Fındık üreticileri tepkili
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, hükümet tarafından açıklanan yeni fındık stratejisine ilişkin olarak, ''Anladığımız kadarıyla, ruhsatlı fındık alanı 406 bin hektara indirilmeye çalışılıyor. Bu çok faydalı olmaz. Çünkü bu alan Türkiye'nin ihraç ettiği fındığı bile karşılamaz'' dedi.
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, yaptığı açıklamada, hükümetin yeni fındık stratejisinin sezona çok az bir süre kala kamuoyu ile paylaşmasının çok olumlu bir gelişme olmadığını savundu. Stratejiyi tam olarak değerlendirmek için ana hatlarını tam olarak bilmek gerektiğini ifade eden Bayraktar, ''Açıklamadan ilk etapta anladığımız kadarıyla, ruhsatlı fındık alanı 406 bin hektara indirilmeye çalışılıyor. Bu çok faydalı olabilir değil. Çünkü bu alan Türkiye'nin ihraç ettiği fındığı bile karşılamaz. Sezona bir ay kaldı. Böyle bir uygulama, 2009 için olabilir değil'' diye konuştu.
Türkiye'nin fındık konusunda geçmişten bugüne kadar bir yönetim zafiyeti bulunduğunu ve bu zafiyetin devam ettiğini ileri süren Bayraktar, şunları kaydetti: ''Türkiye'nin yıllık 450-500 bin ton arası fındık ihracatı var. Ülkenin 100 bin ton da iç tüketimi var. Asgari 550 bin ton yaptı. Dünyada söz sahibi olacak ülkenin elinin altında da 50-60 bin ton fındık bulunması lazım. Toplamı 600-610 bin tonu geçiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kendi raporunda, Türkiye'nin ortalama yıllık üretimi 675 bin ton olarak görülüyor. Bu rakam dikkate alındığında açıkta 75 bin ton fındık fazlası kalıyor. Bütün bu gelişmeler, alınan kararlar da bu 75 bin ton için. 75 bin ton fındıkla ilgili zafiyet var. Bu zafiyette herkesin, birlik olarak bizim de payımız vardır.''
''TMO Fındık alımını durdurursa fiyat düşer''
Bayraktar, TMO'nun fındık almayacağının ise sezona az bir süre kala izah edilebilecek bir durum olmadığını savunarak, şunları kaydetti: ''TMO'nun fındık almaması üreticiye nasıl yansıyacak, bu durumun sonuçlarını iyi değerlendirmek gerekir. Devlet kurumu fındık alımını durduracak olursa fındık fiyatı aşağıya düşer. Bu da üreticiye kötü yansır. FİSKOBİRLİK ayakta durma savaşı veriyor. TMO piyasada olmazsa ve birlik finansal olarak desteklenirse bu gelişme birlik ve üretici için olumlu olur.'' Bayraktar, alınan kararların bir kaç gün içinde daha sağlıklı değerlendirilebileceğini kaydetti.
Akbaşlı: Fındık kaderine terk edilmemeli
Giresun Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Akbaşlı, serbest piyasa şartları oluşmadan fındığın serbest piyasaya bırakılmaması gerektiğini söyledi. Akbaşlı, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan fındık stratejisi ile ilgili olarak, fındık üreticisi illerin ziraat odaları başkanları ile yarın bir toplantı yapacaklarını bildirdi.
Türkiye'de 700 bin hektar alanda fındık tarımı yapıldığını vurgulayan Akbaşlı, ''Fındıklığı ruhsatlı olan çiftçiler desteklemeden yaranlanacak. Peki bu süre içerisinde ruhsatı olmayan fındık çiftçileri bu yıl ne yapacak. Bunların tam olarak açıklanması gerekir'' dedi. Fındık ve serbest piyasa ilişkisinin sağlam zeminlere oturması gerektiğini de ifade eden Akbaşlı, ''Serbest piyasa şartları yerine getirilmeden fındık kaderine terk edilmemeli. Öncelikle fındık konusunda serbest piyasa şartları oluşturulmalı. Bunu yerine getirmeden fındığın serbest piyasaya bırakılmaması gerekiyor'' diye konuştu. Akbaşlı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin elindeki stok fındığı piyasaya sürmemesini olumlu olarak değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi.
TTB Meclis Başkanı Cirav
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav da, fındık konusunda alınan kararların doğru taraflarının da eksik taraflarının da olduğunu söyledi. Cirav, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan fındık stratejisinin, fındıkla ilgili atılmış bir adım olarak, ilk bakışta olumlu değerlendirdiklerini kaydetti. Fındık konusunda kesinlikle bir şeylerin yapılması gerektiğini, bunu yıllardır kendilerinin de dile getirdiğini ifade eden Cirav, ''Bakan tarafından açıklanan kararların doğru tarafları da eksik tarafları da var. Ama bir yerden başlanmalıydı. Bunun için önemli'' dedi. Cirav, fındık konusunda alınan kararların içeriğiyle ilgili olarak geniş kapsamlı açıklamayı daha sonra yapacaklarını da vurguladı.
FINDIK-SEN Genel Başkanı Yaşar
Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK-SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, yeni fındık strateji kararı ile 150 liralık desteğin 2010 yılı başı esas alınarak uygulamaya konulacak olmasının, fındık fiyatlarının erken dönemde dip fiyattan oluşmasına zemin hazırlayacağını savundu. Yaşar, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ''Yeni fındık strateji kararı ile 150 liralık desteğin 2010 yılı başı esas alınarak uygulamaya konulacak olması fındık fiyatları erken dönemde dip fiyattan oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Doğru taraflarının yanında eksik ve fındığın geleceğine yönelik kusurlu yaklaşımlarda var. Fındıkta 10 dönümlük bir arazi varlığı dikkate alındığında ortalamada 80 ile 120 kilogram üretim miktarı göz önünde bulundurulduğunda, dönüme verilecek 150 liralık destek fındık fiyatına kilo gramına 1 ile 1.5 lira arasında yansıyacaktır.''
Yaşar, TMO stoklarındaki fındığın yağlığa ayrılacağı açıklanmasına rağmen, geçmiş dönemlerden edindikleri tecrübeler ışığında, bu kararın tüccarlar ve ihracatçıların baskısıyla uygulanamayacağını da söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Urla'da hasat 1 ay gecikme ile başladı:
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması