Financial Times, Türkiye'deki tahliyeleri yorumaldı
Financial Times, Türkiye'de Hizbullah üyelerinin salıverilmesini yorumlarken, "Bu tahliyelere ilişkin tartışmalar, dikkatleri, sık sık insan hakları grupları ve uluslararası kuruluşların eleştirilerine neden olan uzun yargılamalar ve tutukluluk sorunlarına çekti" dedi.
Bazı davaların "siyasi bir boyutu"nun olduğuna işaret eden gazete, "AKP'yi eleştirenlerin partiyi, çok sayıda tanınmış hükümet muhalifinin uzun tutukluluklarından sorumlu tutuyor" diye yazdı. İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'deki tartışmalı tahliyeleri, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzalı haberde değerlendirdi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Hizbullah üyelerinin serbest bırakılmasından sonra davaları hızlandırmak için "radikal adımlar" sözünü verdiğini kaydeden gazete, "kurbanların yavaş yavaş boğazlanarak öldürüldüğü" 188 cinayetten dolayı mahkum olan Hizbullah zanlılarının kararını temyiz ettiklerini belirtti.
"Bazı davaların siyasi boyutu var"
Davanın on yıl önce başladığına dikkat çekilen haberde Hizbullah sanıkları için "Tahliyelerine ilişkin tartışmalar, sık sık insan hakları grupları ve uluslar arası kuruluşların eleştirilerine neden olan, Türkiye'deki adalet sistemindeki uzun yargılamalar ve tutukluluk sorunlarına çekti.
Bazı davaların siyasi bir yönü var. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) eleştirenler, onu, aralarında emekli subaylar, akademisyenler ve gazetecilerin bulunduğu, darbe planlamakla suçlanan çok sayıda tanınmış hükümet muhaliflerinin uzun tutukluluklarından sorumlu tutuyor" denildi.
"Uluslararası gözlemciler yargıçları da sorumlu tutuyor"
Financial Times, haberinde esasen Türkiye'de cezaevlerindekilerin yarısından fazlasının tutuklu olduğuna dikkat çektiği haberinde Adalet Bakanı Ergin'in, Yargıtay'ı sorumlu tuttuğunu, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in ise, yargıç ve savcı yetersizliğine işaret ettiğini kaydetti.
"Uluslararası gözlemciler, yargıçlarla savcıların kurallarını uygulayışını da sorumlu tutuyor" denildiği haberde Avrupa Komisyonu'nun son İlerleme Raporu'ndaki "Tutukluluk uygulaması, kamu çıkarı açısından kesinlikle gerekli olan durumlarla sınırlı değil. Bu da cezaevlerindeki yoğunluğa katkıda bulunuyor" değerlendirmesini aktardı.
"Yargı reformu girişimleri siyasi rekabeti körükledi"
Haberde ayrıca, "Türkiye'deki yargı sistemindeki sorunları çözmeye yönelik önceki girişimler siyasi rekabetini körükledi. Sayın Gerçeker dahil, bazı üst düzey yargıçlar, iktidardaki AK Partisi'nin en göze çarpan eleştirenleri arasında bulunuyor ve yargı reformu bayrağı altında başlatılan hükümet girişimleri, sık sık muhalefeti yok etme inisiyatifleri gibi görülüyor."
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi