Farklı şehirde üniversite okuyanlar dikkat! Referandum için son tarih 2 Şubat değil
Ailelerinden farklı şehirlerde okuyan milyonlarca üniversite öğrencisi 'başkanlık anayasası' referandumunda oy kullanabilmek için bildirimde bulunmak zorunda. Bildirim başvuru için son tarih ise sosyal medyada söylendiği gibi 2 Şubat değil, tarih henüz belli olmadı.
Türkiye tarihinin en kritik dönemlerinden birini yaşıyor. AKP ile MHP'nin TBMM'den geçirdiği 'başkanlık anayasası' için referanduma doğru gidiliyor. Referandum tarihi henüz belirlenmedi ancak sosyal medyada şehir dışında okuyan öğrencilerin 2 Şubat tarihine kadar nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunması gerektiği öne sürüldü. Konuyla ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu'nun CHP'li üyesi Mehmet Hadimi Yakupoğlu'ndan açıklama geldi.
SON TARİH 2 ŞUBAT DEĞİL
Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'e konuşan Yakupoğlu, referandum için seçim takviminin henüz işlemeye başlamadığını belirterek, "Referandum kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandum süreci için 60 günlük seçim takvimini açıklayacak. Anayasa değişikliği referandumu için üç tarih söz konusu 2 Nisan, 9 Nisan ve 16 Nisan. 2 Nisan’a yetişebilse, ki bu seçenek düşmüş görünüyor, o zaman YSK seçim takvimi 2 Şubat’ta başlayacaktı. Olsaydı; referandum için tarih 2 Nisan olacaktı. Dolayısıyla YSK’nin seçim takvimi de 2 Şubat’ta işlemeye başlayacaktı. Referandum 9 Nisan olursa, takvimin başlangıcı 9 Şubat olur, seçmen listeleri de 11 Şubat’ta askıya çıkar ve 19 Şubat’a kadar askıda kalır. Referandum 16 Nisan’da yapılırsa bu tarihleri 1 hafta ileri almak gerekir. Yani şu anda bu tarihlerin hepsi değişken" açıklamasını yaptı.
FARKLI ŞEHİRDE ÜNİVERSİTE OKUYAN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK
Referandumda okuduğu şehirde oy vermek isteyen üniversite öğrencilerinin ne yapacağı her seçim döneminde olduğu gibi yine merak konusu oldu. CHP'li üyenin bu soruya verdiği yanıt şöyle:
Üniversite öğrencisi, oyunu resmi ikamet adresinde değil de okuduğu şehirde kullanmak isterse ne yapacak? Bu soruya yanıt verebilmek için öğrencinin nerede kaldığı önemli. Kiralık bir evde kalıyorsa, kira sözleşmesi veya elektrik, su, abonelik faturasıyla birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne başvuracak. Öğrenci belgesine gerek yok, hemen başvurmak mümkün. Bir akrabasının, yakının yanında kalıyorsa, o evin sahibiyle birlikte yine ilçe nüfus müdürlüğüne gidecek. Evin sahibi, ‘bu benim yeğenimdir, kardeşimdir’ deyip beyanname verecek. Burada da öğrenci belgesine gerek yok, hemen başvuru yapılabilecek.
YURTTA KALANLAR DİKKAT!
Ancak öğrenci yurtta kalıyorsa o zaman durum farklı. Onlar YSK seçim takvimini açıklamadan adres değişikliği için başvuramayacaklar. Seçim takvimi yayınlandıktan sonra seçmen listelerinin askıda kaldığı 10 gün süresince yurtlarda kalan öğrenciler, yurt müdürlüklerinden ve okudukları okulun öğrenci işlerinden alacakları iki belgeyle yurtlarının bulundukları yerdeki ilçe nüfus müdürlüğüne başvuracaklar.
ŞİMDİDEN BAŞVURUN
Referandumda oy kullanmak isteyen (yurtta kalan öğrenciler hariç) ama adresi değişenlere tavsiyem, YSK’nin takvimini beklemeden, hemen bugünden itibaren bulundukları ilçelerde nüfus müdürlüklerine başvurup adres değişikliklerini yapsınlar. Yapamayanlar için ise YSK’nin seçim takvimi açıklandıktan ve seçmen listeleri askıya çıktıktan itibaren 10 günlük süre boyunca da yine bulundukları ilçe nüfus müdürlüklerine değişiklik ve yeni kayıt için başvurabilecekler.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke