öğrencileri tutuklu yargılanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler