Frodo’lu Gollum’lu güldüren iddianame

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının “kahramanları” doğrudan iktidar partisi üyesi siyasiler olduğu için intikam soruşturmaları da gecikmedi

Yayınlanma: 18.12.2015 - 23:22
Abone Ol google-news

Takipsizlik kararlarının ardından sıra bu soruşturmaları yürüten ve operasyonu gerçekleştirenlerden hesap sormaya gelmişti

Geçen ekim ayında hazırlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında şüphelilerle 25 Aralık soruşturmasını yürüten polisler yer değiştirmiş oldu. 17 Aralık soruşturmasına ilişkin karşı soruşturmayı ise yine soruşturmayı kapatan savcı Ekrem Aydıner’in yürütmesi dikkat çeken konular arasında yer alıyor.

Zırhlı araçtan firariliğe

17 Aralık soruşturmasının başında koordinatör savcı olarak bir dönemin en tanınan savcılarından Zekeriya Öz bulunuyordu. Ergenekon soruşturmasını yürütürken o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendisine zırhlı araç tahsis edilen Öz ile Erdoğan arasında soruşturma sürerken şiddeti hafife alınmayacak ölçüde açıklamalar da birbirini izledi. Erdoğan, Öz’ün operasyondan önce 22 kez yurtdışına çıktığını, bu ziyaretlerin çoğunun da Dubai’ye olduğunu söyleyecek, 77 bin TL’lik bu tatilin bedelini Ali Ağaoğlu’nun karşıladığı ortaya atılacaktı.

Öz de bunun üzerine yaptığı açıklamayla Bursa’da yüksek yargı kökenli 2 kişiyle görüştüğünü, Başbakan’ın onlar aracılığıyla soruşturmayı durdurması talimatı verdiğini söylemişti. Bu ağız dalaşının ardından Öz, önce Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na ardından da Bolu’ya sürüldü.

Adliye önünde bildiri

Takip eden günlerde 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk savcısıyken dosyadan el çektirilen savcı Muammer Akkaş adliye önünde soruşturma yapmasının engellendiğini içeren bir açıklama yapacak, eski Başbakan Erdoğan da Akkaş’ı bildiri dağıtmakla suçlayacak “Seninle işimiz var daha” diye tehdit edecekti. Akkaş da Öz ile aynı kaderi paylaştı ve Tekirdağ’a sürüldü. Ardından Öz, Akkaş ve 17 Aralık soruşturması savcıları Celal Kara ile Mehmet Yüzgeç HSYK kararı ile meslekten ihraç edildiler. Haklarında soruşturma izni verilen savcılar hakkında peşi sıra Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklama talebiyle yakalama kararı çıkarıldı. Öz ve Kara’nın yurtdışına firar ederken görüntüleri uzun süre gündemi meşgul etmişti.

Seçim vurgusu

25 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Başsavcı vekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan iddianame ise Erdoğan’ın Yüzüklerin Efendisi film serisinde yer alan Frodo karakterine Gülen cemaatinin ise aynı filmdeki “Gollum” karakterine benzetilmesi ifadeleriyle oldukça gülünç bulundu. Başsavcı vekili Uçar iddianamede, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği geçen yılki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini anımsatarak, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ‘devlet başkanının’ doğrudan halkoyuyla seçildiği ilk seçimdir” diyerek siyasi tespitlerde de bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler