‘Faili meçhul’ işkence

Emniyet binasını gözetlediği iddiasıyla tutuklanan Mehmet S., 4 ay cezaevinde kaldı. Beraat eden Mehmet S.’nin kendisine işkence yaptığını öne sürdüğü polislerin dosyası ise kapatıldı

‘Faili meçhul’ işkence
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.11.2017 - 19:44
 
Üniversite öğrencisi Mehmet S., (23) Bursa’da, geçen yıl, emniyet binasını gözetlediği iddiasıyla gözaltına alındı. Emniyette, işkence gördüğünü söyleyerek suç duyurusunda bulundu. Mehmet S.’nin 4 ay tutuklu yargılandığı örgüt davası ise bir yıl sonra beraatle sonuçlandı. Mahkeme, dosyada cezalandırmaya yeterli delil elde edilemediğine hükmetti. Polislerin işkence dosyası ise faili meçhule gönderilerek kapatıldı. 
 
Yolda alındı
 
Mehmet S., 4 Mayıs 2016’da, Emniyet Müdürlüğü yakınlarında, yolda yürürken gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. 4 gün tutuldu. Avukat yardımı alması engellendi. Baronun atadığı CMK avukatı ise ifade tutanağını imzalamaktan başka bir işlem yapmadı. Emniyette susma hakkını kullanan S., PKK üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı. Dosyasına gizlilik kararı konuldu. Tutuklandıktan sonra, ailesinin ulaştığı avukatlarla cezaevinde görüştü. Emniyette yaşadıklarını anlattı. Avukatları, polisler hakkında işkence iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. 
 
İşkence raporda
 
Savcılık soruşturma başlattı. S., Adli Tıp’a sevk edildi. S.’nin Adli Tıp raporundaki ifadesi şöyle: “İlk gün 2-3 kişi geldi. Tokatlarla vurmaya başladı. Bodrum katına indirilirken başıma çuval geçirildi. Bilerek duvarlara çarpa çarpa götürüldüMehmet Sonra bir odaya alındıMehmet Başımda çuval varken boynumu nefessiz bırakacak kadar sıktılar. Bayılacak gibi olunca sıkmayı bıraktılar. Sonra beni yere yatırdılar. Ellerim arkadan bağlıydı. Metal olduğunu tahmin ettiğim boru gibi bir cisimle tacizde bulundular. Cismin makatıma girdiğini hissettiMehmet Muayeneye götürdüklerinde tacizde bulunduklarını söylemeye korktuMehmet Bir daha yaparlar diye korktuMehmet” Raporun sonuç bölümünde, izlerden birinin, mağdurun travmatik eylem ifadesiyle uyumlu olduğu belirtildi.
 
Şüpheli görülmüş...
 
İddianamede, Mehmet S.’nin Fomara Emniyet Müdürlüğü çevresinde şüpheli haraketlerle gözetleme yaptığı öne sürüldü. İddianamede, farklı yerlerden gözaltına alınan 3 kadın da şüpheli olarak yer aldı. Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde savunma yapan  Mehmet S., Hatay’da öğrenci olduğunu, HDP üyesi olduğunu, Bursa’ya partisinin göndermesi üzerine geldiğini, olay günü HDP İl binasına giderken gözaltına alındığını söyledi. Emniyeti gözetlemediğini, polisten kaçmadığını belirterek, cep telefonunu kaybettiği için bir buçuk aydır telefon kullanmadığını ifade etti.  Mahkeme heyeti, 28 Mart 2017’de davayı bitirdi. Tüm sanıklar, yüklenen suçu işlediklerinin sabit olmaması nedeniyle beraat etti. 
 
Delil yok
 
Gerekçeli kararda, Mehmet S.’nin emniyet binasını gözetlediğine dair, dosya kapsamında görüntü kaydı veya tanık beyanı olmadığı belirtildi. Sanıktan elde edilen isimlerin HDP çalışanı olduklarını kabul ettikleri ve örgüt üyesi olduklarına dair delil bulunmadığı ifade edildi. Heyet, “Sanığın inkara yönelik savunmaları da dikkate alındığında, örgüt hiyerarşisine bağlı olduğunu gösterir şekilde çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk gösteren eylemleri olduğuna ilişkin, somut, kesin ve inandırdıcı delil elde edilemediği anlaşıldığından beraatine karar verdi.”
 
Hiç ifade alınmadı
 
Mehmet S.’nin avukatı Umut Beyaz, işkence soruşturmasını yürüten savcının, hiçbir polisin ifadesini almadan dosyayı faili meçhule gönderdiğini belirtti. Beyaz, “Polisler hakkında soruşturma açıldı ama hiçbir işlem yapılmadı. Sürüncemede bırakıldı, dosya kapatılmış oldu” dedi. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon