Faili meçhul bıraktılar
1990’larda “polis-siyaset-mafya” üçgeninde “Susurluk çetesi” tarafından işlendiği iddia edilen faili meçhul cinayetlere ilişkin eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. 17 cinayet yönünden Ağar dahil 17 kişinin “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraatına karar veren mahkeme, İranlı Lazem Esmaeılı ve Asker Smıtko’nun öldürülmesi eyleminde suçlanan firari Yeşil kod Mahmut Yıldırım’ın savunması alınmadığı için aralarında Ağar’ın da olduğu 7 kişinin dosyasını ayırdı.
Eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, eski Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin, eski MİT yöneticisi, emekli Albay Korkut Eken’in arasında olduğu 19 kişinin, “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında 19 kişiyi öldürmek” suçundan yargılandığı davanın karar duruşması dün yapıldı. Duruşmaya tutuksuz olan sanıkların hiçbiri katılmazken, tarafları avukatları temsil etti. Duruşmayı, faili meçhul cinayete kurban giden Savaş Buldan’ın eşi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da izledi.
SAVCI BERAAT İSTEDİ
Mahkeme başkanı, dava kapsamında araştırılacak husus kalmadığını belirterek esas hakkındaki mütalaa için Cumhuriyet savcısına söz verdi. Eski Özel Harekât Polisi sanık Ayhan Çarkın’ın süreç içerisinde yaptığı itirafları tek tek anımsatan Cumhuriyet savcısı, daha sonra Çarkın’ın bu beyanlarını geri çektiğini ve çelişkili anlatımlarda bulunduğunu savundu. Sanığın içinde olmadığı olayları sanki içindeymiş gibi anlattığı savunulan mütalada, olaylara ilişkin herhangi bir delil veya görgü tanığı olmadığı, aradan 25 yıl geçtiği için yeni delil elde edilemeyeceği öne sürüldü. “Şüpheden sanık yararlanır” denilen mütaalada, Mahmut Yıldırım hakkındaki dosyanın firari olması nedeniyle ayrılması, sanık Ahmet Demirel hakkındaki davanın ölmesi nedeniyle düşürülmesi, diğer 17 sanık hakkındaki davada ise delil yetersizliği gerekçesiyle beraatlarına karar verilmesi talebinde bulunuldu.
Müşteki avukatları ise savcının mütalasına tepki gösterirken, “Savcı, sanıkların avukatı gibi konuştu” ifadesini kullandı. Avukat Mehmet Emin Aktar, “Bari firari Mahmut Yıldırım’ı da beraat ettirin” derken, avukat Yusuf Alataş, “Yargılama sanıkları aklamak için yapıldı” ifadesini kullandı. Avukat Murat Yılmaz, AKP Genel Başkanı’nın, sanık Mehmet Ağar ile anlaştığını ve oğlunu milletvekili yaptığını belirterek “Bağımsız karar vermeyeceğinizi, siyasi baskı altında karar vereceğinizi biliyoruz” dedi. Babası Yusuf Ekinci’yi faili meçhule kurban veren avukat Sertaç Kamil Ekinci, “Savcı uzayda mı yaşıyor? Mütalaada bu dava basit bir cinayet davası gibi gösterildi. Savcı, cinayetlerin siyasi yönünden bahsetmedi” diye konuştu.
25 yıl sonra yeni delil bulunamayacağını belirten savcıya tepki gösteren eski Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, “25 yıl geçti ise bundan siz sorumlusunuz. Suç işleyen kamu görevlileri sizler tarafından korunuyor” dedi.
AĞAR’A BERAAT
Duruşmaya ara vermeden kararını açıklayan mahkeme heyeti, 17 cinayet yönünden arasında Mehmet Ağar’ın bulunduğu 17 sanık hakkında “delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat kararı verdi. Firari Mahmut Yıldırım’ın henüz savunmasının alınmadığını belirten mahkeme heyeti, bu nedenle İranlı Lazem Esmaeılı ve Asker Smıtko cinayetleri yönünden ise Mahmut Yıldırım, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Ayhan Akça, Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu, Korkut Eken’in dosyasının ayrılmasına hükmetti. Sanık Ahmet Demirel hakkında ise öldüğü gerekçesiyle düşme kararı verildi. Müşteki avukatları, kararı temyiz edeceklerini bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke