Faiz oranları değişmedi (15.07.2010)

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün yaptığı Temmuz ayı toplantısında gecelik borçlanma faizini yüzde 6.5, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ise yüzde 7 ile sabit tutulmasına karar veridi. Böylece Merkez Bankası'nın, 8 aydır faizlerde değişikliğe gitmediği görüldü.

Faiz oranları değişmedi (15.07.2010)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.07.2010 - 16:20

Para Politikası Kurulu'nun bugün gerçekleştirilen Temmuz ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Turalay Kenç, İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Kurulun, Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranları yüzde 6.5, borç verme faiz oranı ise yüzde 9, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 7 olacak.

Merkez Bankası'nın Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2.5, borç verme faiz oranı ise yüzde 12 olarak devam edecek. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8 olarak uygulanacak.
 

Faizler 8 aydır sabit tutuluyor

Kurul, sekiz aydır faiz oranlarını sabit tutarak, değişikliğe gitmedi. Kurul'un Kasım'da 0.25 puanlık indirimiyle birlikte, 13 ayda gecelik borçlanma faiz oranındaki toplam indirimi 10.25 puana ulaşmıştı. Kurul, bir önceki yılın Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında 0.5'er puanlık artırımlarla gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75'e yükseltmiş, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında faizi bu düzeyde tutarken, Kasım ayından itibaren indirimlere başlamıştı. Kasım ayında 0.5 puan, Aralık'ta 1.25 puan ve 2009 yılının Ocak ayında 2 puan, Şubat'ta 1.5 puan, Mart'ta 1 puan, Nisan'da ise 0.75, Mayıs'ta, Haziran'da, Temmuz'da, Ağustos'ta, Eylül'de 0.5, Ekim'de 0.5 puan, Kasım'da 0.25 puan düşürülen gecelik faiz yüzde 6.5'e inmişti. Kurul, Aralık ayında 13 aylık aradan sonra ilk kez faiz oranlarında değişikliğe gitmemişti. Faiz oranı yüzde 6.5 seviyesini korumuştu. Kurul, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayında da faizleri değiştirmemişti.
 

Faiz oranları uzun süre düşük seviyelerde seyredebilir

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğini gösterdiği belirtilerek, iç talebin göreli olarak istikrarlı bir artış sergilerken, dış talep göstergelerinin ise kısmi bir yavaşlamaya işaret ettiği kaydedildi. Bu çerçevede, imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağının tahmin edildiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"İstihdam koşullarındaki iyileşme devam etmekle beraber işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, küresel ekonomiye ilişkin riskler önemini korumaktadır. Kurul, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürdüğüne dikkat çekmiş, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşün ve emtia fiyatlarındaki gevşemenin de katkısıyla enflasyonun öngörülenden daha olumlu bir görünüm arz ettiğini belirtmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda Kurul, politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini teyid etmiştir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler