Fransa'da ilk 'ilaç Türk bebek'

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, Fransa'da ilk defa uygulanan genetik tanı yöntemiyle dünyaya gelen Umut Talha bebeğin, ayrıştırılmış embriyo yöntemiyle doğmasının, yerinde bir karar olduğunu, işlemin bebeğe zarar vermeyeceği gibi ablasının hastalığına da tedavi olacağını bildirdi.

Fransa'da ilk 'ilaç Türk bebek'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.02.2011 - 11:14

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, yaptığı açıklamada, genetik tanı işleminin tüp bebek yönteminden bir dizi farklıklar içerdiğini belirtti. Embriyoların anne rahmine yerleştirilmeden önce, genetik yapısının araştırılıp tedavi için uygun olanın seçildiğini ifade eden Buyru, ''Anemi, talasemi, ya da kistik fibroz gibi bazı akciğer hastalıklarının embriyodan tanısı mümkündür. Bunları genetik olarak taşımayan embriyoları seçip anne rahmine sağlıklı olanlarını koyuyoruz. Anne, baba ya da kardeş hasta ise alınan kemik iliği ve kök hücrelerden uygun olan embriyoyu nakletmek gerekiyor'' şeklinde görüş bildirdi.
Bu işlemin, yeni doğan bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Buyru, bebek büyüdükten bir süre sonra kemik iliği ve kordon kanının alınarak kök hücre tedavisinde kullanıldığını bildirdi.

Genetik tanının bebeğe yük getiren bir süreç olmadığına dikkati çeken Buyru, açıklamada şunları kaydetti:

''Embriyolar yerleştirilmeden yapılan bir takım işlemler var. Bu, doğacak çocuk açısından bir risk oluşturmuyor. Onun da sağlıklı olmasını sağlıyor. Umut bebeğin de genetik tanı yöntemi ile doğması yerinde bir karardır. Bu işlem bebeğe zarar vermediği gibi ablasının hastalığına tedavi olacaktır. İnsanlar kemik iliğini akrabalarına veya dostlarına bağışlayabiliyorlar.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler