FETÖ soruları arayüzle çalmış
Mayıs 2012’de yapılan avukatlıktan hâkimliğe geçiş sınavında kopya çekildiğine ilişkin soruşturma yeniden açıldı ve iddianame hazırlandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilen avukatlıktan hâkimliğe geçiş sınavında kopya çekilmesi olayına ilişkin 5 yıl sonra dava açtı. Başsavcılık, 51’i tutuklu olmak üzere 82 kişi hakkında FETÖ üyesi olmak, nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından ceza istedi. İddianameye göre Ankara Başsavcılığı, 19 ayrı sınavla ilgili kopya soruşturması yürütürken, sınav sorularının ÖSYM Başkanlığı bilgisayar sistemlerindeki sunuculara arayüz kurmak suretiyle FETÖ mensupları tarafından dışarı sızdırıldığı tespit edildi.
Adalet Bakanlığı tarafından 6 Mayıs 2012 tarihinde avukatlıktan adli yargı hâkim ve savcı adaylığına geçiş sınavı gerçekleştirildi. Sonuçlar açıklandığında sınavı; birbirine yakın yüksek puan alan evli çiftlerin, aynı büroda çalışan avukatların kazanması kopya şüphesi doğurdu. O dönem soruşturma başlatan Ankara Başsavcılığı, ÖSYM’nin “sorular önceden sızdırılmış” tespitine rağmen dosyayı takipsizlikle kapattı. Bu süreçte sınavı kazanan 37 kişi hâkim ve savcı olarak atanıp göreve başladı. Yargıda cemaat etkinliğinin kırılmasının ardından savcılık, dosyayı 5 Şubat 2014 tarihinde yeniden açtı. 37 hâkim ve savcı, yeni HSYK tarafından meslekten çıkarıldı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görevli savcıların 3 yıldır yürüttüğü soruştuma sonucunda, 82 şüpheli hakkında iddianame düzenlenerek, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Şüpheliler arasında sınava girenlerin yanı sıra 5 ÖSYM çalışanı ile 15 Temmuz’dan sonra ihraç edilen Yargıtay Savcısı Ramazan Akyıldız yer aldı. Ayrıca 37 şüphelinin ByLock kullandığı da tespit edildi.
Birinci, evli çift çıktı
Kopya çektiği belirlenen adayların tek tek sınav sonuçlarındaki şüpheli durumları anlatılan iddianamede, sınavın birincisi eski Samsun İl Özel İdaresi Hukuk Müşaviri Ahmet Kahrıman ile Kahrıman’ın ikinci olan eşi, dönemin AKP Merzifon Belediye Meclisi üyesi Nalan Kahrıman’ın durumlarına dikkat çekildi. Buna göre Ahmet Kahrıman, 140 sorudan 130’unu doğru cevaplayıp 100 puan üzerinden 93.500 puan, eşi Nalan Kahrıman ise 130 doğru yanıtlayarak 93,200 puan aldı. İddianamede, ikilinin durumuyla ilgili şu tespit yapıldı: “Şüpheli Atanur Nalan Kahrıman’ın 8 matematik sorusundan hiçbirini soru kitapçığı üzerinde çözümünü göstermeden tamamını doğru olarak cevaplandırdığı, şüpheli Ahmet Kahrıman’ın ise 8 matematik sorusundan 2 tanesini soru kitapçığı üzerinde doğru çözümünü göstermeden soruların tamamını doğru cevaplandırdığı, eş olan iki şüphelinin cevap örüntüleri arasında oldukça yüksek sayıda aday ile benzerlik olduğu, her iki şüphelinin 140 sorudan 130’ar tane doğru cevapları ve 10’ar tane yanlış cevapları bulunduğu, 10 adet yanlış cevaplardan 7 tanesini her 2 şüpheli içinde aynı soruların aynı seçeneklerinde eşleşmiş oldukları da ayrıca tespit edilmiştir.”
Sorular böyle sızmış
İddianamede, FETÖ’nün başta KPSS olmak üzere sınav sorularını ÖSYM’den nasıl dışarı sızdırdığına ilişkin bilgiler de ilk kez gün yüzüne çıktı. Şüphelilerden ÖSYM Başkanlığı Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı’nda görevli ve sistem yöneticisi yetkisine sahip olan Muhammet Emin Akçelik, itirafçı oldu. ÖSYM’den soruların dışarı sızdırılmasını anlatan Akçelik, sızmayı şöyle anlattı: “... Süleyman Salın’ın (ÖSYM çalışanı), SIR cihazına yüklenen sınav sorularının birer kopyasını, kendisinin kurmuş olduğu WSUS isimli sanal sunucu içerisinde kopyalandığından WSUS isimli sanal sunucudan alarak FETÖ mensuplarına verilmek üzere cemaat abisi olan Bekir Şimşek’e götürdüğünü, kendisinin de bu durumu bildiğini ancak korktuğundan dolayı itiraz edemediğini, Salih Sabri Köse’nin (ÖSYM çalışanı) de Süleyman Salın’ın yaptıklarını sorgulamadığını... Ayrıca PRONMS log yazılımı kurucusu ve DİJİPARK şirketi yetkilisi olan Kazım Kargı isimli şahsın da zaman zaman kuruma gelerek sınav sorularının SIR cihazına yüklenmesi sırasında WSUS isimli sanal sunucuya soruların kopyasının aktarılması için gerekli güncelleme işlemlerini yaptığını, dolayısıyla Kazım Kargı’nın da sınav sorularının dışarıya çıkarılması işleminden habersiz olmasının mümkün olmadığını.” Bu ifadelerden yola çıkılarak, “sınav sorularının ÖSYM Başkanlığı bilgisayar sistemlerindeki sunuculara arayüz kurmak suretiyle FETÖ mensupları tarafından dışarı sızdırıldığı ve şüphelilere ulaştırıldığı anlaşılmıştır” tespiti yapılan iddianamede, ÖSYM Başkanlığı’ndan soruları dışarı çıkaran faillerin tespitine yönelik soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2016/173819 numaralı evrakı üzerinden devam ettiği bildirildi.
19 sınava kopya soruşturması
İddianamede, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Fethullahçı Terör Örgütü’nün kadrolaşmak amacıyla soruları önceden temin ettiği iddia edilen 19 sınavla ilgili soruşturma yürüttüğü bilgisi de verildi. Bunlar 2010 KPSS’nin yanı sıra, 2014 LYS, 2005-2006-2007-2008-2009- 2010-2011-2012-2013 Komiser Yardımcılığı sınavları, 2007 yılı Polis Meslek Yüksek okulu sınavı, 2009 Polis Koleji Sınavı, 2012 Polis Akademisi sınavı, 2012 astsubay okulları hazırlık sınavı, 2012 KPSS ve 2011 Adalet Bakanlığı Yazı İşleri Müdürlüğü sınavı oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev