Fındıkta büyük tehlike (17.06.2016)

TÜRKİYE’nin en önemli ihraç ürünlerinden olan fındığın, nem ve yağışlı havaya bağlı olarak küllenme (küf) hastalığı tehdidiyle karşı karşıya olduğu, Ordu ve Giresun bölgesinde bu hastalığın hızla yayıldığı belirtildi.

Fındıkta büyük tehlike (17.06.2016)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.06.2016 - 10:21

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, üreticilerin mutlaka ilaçlama yapmasını önererek, “Küllenme hastalığı fındığın rekoltesi ve kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir, böyle riskle karşı karşıyayız. Özellikle Ordu ve Giresun’da bu tehdit yüksek” dedi.

Orta Karadeniz Bölgesi’nde 3 yıl önce fındık bahçelerinde görülen küllenme hastalığı, fındığın gelişmesini ve büyümesini olumsuz yönde etkiliyor. Batı bölgesinde kısmen olan hastalığın 3 yılda Ordu ve Giresun’da tüm fındık bahçelerini etkisi altına aldığını, ciddi ilaçlama çalışması yapılmadığı takdirde, gelecekte fındığın rekolte ve tadının etkilenebileceğini vurgulayan Arslan Soydan, hastalığın nem ve yağışlı havadan kaynaklandığının belirlendiğini söyledi.

Fındık bahçelerinde görülen küllenme hastalığının ciddi boyuta ulaştığını, bu hastalık nedeniyle rekoltenin de azalabileceğinin altını çizen Arslan Soydan, "Küllenme hastalığı bizim bölgemizde yaklaşık 3 yıl önce görülmeye başladı. İlk yıl bölgemizde bu hastalık yaşanmadığı için ilaçlama yapamadık. İlgili kurumlar bununla ilgili çalışma yaptı, ancak ikinci ve üçüncü yıl bu hastalık devam etti. Özellikle bu sene fındık bahçelerinde ciddi şekilde görülmeye başladı. Fındık bahçelerinde ciddi bir hastalık var. Fındığın yaprağını ve çotanağını beyaz tabaka ile kapatıp fındığın fotosentezini etkiliyor ve çürümeye yol açıyor. Fındığın önümüzdeki sezonda ciddi şekilde rekoltesini etkileyebilecek bir durumda. Hatta fındık kalitesini ve verimini de etkileyebilecek durumda" dedi.

ORDU VE GİRESUN'DA DAHA ETKİN

Fındık yetiştirilen bölgelerde küllenme hastalığının gittikçe yaygınlaştığını, Ordu ve Giresun'da ise tüm bahçelerin hastalık etkisi altında olduğunu da vurgulayan Soydan şunları söyledi:
"Bununla ilgili mutlaka üreticilerimiz ilaçlama yapmalı. Bakanlığın tavsiye ettiği ilaçlar var, yalnız bunun zamanını çok iyi takip etmek lazım. Bahçede bu hastalık oluşuma gelmeden önce ilaçlamak gerekiyor. Belli bir oluşuma geldikten sonra ilaç çok etkili olamıyor, erken atılan ilaçların faydalarını üreticilerimiz görüyor. Bölgemiz rutubetli, nemli bölge. Yağışlarında fazla ve bahçelerin sık olması bu hastalığı artırıyor. Bundan sonraki yıllarda zirai mücadele gerekiyor. Üreticilerimiz bu hastalığa karşı ilaçlamaya henüz alışamadı. Odamıza ve İl Tarım Müdürlüğü’ne gidip bilgi alıyorlar. İlaçlamaya tam olarak geçilemediği için bu hastalığın arttığı gözleniyor. Batı bölgesinde de kısmi olarak küllenme hastalığı var. Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun bölgesinde görülüyor. Ordu ve Giresun’da daha etkin, bütün fındık bahçesini kaplamış durumda. Buralarda risk daha da yüksek."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon