Filistin'den ABD ve İsrail'e uyarı

Filistin Yönetimi'nin barış görüşmeleriyle ilgili temsilcisi, Başmüzakereci Saib Erekat, İsrail'in hem Kudüs'te, hem Batı Şeria'daki mevcut yerleşim politikasının devam etmesi, ABD'nin de buna sessiz kalması halinde tüm barış sürecinin tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 04.11.2009 - 17:24
Abone Ol google-news

Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, "İsrail iki devletli çözüm ihtimalini yok ediyor" diyen Başmüzakereci Saib Erekat, İsrail tarafının gerçekleri saptırdığını, amacın Kudüs'te ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini genişletmek olduğunu belirtti. Erekat, ABD'nin yerleşimlerin durdurulması konusunda baskı yapmaması ve barış görüşmelerinin, kaldığı yerden yeniden başlatılmaması halinde, Filistin'de seçime gitmenin de bir anlamı kalmayacağını söyledi.

Gelişmelerle ilgili çok sayıda seçeneği göz önünde bulundurduklarını kaydeden Erekat, "İki devletli çözümün yerleşimler nedeniyle ortadan kalkması halinde, Güney Afrika'da da olduğu gibi, Filistin devletinin oluşması için tek seçenek mücadeledir" diye konuştu.

Filistin Yönetimi'nin barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için yerleşimlerin dondurulması talebinden asla vazgeçmeyeceğinin altını çizen Erekat, "Daha önce de defalarca söyledik; Yerleşimleri durdurmadan İsrail'le görüşmeleri başlatmayacağız. Yerleşimler konusunda ortada bir çözüm yok" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Kudüs'te sarf ettiği İsrail yanlısı sözlerini Amman'da geri çektiğini belirten Erekat, ancak sözlerin yeterli olmadığını ve ABD'nin bu konuda baskı yapmasını istediklerini kaydetti. Mevcut durumun çok tehlikeli olduğunu ifade eden Erekat, "Barış süreci tehlikeli bir dönüm noktasındadır" diye konuştu.

Filistin tarafının nihai statü görüşmelerinin yeniden başlaması isteğinde olduğunu hep tekrarladıklarını, ancak İsrail tarafının görüşmeleri en başından başlatmak istediğini söyleyen Erekat, ABD tarafının da bu konuda net bir tavır ortaya koymadığını, sadece "görüşmeleri başlatalım" dediğini kaydetti.

Erekat, "Yerleşimleri durdurmadan görüşmelerin bir anlamı olmaz. Eğer, görüşmeleri bu şekilde yaparsak, bu geçici sınırlar üzerinden bir devlete gidiyoruz demektir. Bu da bizim seçimimiz değildir" ifadesini kullandı.

Bu şekilde görüşmelere girmeyeceklerinin altını çizen Erekat, "Eğer Amerikan yönetimi, İsrail hükümetini özellikle Kudüs'te yerleşimlerin durdurulmasına mecbur etmezse daha önce söylenen 24 ay içinde bir Filistin devletinin kurulacağı sözü bir anlam taşımaz, sözde kalır" dedi.

ABD tarafı ile de bu konuda görüştüklerini, konuyla ilgili açıklama istediklerini anlatan Erekat, ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in, Amman'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüşmesinde, ABD tarafının yerleşimler konusundaki görüşünün değişmediğini, Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşimlerdeki faaliyetleri meşru görmediklerini söylediğini hatırlattı.

Erekat, ABD yönetiminin, "bu işi bozan tarafın kesinlikle İsrail olduğunu ilan etmesi" gerektiğini vurguladı. İsrail'in Yol Haritası Barış Planı'na uymadığını, bu yoldaki görüşmelerin 15 yıldır devam ettiğini ve 2008 yılının sonunda en ileri noktasına geldiğini ifade eden Erekat, görüşmelerin burada kaldığı noktadan devam etmesini beklediklerini bildirdi.


"Filistin Devleti'nin ortadan kalkması halinde tek seçenek mücadele"


ABD tarafının yerleşimlerin meşruiyetinin olmadığı sözlerini tekrarlamasını da eleştiren Erekat, "artık sadece sözlerin tekrarlanmasını kabul etmediklerini" belirterek, "Bütün dünya biliyor ki, yerleşimler yasal değildir" diye konuştu.

Yerleşimlerle ilgili başkaca bir çözümü kabul etmediklerini yineleyen Erekat, diğer seçenekleri de göz önünde bulundurduklarını ifade ederek, "İki devletli çözümün yerleşimler nedeniyle ortadan kalkması halinde, Güney Afrika'da da yapıldığı gibi, Filistin devletinin oluşması için tek seçenek mücadeledir" dedi.

Erekat, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın seçimlere girip girmeyeceği ile ilgili olarak da "Abbas'ın seçimlere girip girmemesi değil mesele... Abbas da Filistin halkından birisi. Abbas, halkının beklentilerini karşılamak için elinden gelen her çabayı gösteriyor. Şu andaki durum, eğer İsrail yerleşimlere devam eder, ABD yönetimi İsrail'e dur demez ve barış görüşmeleri, bittiği noktadan yeniden başlamazsa o takdirde Başkan'ın da koltuğa sarılma niyeti yok. Filistin Yönetimi'ne de sarılmayacak. Onun da seçenekleri var" diye konuştu.

Erekat, "Belki bir an gelecek, (Abbas) halkına karşı açıkça, 'Bizim bu seçimlere girmemizin ne faydası var... Neden seçime gidiyoruz' diye konuşacak" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler