Fatura Valiye kesilecek
Kobani gösterilerine karşı güvenlik paketi üzerinde çalışan AKP, kamu güvenliğini sağlayamayan illerinin bürokratları için de yaptırım üzerinde duruyor.
40 kişinin yaşamını yitirdiği Kobani eylemleri üzerine bu tür eylemleri karşı sert önlemler almaya hazırlanan AKP hükümeti, bir yandan güvenlik paketiyle polisin yetkilerini artırmak için çalışma yaparken, diğer yandan eylemler sırasında kamu güvenliğini sağlamada yetersiz kalan illerin bürokratlarını da mercek altına aldı. Bu kapsamda bazı illerin vali ve emniyet müdürlerinin değiştirilmesi değerlendirmeye alındı. AKP, bölge milletvekillerinin alanda daha çok yer alarak hükümetin politikalarını halka daha yoğun anlatmasını kararlaştırdı.
Hükümet, Kobani gösterileriyle ilgili olarak üç ayaklı bir çalışma yürütüyor. Çalışmanın ilk ayağını, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın polisin yetkilerinin artırılması, kamu malına zarar verenler ile polise direnenlere verilen hapis cezalarının artırılması başta olmak üzere Alman modelini de dikkate alarak eylemlerin kısa sürede bastırılmasını sağlayacak yasa değişikliği oluşturuyor.
Çalışmanın ikinci ayağında eylemler sırasında kamu güvenliğini sağlamada yetersiz kalan illerin bürokratlarına dönük değerlendirme yer alıyor. Bingöl saldırısı nedeniyle 9 Ekim’deki MYK toplantısı yarım kalan AKP, önceki gün Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahinbaşkanlığında toplandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “6-7 Ekim olaylarını detaylı olarak irdeleyelim. Bu süreçte eksiğimiz hatamız ne var görmemiz lazım” talimatı üzerine parti yöneticileri Kobani eylemlerinin nedenlerini, güvenlik önlemlerindeki zafiyeti masaya yatırdı. Eylemlerin bu noktaya gelmesinde emniyet müdürleri ve valiler başta olmak üzere bölge illerindeki bürokratların sorumluluğunun büyük olduğu sonucuna varıldı.
Yapılan değerlendirmelerde bürokratların yetersiz kalması 3 ana başlıkta değerlendirildi. Bazı bürokratlar üzerinde “paralel yapı”nın etkisi olduğu, bazılarının devam eden çözüm süreci nedeniyle “Sert önlemler alırsak çözüm süreci akamete uğrar” gerekçesiyle tembellik yaparak gerekli önlemleri almadığı, bazılarının da bu tür eylemlere karşı yeterli basireti gösteremediği belirtildi. Toplantıda, zafiyet gösteren vali ve emniyet müdürleri başta olmak üzere bürokratların görevden alınması üzerinde duruldu. Eylemlerin ağırlıklı olarak yaşandığı illerden Diyarbakır ve Mersin valileri, 16 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan son valiler kararnamesinde değiştirilmişti. Toplantıda, sosyal medyada eleştiri konusu olan bazı illerde askerin göreve çağrılması ve güvenlik görevlilerinin eylemlerde ön önde yer alan HDP’lilere yönelik sözlü uyarılarının millet nezdinde olumlu etki yarattığı görüşü dile getirildi.
AKP, alana inecek
Çalışmanın üçüncü ayağını ise, AKP’nin hükümet politikalarını daha iyi anlatması için gerekli çalışmaları yapması oluşturuyor. MYK toplantısında, bu anlamda bölge milletvekillerinin önemli olduğuna vurgu yapılarak, bundan sonraki süreçte çözüm süreci ve bu konuda hükümetin attığı adımların halka anlatılması için milletvekillerinin alanda daha çok yer alması, saha çalışmasıyla daha yoğun bir propaganda sürecinin gerçekleştirilmesi benimsendi. Toplantıda, bazı bölge milletvekilleri ile il başkanlarının hazırladığı raporlar da ele alındı. Partinin tüm bu raporlar ve toplantıda benimsenen kararlar ışığında bir rapor hazırlayarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’na rapor sunması kararlaştırıldı.
Davutoğlu, bölge milletvekillerinin ardından dün de bölge illerinin AKP’li belediye başkanlarıyla toplantı yaptı, öneri ve değerlendirmelerini aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev