FT'den çarpıcı Erdoğan-Gülen analizi
İngiliz Financial Times gazetesi bugünkü analiz sayfasını Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gülen hareketinin lideri Fethullah Gülen arasındaki mücadeleye ayırdı.
Gazete, Erdoğan ve Gülen arasındaki restleşmenin Türkiye'de hükümetin meşruiyetini tehlikeye sokacak eylemler gerçekleştirdiğini yazdı.
Analizde Gülen'in profilini Financial Times'ın Türkiye muhabiri Daniel Dombey, Erdoğan'ın profilini ise gazetenin editörlerinden eski Türkiye muhabiri David Gardner kaleme almış.
'EĞER HÜKÜMET ZORLU BİR RAKİPSE...'
Dombey'e göre Erdoğan ile 15 yıldır ABD'nin Pensilvanya eyaletinde gönüllü bir sürgün hayatı yaşayan Gülen arasında ölümüne bir siyasi kavga çıkmış durumda. "Eğer hükümet zorlu bir rakipse, düşmanları da öyle." diyen yazar, Gülen hareketinin 140'a yakın ülkede okullarının bulunduğuna, 120 bin şirketi çatısında topladığını iddia eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nu (TUSCON) yönettiğine, özellikle Afrika'da gözle görülür şekilde Türkiye'ye yeni pazarlar açtığına dikkat çekiyor.
GELİRLERİNİ HİZMET HAREKETİNE BAĞIŞLIYORLAR
Financial Times'a konuşan Today's Zaman gazetesi yazarı İhsan Yılmaz, Gülen hareketine mensup kişilerin gelirlerinin yüzde 10'unu harekete bağışlayabildiklerini söylemiş. İhsan Yılmaz da, hareketin üyelerinin kimlikleri konusunda yeterince şeffaf olmadığını kabul ediyor.
'POLİSLERİN GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ'
Türkiye'de yetkililerin 30 yıldan uzun süredir devlet kurumlarına sızmaya çalıştıklarını savunduklarını vurgulamış Financial Times. Başbakan Erdoğan'ın bu amaçla 7 binden fazla polisin görev yerlerini değiştirdiğini de eklemiş.
Financial Times'a konuşan gazeteci Nedim Şener ise Gülen hareketi mensuplarının emniyete sızmalarını araştırdığı için bir yıl hapis yattığını söylüyor ve ekliyor:
"Beni hedef aldılar. Gazetecilerin, bürokratların, siyasetçilerin, iş adamlarının, herkesin özel hayatlarını kaydettiler. Ellerinde daha çok ses ve video kayıtları var. Sistem bunun üzerine kurulu."
'SÖKÜP ATMAK ZOR OLACAK'
Milyonlarca euronun saklanmasının tartışıldığı ve Başbakan ile oğlu Bilal Erdoğan arasındaki bir konuşmaya ait olduğu iddia edilen kaydı hatırlatan Daniel Dombey ise analizinde şu ifadelere yer vermiş:
"Birçok şey daha zarar verici kasetlerin ortaya çıkıp çıkmayacağına bağlı. Gülen Hareketi mensupları için Sayın Erdoğan'ı yenmek imkansız olabilir. Ancak hareket onlarca yılın ardından gizlice ilerledi ve onu Türk devletinden söküp atmak oldukça zor olacak."
'POLİSİYE ROMAN GİBİ'
Financial Times'ın editörlerinden David Gardner ise Türkiye'de YouTube ve Twitter'da paylaşılan yolsuzluk ve gözdağı iddialarının, heyecan dozu giderek artan bir polisiye romanı andırdığı görüşünde.
David Gardner, Başbakan Erdoğan'ın siyasi yaşamı için mücadele ettiğini vurguluyor. Yazara göre Erdoğan'ın en azından kısa vadede ayakta kalacağına şüphe yok. (BBC Türkçe)
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası